VREME KORONE: ZNAMO DA RUKE TREBA ČESTO DA PEREMO, A ŠTA JE SA KOSOM?

14.04.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 486 | Autor: | 0

Naučnici su povukli paralelu sa najzastupljenijim virusima i evo njihovih preporuka

U vreme korone redovno perete ruke, a šta je sa kosom? Može li se virus zadržati na vlasima?

Naučnici su uzeli u obzir prethodna istraživanja i na osnovu toga zaključili koliko virusi preživljavaju na kosi, prenosi Dejli star.
- Na metalnim površinama virusi prežive i dva dana, na kartonu 24 sata, na plastici čak tri, a pitanje je koliko dana ostaju na kosi - zapitao se američki dermatolog Hedli King.

- Virusi obično kraće žive na površinama kakva je kosa, nego na primer na glatkim površinama kao što je to čelik - kaže dr Sad Omer, s Jel Instituta za globalno zdravlje.

S druge strane, dermatolog dr Adam Frajdman objašnjava da sve zavisi od strukture kose.

- Kada bismo iščupali mali pramen kose i odložili ga, a neko ko je pozitivan na koronavirus kine na taj isti ’mrtvi’ pramen, mislite li da bi virus mogao da preživi na kosi? Iz onoga što vidimo u Medicinskom žurnalu Nove Engleske, vrlo je moguće da bi na toj površini mogao preživeti i do tri dana - pojasnio je.

Proizlazi da kosa na glavi i opala kosa, (koja se zadržava na četki) imaju različita svojstva u odnosu na viruse i bakterije.

Zato bi četke i češljeve trebalo očistiti pre svakog sledećeg češljanja jer se virusi i bakterije na njima mogu zadržati do tri dana.

Kosa ima prirodna ulja koja je pokrivaju i ponašaju se kao svojevrsna zaštita. Ta ulja imaju određena antimikrobna svojstva, i od njih zapravo zavisi koliko se jako i dugo mikroorganizmi mogu ’držati’ na vlasima.

Ali ne možemo se osloniti samo na proizvodnju prirodnog ulja, pogotovo zato što ono varira za svaku osobu i tip kose.

Zato je najbolji način, a da ste sigurni, oprati kosu.

Dr King preporučuje pranje kose češće nego pre, pogotovo ako je osoba bila na području koja su potencijalno kontaminirana.

- Suzdržite se od bespotrebnog diranja kose, dok ste napolju, jednako kao što ne dirate lice - dodao je.

’Teoretski, virus bi se mogao preneti s ruku na kosu, ali ako ne provučete prste kroz kosu, onda svakako postoji manji rizik - zaključio je.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem