PITANJE OD MILION EVRA: MOGU LI SE ZARAZITI DOK KUPUJEM U SUPERMARKETU

24.03.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 790 | Autor: | 0

Puno je nedoumica, a malo odgovora na pitanja o načinu prenosa koronavirusa: možemo li se inficirati u prodavnici, da li je primanje paketa bezbedno, da li da dezinfikujemo obuću...

Puno je nedoumica a malo odgovora na pitanja o načinu prenosa koronavirusa. Portal La Vanguardia neka je pitanja postavio dr Ksavijeru Abadu, biologu Unverziteta Barselona. Prenosimo najvažnija pitanja i odgovore na njih.

Prošlog utorka u Medicinskom žurnalu Nove Engleske objavljeni su rezultati studije koji ukazuju da COVID-19 ima sposobnost da preživi na čeliku, plastici i kartonu čak do 72 sata. Naučnici sa UCLA, Univerziteta Prinston i Nacionalnog instituta za javno zdravlje SAD tvrde da je koronavirus u vazduhu aktivan do tri sata.
Da li to znači da se prilikom kupovine namirnica u supermarketima možemo inficirati? Da li je i odeća moguć prenosilac virusa? Šta da radimo u ovim slučajevima?
Španski portal La Vanguradija odgovore je potražio od Ksavijera Abada, biologa sa Univerziteta Barselona. Prenosimo najčešće postavljena pitanja i odgovore.

Da li se možemo zaraziti dok hodamo (i naravno dišemo) na ulici?
- Ne. Prvo, nisu svi ljudi zaraženi. A i oni koji jesu ne oslobađaju virus svakim izdisanjem vazduha, tako da iako zaražana osoba hoda ulicom, neće neprekidno širiti virus oko sebe. Na širenje virusa na otvorenom utiče i strujanje vazduha. Dakle, koronavirus se ne nalazi svuda, on vreba sakriven.

Šta je sa supermarketima i kancelarijama?
- U supermarketima i kancelarijama manje je vazduha nego na ulici, ali i ti prostori imaju sisteme za provetravanje ili centralne klime, vazduh i tu cirkuliše i uz primenu redovnog održavanja sistema verovatnoća da se neka osoba razboli u ovim prostorima je minimalna. Naravno, moraju se poštovati i druge mere vezane za broj osoba koje se trenutno nalaze u, na primer, prodavnici i držanje odstojanja izmedju ljudi.

Možemo li se zaraziti dodirivanjem proizvoda u prodavnici?
- Prvo se moramo pitati može li se virus naći na proizvodima. Ne sumnjamo da je virus prisutan, ali nije svaka osoba zaražena. Pa čak iako osoba pozitivna na COVID-19 dodirne proizvod, mala je verovatnoća da će na njemu biti dovoljno virusa da nas mogu zaraziti.
Ako se ipak osećamo ugroženim najjednostavnije je da po povratku kući pakovanja prebrišemo ubrusom namočenim u rastvor izbeljivača (1 mera izbeljivača prema najmanje 9 mera vode). Ili jednostavo, bacimo spoljno pakovanje namirnice ako ga ima. Naravno temeljno pranje ruku se podrazumeva.

Šta je sa isporukom dodirivenjem paketa poslatog na kućnu adresu?
- Čista koža odlična je barijera za sve viruse pa i koronavirus, nijedan virus neće ući u telo kroz zravu kožu. Samo ako zagađenim rukama diramo lice i to prvenstveno nos, oči i usta, rizikujemo infekciju. Zato, ako naručujete robu, kada primite paket odmotajte pakovanje i bacite ga, zatim operite ruke. Imajte u vidu da na kartonu virus SARS-CoV-2 vrlo brzo gubi aktivnost.

Može li se unutar paketa preneti koronavirus kada kupujemo preko interneta?
- Ako ste u vreme epidemije naručili robu preko interneta, nećete se zaraziti. Vreme potrebno sa se roba upakuje, pošalje i stigne do vas učiniće da čak iako je proizvodom koji kupujete rukovala osoba zaražena koronavirusom, dok paket stigne do vas virus će postati neaktivan, tj. bez neće moći da vam naštkodi.

Kako da dezinfikujemo kupljene stvari kada stignemo kući?
- Srećom, sredstva za dezinfekciju koja su u slobodnoj prodaji deluju. Izbeljivač, vodonik-peroksid, ili alkohol od 70% funkcionišu. Tamo gde je moguće koristite sapun i vodu. Za ruke takođe preporuka su voda i sapun.

Da li je dezinfekcija trenutna?
- Ne, potrebno je vreme, od 5 do 15 minutal uglavnom. Nakon toga potrebno je obrisati mesto koje ste dezinfikovali, krpom ili još bolje papirnim ubrusom jer njega možete odmah baciti.

Može li se virus preneti garderobom?
- Trenutno ispitujemo kako se virus ponaša na različitim materijalima, pa i na tkaninama. Čini se da je sitacija sa tkaninama slična kao sa papirom, mada nismo sigurni koliko je virus u ovom slučaju neaktivan.
Na povrišine kao što su metal ili plastika, virus se zalepi i ne može da prodre u njih, tako da ako te površine dodirnemo, verovatno će virus preći na naše ruke. Takva situacija kada se radi o tekstilu malo je verovatna.

Da li su opravdani saveti da se odeća pere na 90 stepeni i izlaže suncu?
-Ne. Sunčeva svetlost i ultraljubičasti zraci mogu da pomognu da virus postane neaktivan. Ali to neće pomoći kod neoprane posteljine koju je koristila obolela osoba.
Savet u tom slučaju je da se posteljina sa što manje "tumbanja" ubaci u mašinu za pranje (kako virusi ne bi dospeli u vazduh), i pranje na najmanje 50 stepeni, naravno, uz deterdžent.

Šta sa radnim stolovima, kompjuterima?
- Ako samo jedna osoba koristi sto i kompjuter, a ostali su dovoljno daleko, ne mora se dezinfikovati površina. Ako sto i opremu koristi više ljudi, potrebno je dezinfikovati tastaturu, miša i sto krpom potopljenom u sredstvo za dezinfekciju. Mada, i ovde je najbolja prevencija dobro oprati ruke svaki put kada ustanete od stola. I ne dodirivati lice, nos i oči tokom rada.
Kada koristite sredstva za dezinfekciju, ne smete biti cicije, jedna kapljica nije dovoljno!
Firme bi, takođe, trebalo da omoguće ulazak u prostorije bez dodirivanja kvaka i vrata.

Kako da otvaramo vrata kancelarija, zgrada, stanova?
- Koristite maramicu koju ćete odmah baciti. Gde je moguće, poželjno je vrata ostaviti otvorena.

Šta da radimo sa obućom?
- Dobra je ideja ostaviti obuću ispred ulaznih vrata. Može se za dezinfekciju koristiti krpa namočena u sredstvo za dezinflekciju posavljena na ulaz. Ali veoma je mala verovatnoća da će se virus "zakačiti na obuću" i da ćete ga tako uneti u kuću.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem