LEŠNIK I BREZA PRETE

14.06.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2556 | Autor: | 0

Dr Žikica Jovičić, alergolog

Naizgled idilična slika cvetnih livada i drveća u cvetu predstavlja pravu noćnu moru za osobe osetljive na polen. Širenje polena kroz vazduh, posebno u danima sa niskom vlažnošću i slabim vetrom, izjutra, stvara idealne uslove za razvoj mnogobrojnih alergijskih reakcija. Krivci za neprijatne i uporne kijavice, suzenje očiju, ali i gušenje su drveće (oko 10%), trave (30 %), a pogotovo korov, u čak 60 % slučajeva polenskih alergija. - Polenska alergija je u ekspanziji u čitavom svetu. Alergijska kijavica izazvana polenom je dobila epidemijske razmere i smatra se najčešćim alergijskim oboljenjem u svetu, objašnjava dr Žikica Jovičić, alergolog. - Poslednjih godina se povećava broj ljudi koji pate od alergijskog rinitisa. Procena je da u najrazvijenim zemljama od 20 do 40 % stanovništva boluje od alergijskog rinitisa koji se smatra glavnom hroničnom respiratornom bolešću. Slično važi i za bronhijalnu astmu, s tim što je trenutno ugroženo oko 20 % populacije. Kod nas je nešto manji procenat, ali nema dovoljno preciznih podataka koji bi mogli da daju pouzdaniju sliku. Za uzroke ove pojave postoji više teorija, jedna od njih je povećano zagađenje u razvijenim zemljama.

- Smatra se da posebno izduvni gasovi dizel motora dovode do senzibilizacije na polen. Razlog za pojavu alergije nije kao što se misli pad imuniteta, već to što je naš imunitet pogrešno usmeren. Naime, samo polenovo zrno koje prolazi kroz našu sluzokožu nije štetno, međutim organizam ga prepoznaje kao uljeza i počinje da se brani tako što ga mehanički spira pa se javlja pojačana sekrecija. Kašalj i kijanje su takođe zaštitni refleksi. Druga je teorija higijene po kojoj naš imuni sistem, kao i naš mozak, kroz život uči. Eliminisanjem određenih uzročnika, prvenstveno gram negativnih bakterija, imuni sistem je prestao da se razvija uobičajeno, već je počeo da razvija drugu granu odgovora imunog sistema koji dovodi do alergija. Tegobe izazvane polenacijom drveća lekari dele na dve grupe - tegobe gornjih disajnih puteva i tegobe donjih disajnih puteva.

- U simptome prve grupe spadaju kijanje u serijama, pojačana sekrecija, začepljen nos, može da se javi i slivanje sekreta niz ždrelo, svrab nosa, žrela, koji može da zahvati sluzokožu očiju i izazove pojačano suzenje, otok kapaka. Kod upale donjih disajnih puteva može da dođe do nadražajnog kašlja i u težim slučajevima gušenja sa sviranjem u grudima. Međutim, danas se sve više ove tegobe posmatraju kao objedinjeni problem jer je to sve ista sluzokoža koja kreće od nosa pa završava sa alveolama, pa zapaljenski proces praktično postoji duž celog disajnog puta bilo klinički manifestan ili još neispoljen. Ako osoba kratko kija u serijama, ako je pojačana sekrecija iz nosa, ako se pri tom javi i svrab očiju, ako se ti problemi javljaju u istom periodu godine, onda su to simptomi koji treba da ga odvedu kod alergologa. - Obično se postavlja pitanje razlika između virusnih infekcija i alergijskih reakcija. Razlika je u tome što su virusne infekcije propraćene povišenom temperaturom, malaksalošću i traju pet do sedam dana, dok kod alergijskih reakcija ovi simptomi izostaju a one traju mnogo duže i po nekoliko meseci. U terapijskom pristupu postoje dva puta. Jedan je tzv. medikamentna terapija, a drugi je imunoterapija.

- Postoji više vrsta lekova: antihistaminici, koji se najčešće koriste kod pedijatrijskih pacijenata i kao prvi terapijski izbor kod odraslih, zatim topikalni kortikosteroidi, antileukotrijenska terapija, kromolini, dekongestanti... Neophodno je da lekar odredi količinu, vreme i dinamiku uzimanja jer dobro vođenja doza od strane lekara specijaliste može da postigne potpuni efekat za kraće vreme. Specifična imunoterapija je u stvari procedura koja ima za cilj da naš imuni sistem nauči da ne reaguje alergijski, nego da postane tolerantan na polene i na grinje iz kućne prašine kao najčešće alergene. Iako se pokazala kao dobra metoda, imunoterapija nije 100% efikasna. Neprepoznavanje, neadekvatno lečenje ili neodgovoran stav bolesnika po pitanju ozbiljnosti tegoba, može, posle nekoliko godina, alergijski rinitis da pretvori u glavni faktor rizika za nastanak mnogo teže bolesti - bronhijalne astme. Preporuka osetljivim osobama je da kada je koncentracija polena u vazduhu visoka ne izlaze iz kuća,da koriste klima uređaje sa ugrađenim filterima za polene, da što manje borave u prirodi, da iz svoje okoline eliminišu biljke na koje su alergični. Po povratku kući da se istuširaju, istresu garderobu, da bi deo polenovih zrna koji se tu zadržao odstranili mehaničkim putem. Zasad postoje samo pokušaji da se alergijske reakcije ublaže korigovanom ishranom, ali zvaničnih, naučno potvrđenih preporuka još nema.

- Opšta preporuka je svakako uravnotežena ishrana koja će doprineti boljem funkcionisanju čitavog organizma. Ono što bi trebalo da izbegavaju pacijenti koji su alergični na polen trave je da uzimaju pojedine pčelinje proizvode, posebno pčelinji polen koji pojačava alergijske reakcije. Zanimljivo je da u lečenju astmatičara pojedini stručnjaci iz Španije koriste hladno ceđeno ulje od crnog luka, a Indijci dve biljke sa njihovog podneblja, a kod nas ih je nemoguće pronaći, ali i ovde ne postoji dovoljno dokaza o efikasnosti navedene terapije.

M. Z.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem