MANJE ŠEĆERA I SOLI, A VIŠE ŠETNJI

03.05.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2244 | Autor: | 0

Dr Snežana Čaprić, internista, savetuje kako treba da se za leto pripreme srčani bolesnici

Najbolje pripreme za tople i sunčane dane, za osobe koje imaju problema sa srcem počinju odlaskom na kontrolni pregled lekara specijaliste. Ali, i sami možete početi sa pripremama, prvo promenom ishrane. Mnogo peciva, testa, masti, maslaca, belog šećera i kuhinjske soli u ishrani su dodatni uzrok za uvećanje količine holesterola u krvi.

Kada je nivo holesterola previsok, višak se taloži na zidovima krvnih sudova, što otežava protok krvi i kao posledica toga nastaju kardiovaskularna oboljenja kao što su angina pectoris, povišen krvni pritisak. A može se dogoditi da se na nekom suženju potpuno obustavi protok krvi i tako nastaje infarkt, upozorava dr Snežana Čaprić, specijalista interne medicine. Kardiovaskularnim bolesnicima dr Čaprić savetuje redovne šetnje i svakodnevno umereno vežbanje. Fizička aktivnost i sport blagotvorno utiču na kardiovaskularni sistem: smanjuju broj otkucaja srca, snižavaju krvni pritisak, ubrzavaju protok krvi, ublažavaju stres... Preporučuje se lagana rekreacija u početku. Pre nego što počnete da se bavite rekreacijom, potrebno je da se konsultujete sa lekarom specijalistom da bi vam se odredio prag tolerancije na napor i stepen opterećenja srca tokom fizičke aktivnosti. Najviše prijaju aktivnosti u kojima učestvuju sve grupe mišića, kao što je šetnja u prirodi, vožnja bicikla ili plivanje...

Takođe iskoristite slobodno vreme za uživanje na prolećnom suncu. Osnovno je pravilo da se bavite onom fizičkom aktivnošću koja vam najviše prija i da se opteretite do granice zamora. Čim osetite zamor, potrebno je da stanete i da se odmorite 5-10 minuta i zatim ako želite, možete da nastavite započetu rekreaciju. Od biljaka dr Čaprić naročito preporučuje sremuš, koprivu i kukuruznu svilu. Sremuš je poznat kao biljka koja usporava proces ateroskleroze. Dobra je i kopriva koja je od ranije poznata kao prirodni, starinski lek kod tzv. “pušačkih nogu”, suženja krvnih sudova nogu koji se javljaju kod dugogodišnjih pušača. Zatim kukuruz tj. vlaknasta kukurzna svila koja se pojavljuje u vreme cvetanja iz lisnog rukavca je poznati i pouzdan diuretik. Često se u narodu ovaj čaj od kukuruzne svile koristi kao efikasno i bezopasno sredsvo za mršavljenje i izbacivanje viška tečnosti, podseća dr Snežana Čaprić, specijalista interne medicine.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net