DA LI SE KORONA VIRUS MOŽE ŠIRITI PREKO HRANE?

21.03.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 1028 | Autor: | 0

Da li se COVID-19 može proširiti preko hrane?

Da li se COVID-19 može proširiti preko hrane, jedno je od pitanja koje postavljamo svakodnevno. Sijetl tajms je odgovor potražio od stručnjaka. Prenosimo njihove savete

Koronavirus se prenosi vazduhom, a oboleli ga u okolinu širi kijanjem i kašljanjem, kao i dodirom zaraženih površina (koje se zagade dodirom od strane obolelog ili ako bolesna osoba kija i kašlje u blizini). Za sada nema dokaza da se virus može preneti preko namirnica.
Evropska agencija za bezbednost hrane (European Food Safety Authority) početkom marta potvrdila je ovaj stav, naglašavajući da i drugi koronavirusi kao što su SARS i MERS moraju pronaći živog domaćina (čoveka ili životinju) da bi opstali.
Ipak, kao i virus obične prehlade ili gripa, i ovaj virus opstaje na površinama na koje dospe određeno vreme, tako da ako zaražana osoba kao kupac kašlje, kija ili dodiruje namirnice, velika je verovatnoća da će i virus dospeti na sve što dodirne.
Dakle, najbolje bi bilo da sledite uobičajen "protokol" kada se radi o hrani: operite i namirnice pripremajte na uobičajen način, a pre pripreme ruke uvek moraju biti čiste. Odvojite neoprane i sirove namirnice od već opranih ili pripremljenih.

Šta je u ovoj situaciji bolje, sveža ili kuvana hrana?

Dobro skuvana hrana uvek je bezbednija, čak i ako znamo da virus ne može da preživi na namrinicama. Po navodima stručnjaka Agencije za bezbednost hrane Irske, kuvanje u trajanju od 30 min na 60 stepeni Celzijusa sigurno ubija SARS.

Kako u kupovinu?
Razmislite od dostavi, posebno ako spadate u rizičnu grupu.
Izbegavajte period u danu kada je gužva u prodavnicama najveća.
Ponesite sredstvo za dezinfekciju, ruke dezinfikujte i pre i posle kupovine.
Plaćajte karticama umesto gotovinom, smanjite kontak ruku sa novcem što je više moguće.
Napravite spisak samo onoga što vam je zaista neophodno.
Iako se, na primer, čips čini dobrim izborom, kaloričan je, jeftin i dobro upakovan, nutricionista Emili Edison savetuje da radije "jedete dugu". Po malo hrane u raznim bojama obezbediće bolji balans u telu, a kao dodatak razmislite o suplementima cinka. U nedostatku suplementa cinka uzmite semenke bundeve ili suncokreta. Jednostavno ih pospite preko svake salate koju jedete.

Smrznuto voće i povrće, takođe je dobra opcija.

Kako prati voće i povrće?
Proveren savet je prati namirnice tekućom vodom, istrljati koru voća i povrća ako je moguće. Studija Univerziteta Mejn sugeriše da se u eksperimentu destilovana voda pokazala bolje od tri kupovna sredstva za pranje voća i povrća. Profesor Džejson Bolton stručnjak za bezbednost hrane Unvierziteta Mejn napominje da je obična voda bolja i od domaćih varijatni sredstava za pranje - soka od limuna ili sirćeta. On takođe savetuje da razlika u temperaturi namrinice koju perete i vode ne bude prevelika, jer ćete u suprotnom postići suprotan efekat: toplota će omogućiti prodor bakterija u namirnice koje perete.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem