NAJRIZIČNIJI OBROCI

01.06.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 4915 | Autor: | 0

Dr Slobodan Srećković, internista, o trovanju hranom

Dr Slobodan Srećković, spec. interne medicine - gastroenterolog, podseća da infekcije nastaju feko-oralnim putem, prljavim rukama, kao i konzumiranjem hrane koja je zbog neadekvatnog pravljenja ili čuvanja kontaminirana bakterijama ili toksinima. - Najčešće kontaminirana hrana su plodovi mora, kao i razne druge namirnice iz restorana i poslastičarnica spravljene od jaja i mlečnih proizvoda - kaže Srećković. Na visokim temperaturama najkvarljiviji su meso, jaja i mlečne prerađevine, pa je rizično kupovati ove namirnice na pijacama, gde su one često van rashladnih uređaja. Odmah po kupovini treba ih odložiti u frižider.

SIMPTOMI TROVANJA

Lošoj hrani potrebno je dva do 12 sati da u organizmu izazove promene. Simptomi su bolovi, povišena temperatura, vrtoglavica, malaksalost, povraćanje, proliv... No, ponašanje nakon infekcije isključivo zavisi od oblika i tegoba bolesti. Lakši oblici trovanja obično ne zahtevaju javljanja lekaru i prolaze uz lakši higijensko-dijetetski režim, nadoknadu tečnosti i minerala (supe iz kesice), uz uzimanje probiotskih preparata (sa dobrim sojevima bakterija). - Treba nadoknaditi gubitak vode, ali je najbolje unositi je u malim količinama, a ne odjednom, maltene po jednu kašičicu svakih pet minuta. Konzumiranjem nemasnih supa nadoknađuju se izgubljeni elektroliti. Može se uzeti i tzv. aktivni, medicinski ugalj, koji skuplja toksine u organizmu - kaže Jorga. Teži oblici, praćeni visokom telesnom temperaturom, izraženom dehidracijom ili jačim bolovima, prema rečima dr Srećkovića, zahtevaju i pomoć lekara na infektivnoj klinici, gde će, uz dijagnostiku (pregled stolice), primeniti i adekvatna terapija u vidu nadoknade tečnosti, uključujući i antibiotsku terapiju.

POSLEDICE TROVANJA Jedna od najneprijatnijih posledica trovanja hranom je dijareja. Gastroenterolog Srećković stručno objašnjava da je pravi kriterijum za proliv - dnevna količina stolice veća od 200 grama pri normalnoj ishrani. Oni mogu biti akutni, koji su posledica različitih infekcija (virusnih, bakterijskih), i hronični - ako traju duže od mesec dana, koji su posledica bolesti nekog od segmenata digistevnog trakta. - Mehanizmi njihovih nastanaka su različiti. Najčešće alimentarne infekcije ili toksoinfekcije (ako je samo bakterijski toksin u hrani) su Campilobacter, salmonella, Shigella,Yersinia, enterotoksicna E.coli... Same infekcije najčešće počinju sa bolom u stomaku, koji je praćen intenzivnom mučninom i povraćanjem, da bi se nekoliko sati kasnije ili jedan dan javio i profuzni proliv sa desetak tečnih stolica, koji traje nekoliko dana uz smanjivanje broja stolica. Kod ozbiljnijih akutnih dijareja često dominiraju znaci dehidracije, povišene telesne temperatire koja ponekad može ići i do 40 stepeni, i izrazitog bola u trbuhu. U suštini, bakterije koje izazivaju akutnu inflamaciju (Shigela i entameba Hystoliotica) zahvataju niže partije intestinalnog trakta izazivajući oskudne, purulentne, pa čak i krvave stolice. Bakterije koje ne uzrokuju inflamaciju (enterotoksična E.coli, lamblia intst.) prave obilne stolice, tečne, bez krvi - objašnjava Srećković.

D. M.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net