KORONAVIRUS: ODGOVORI NA PITANJA KOJA MUČE RODITELJE

29.03.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 208 | Autor: | 0

Kako da zaštitite sebe i porodicu ako ste trudni ili dojite

Pitanja o koronavirusu koja muče roditelje: kako da zaštitite porodicu? Situacija u čitavom svetu je napeta zbog pandemije koronavirusa, i sasvim je normalno da budete uznemireni. Ako ste roditelj ili čekate bebu, evo dogovora na najčešća pitanja.


"Trudna sam. Mogu li da virus prenesem na bebu?"
- Posteljica je vrlo dobra barijera protiv infekcija. Iako je pojedini virusi mogu probiti, trenutno nema naučnih dokaza koji bi nagovestili da je isti slučaj i s Covid-19, niti su zaražene trudnice u većoj opasnosti od pobačaja.

"Kako se mogu zaštititi od zaraze tokom trudnoće?"
- I bez koronavirusa, trudnice bi uvek trebalo da vode više računa o higijeni. Dakle, kada god ulazite u kuću ili napuštate toalet, perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi.

"Da li su novorođenčad podložnija zarazi?"
- I tek rođene bebe mogu se zaraziti koronavirusom, ako provedu dovoljno vremena u dodiru s već zaraženom osobom. Još ne postoji dokaz da ovaj virus kod beba izaziva ozbiljne poteškoće. Ako primetite da beba nije zdrava i da ima temperaturu iznad 38 stepeni, odvedite je na pregled.

"Imunitet mog deteta već je narušen. Koje mere predostrožnosti mogu da primenim?"
- Iz SZO poručuju da Covid-19 deci najčešće prenose odrasli. Insistirajte da svako ko stupa u kontakt s vašim detetom redovno i primereno pere ruke, a držite ih dalje od bolesnih. Terajte decu da manje diraju lice, posebno oči, usta i nos, bez obzira koliko im se šake čine čistim.

"Da li je sigurno dojiti, pogotovo ako sam se razbolela?"
- Svake godine u vreme sezonskog gripa naš organizam počne da stvara antitijela, koja se mogu naći i u majčinom mleku. Nema naučnih dokaza da Covid-19 može dospeti u mleko. Ako sami bolujete od koronavirusa, veći rizik predstavlja kijanje ili kašljanje u prisustvu bebe nego dojenje. Operite ruke pre nego što priđete bebi. Stavite zaštitnu masku na lice tokom hranjenja. Ako koristite pumpicu za mleko, svaki put dobro je operite. Možete zamoliti nekoga da nahrani bebu mlekom iz bočice, ako je to moguće, savetuje portal Mother and baby.

"Moje dete ima blage simptome prehlade/gripa Kada je pravo vreme nazvati lekara?"
- Covid-19 opasniji je za odrasle nego za najmlađe. Ako sumnjate na infekciju, pozovite broj nadležnih zdravstvenih organa u svojoj zemlji namenjen pružanju tačnih informacija o koronavirusu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem