KAKO JE JUŽNA KOREJA ZAUSTAVILA KORONU

17.03.2020 | KORONAVIRUS | Pregleda: 1338 | Autor: | 0

Južnokorejske mere protiv COVID-19: zatvaranje škola, masovna testiranja i mobilna aplikacija, uz samodisciplinu građana, prve efekte pokazale su posle samo desetak dana

Južnokorejske mere protiv COVID-19: zatvaranje škola, samodisciplina građana, masovna testiranja i mobilna aplikacija, prve efekte pokazale su posle samo desetak dana.

Reakcija na pojavu prvog zaraženog koronavirusom u Južnoj Koreji, prema izvorima iz Svetske zdravstvene organizacije, bila je brza i konkretna. Istog trenutka, gradonačelnik grada Daegu, mesta u kome se pojavilo prvo žarište COVID-19, rekao je da je nastala kriza bez presedana, zatraživši od sugrađana da ostanu u kućama i sve vreme nose maske, čak i u svojim domovima. Ovaj savet upućen je 20. februara, nakon što je ustanovljeno da svi novooboleli dolaze iz istog mesta: crkve u gradu Daegu. Samo dan kasnije, kada je testiranjem potvrđeno stotinak slučajeva, usledilo je proglašenje stanja najviše opasnosti i ubrzo je počela realizacija ozbiljnog plana testiranja na COVID-19, prenosi El pais.

Ovih je dana južnokorejski ministar zdravlja obasnio da je osnovna razlika u pristupu Južne Koreje od drugih država u tome što su korejske vlasti odlučile da testiraju sve ljude za koje je ustanovljeno da su bili u kontaktu sa zaraženima. Druge države su, a to i danas čine, testirale samo slučajeve kod kojih je već došlo do razvoja bolesti.
- Umesto da pacijenti dolaze kod nas, mi smo otišli do njih, pojasnio je ministar Park Neunghu za Si-En-En.
To je značilo dnevno testiranje oko 15.000 osoba.
I malo sreće je bilo na strani Južne Koreje. U ovoj državi se, naime, nalaze neke od fabrika koje proizvode reagense za testiranje, što je olakšalo otvaranje skoro stotinu punktova na kojima su se mogla uraditi testiranja. Poređenja radi, Španija, država sa približno istim brojem stanovnika, ima dvadesetak laboratorija za testiranje. Situacija je slična i u drugim evropskim državama, a opšte je pravilo da se blaži slučajevi i ne testiraju.
Blagovremeno otkrivanje i adekvatne mere lečenja dovele su i do zanimljive statistike: stopa smrtnosti obolelih od koronavirusa u Južnoj Koreji je 0,8 %, za razlilku od, na primer Kine, gde je 4 %.
Kada je u Busanu, drugom po veličini gradu u Južnoj Koreji otkriven prvi slučaj, 21. februara, zatvorene su, između ostalog, javne biblioteke, obustavljena takmičenja, zatvoreni centri za stare. Takođe, stanice metroa ali i drugi javni prostori opremljeni su dispenserima za dezinfekciju ruku, a svima koji su dolazili iz zona povećanog rizika merena je telesna temperatura, iako ne postoji konsenzus da se merenjem temperature može bitno uticati na tok epidemije.

Po mišljenju epidemiologa Migela A. Hernana sa Katedre za epidemiologiju Univerziteta Harvard, trebalo bi slediti primer Južne Koreje.
- Evropske zemlje reaguju sporo. I Vuhan je zakasnio, ali je sve nadoknadio izuzetno strogim merama. Ipak drugi kineski gradovi reagovali su dobro i sprečili veće posledice, objasnio je Hernan dodajući da su mere sprovedene u Kini pre nego što nastala situacija koju sada gledamo u nekim evropskim gradovima. Po njegovom mišljenju, mera ograničavanja kontakata u evropskim gradovima primenjena je prekasno, a nečinjenje SAD smatra najgorom opcijom.

Jedna od mera sprovedena u Južnoj Koreji naišla je na polemiku. Inficirani su, bez navođenja ličnih podataka, locirani i praćeni preko aplikacije za mobilne telefone, što je omogućilo svima da u realnom vremenu vide u kojim delovima zemlje se nalazi najviše zaraženih.
Svoje iskustvo sa aplikacijom podelio je Sami, po nacionalnosti Kinez. On je odlučio da za Dan zaljubljenih poseti svoju devojku u Južnoj Koreji, a čim je 14. februara sleteo na aerodrom u Seulu, pre nego što je pokazao pasoš, rečeno mu je da skenira QR kod i instalira aplikaciju na svoj mobilni telefon. "Nisu me pustili dok me nisu registrovali", objasnio je. Razlog je bio to što dolazi iz Pekinga, grada koji je proglašen visokorizičnim i mladi Kinez je sledeće dve nedelje svakog dana morao da odgovara na pitanja o svom zdravlju.

Ipak najveća razlika između Južne Koreje i drugih, prvenstveno evropskih zemalja, krije se u karakteru stanovništva. Dok su u Južnoj Koreji, odmah po objavi vanredne situacije, ulice postale prazne, u Madridu su prvog dana zatvaranja škola i univerziteta i emitovanog uputstva da se, gde god je moguće radi od kuće, škole bile prazne a parkovi i kafići puni. Naravno da su sledile drastičnije mere, tako da su parkovi u prestonici Španije sad zaključani, ljuljaške opasane lepljivom trakom i upozorenjima, a dron patrolira iznad poznatog parka Madridrio i upozorava nesavesne šetače da je vreme da odu kućama. Svakog dana izriču se kazne za nepoštovanje izolacije, pa onaj ko, na primer, organizuje proslavu u četiri zida može da računa na ispražnjen novčanik. Kazna je, bez ustupka, izrečena i mladom paru koji se na ulici glasno svađao zbog izgubljenog ključa od ulaza u zgradu.
Sa druge strane, Kim Gang-lip, pomoćnik ministra zdravlja Južne Koreje, rekao je da ova država nije morala da zatvara gradove, na šta su vlasti veoma ponosne.
- Dobitak donosi transparentno i otvoreno društvo, koje uključuje rad javnih službi, volonere i savremenu tehnolgiju, rekao je on.
Mere sprovedene u Južnoj Koreji, u vreme kada je ova država bila druga u svetu po broju inficiranih, počele su da pokazuju pomak nabolje početkom marta, samo desetak dana od primene prve mere. Od tada broj novozaraženih konstantno opada.

Još o COVID-19:

Kako razlikovati koronavirus od alergije

Ako ste u samoizolaciji, evo šta treba da radite

Koronavirus - kako se bolest razvija iz dana u dan

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem