KRASTAVAC ZAMENITE ŠARGAREPOM, MAJONEZ BILJNIM ULJIMA

30.05.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 3315 | Autor: | 0

Dr Jagoda Jorga, dijetoterapet savetuje kako da izbegnete trovanje hranom na velikim vrućinama

Letnji izleti, kampovanja i roštiljijade, osim za naše nepce, često su i prave gozbe za bakterije koje izazivaju veoma neprijatne promene u našem stomaku. U susret toplim danima, trebalo bi se pripremiti za tzv. sezonu trovanja, koja će trajati sve do jeseni. Naime, trovanje hranom u letnjim mesecima je uobičajeno, jer se na vrućinama namirnice lakše kvare, a visoke temperature i visok stepen vlažnosti su odlični uslovi za razmnožavanje bakterija. Dva su osnovna razloga trovanja hranom: izlaganje višim temperaturama namirnica koje nisu dovoljno termički obrađene, i indirektno inficiranje, kada osoba ne zna da je kliconoša, a učestvuje u spremanju hrane. Prema rečima dr Jagode Jorge, u Americi se predviđa da će u naredna tri meseca biti 120.000 do 150.000 slučajeva trovanja hranom, što podrazumeva troškove od jedne i po do dve milijarde dolara. Za Srbiju ne postoji takvo predviđanje. Ipak, i ovde se beleži porast crevnih infekcija, ali nije registrovano bilo kakvo epidemijsko trovanje hranom. Magično Bilje vam nudi pet osnovnih saveta koji vam garantuju uspešnu borbu protiv bakterija - uzročnika trovanja hranom:

1. Održavanje čistoće: kako bi se sprečila crevna oboljenja i infekcije, pre pripremanja hrane, ruke i površinu na kojoj se namirnice odlažu treba dobro oprati deterdžentom.

2. Razdvajanje namirnica: ukoliko nije termički obrađeno, meso (živina i riba) ne sme biti u dodiru sa voćem i povrćem. Na istoj dasci ne treba seći meso i pripremati povrće.

3. Temeljno kuvanje: meso, jaja i morske plodove treba dobro skuvati ili ispeći, a čorbe i supe ne treba jesti ukoliko nisu proključale. Temeljna termička obrada uništava mikroorganizme, a posluživanje odmah nakon kuvanja može velikim delom da popravi greške nastale u drugim fazama pripremanja hrane. Jelo pripremljeno prethodnog dana nije dovoljno samo podgrejati, već ga i prokuvati nekoliko minuta pre konzumiranja. Ukoliko hranu pripremate na otvorenom, trudite se da ona ne bude dostupna insektima.

4. Pravilno skladištenje hrane: kuvana hrana ne sme ostati duže od dva sata na sobnoj temperaturi. Ribu i živinu treba zamrznuti u roku do dva dana, a teletinu, janjetinu, svinjetinu i govedinu u roku do pet dana. Temperatura frižidera treba da bude 4oC, a zamrzivača -18oC. Ako na letovanje nosite namirnice, iz zamrzivača ih prebacite u ručni frižider i obložite smrznutim vrećicama vode. - Hranu nikada ne treba držati van frižidera, bilo da je termički obrađena ili nije. Bitno je i pravilo po kome „vruću hranu treba držati vrućom, a hladnu hladnom“ (primer: ako se sladoled rastopi, nemojte ga ponovo zamrzavati!). Za samo jedan minut od jedne bakterije nastane dva miliona novih bakterija - napominje Jorga. Poštujte uputstva na nalepnicama o načinu čuvanja namirnica (mesto, temperaturu i rok upotrebe).

5. Za hranu „za poneti“: ako spremate sendviče koje nosite na posao ili dajete deci, umesto pavlake, kremsira ili majoneza, stavite margarin od biljnih ulja; umesto zelene salate, krastavca i paradajza, stavite rendanu šargarepu ili kupus; umesto praške šunke i parizera, stavite pečenicu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem