TERAPIJA EKCEMA

29.03.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 9020 | Autor: | 0

Ass dr Danijela Dobrosavljević, dermatolog

Smatra se da 10% stanovništva u svetu ima problem sa nekom vrstom ekcema. Oni predstavljaju grupu kožnih bolesti čije su osnovne karakteristike pojava sitnih crvenih bubuljica (od kojih neke vlaže), perutanje i crvenilo kože, jak svrab. Mogu da budu izazvani spoljašnjim i unutrašnjim faktorima ili njihovom kombinacijom. Najčešći tip ekcema ispoljava se na šakama. One su crvene, ispucale, perutave kože i postoji svrab različitog intenziteta. - Standardna dermatološka terapija podrazumeva primenu kortikosteroidnih kremova ili masti sa ili bez dodatog antibiotika, i upotrebu vlažnih obloga. Najčešća greška koja se čini kod lokalne terapije ekcema jeste što se lokalno primenjuju kremovi ili masti sa antihistaminicima kao što su fenergan i sinopen. Oni umiruju kliničku sliku, ali posle izvesnog vremena mogu značajno da je pogoršaju usled lokalno nastale alergije. S druge strane, sistemska upotreba antihistaminika u vidu tableta i injekcija je potpuno bezbedna. Osim kortikosteroida u terapiji ekcema koriste se i noviji lekovi-imunomodulatori. Dermatologija se drži i tradicije: još se u terapiji ekcema primenjuju i preparati katrana, terapija sunčevom svetlošću ili veštačkim izvorima ultravioletnih zraka - objašnjava dermatolog, dr Danijela Dobrosavljević sa Instituta za dermatovenerologiju KCS.

- Lečenje svakog ekcema podrazumeva i upotrebu blagih sapuna, uljnih kupki i što više emolijenasa - krema koje neguju kožu. Naročito kod atopijskog ekcema dermatolozi preporučuju dodatnu terapiju kremom od noćurka (Oenothera biennis) ili nevena (Calendula officinalis). Najnovija otkrića Instituta za farmaceutsku biologiju u Bazelu u Švajcarskoj, pokazala su da hladno ceđeno ulje noćurka sadrži izuzetno jake antiinflamatorne estre koji mogu da budu korisni protiv upala i alergija. - Najbolje efekte noćurak je pokazao kod ekcema kože, atopijskog dermatitisa i iritacije, kako kod dece tako i kod odraslih. Dermatolozi ne prepisuju sistemsku upotrebu ulja od noćurka, ali se u svetu ono, ipak, koristi. Ipak ulje od noćurka se ne savetuje obolelima od epilepsije jer može da pojača sklonost ka ovoj bolesti. Neven je druga biljka značajna za negu kože sklone ekcemima. Izuzimajući dokazane alergije, neven nema neželjenih efekata i nije toksičan. - Neven se koristi kod raznih kožnih bolesti uključujući ulceracije na koži i ekceme, ali i kod otvorenih rana za njihovo zaceljivanje, sunčanih opekotina. Koristi se za spoljašnju upotrebu od osušenih listova i cvetova. Neke manje poznate upotrebe nevena su kod: akni, ublažavanju starih ožiljaka, za rane, modrice, posekotine, opekotine i osipe. Neven se često kombinuje sa kamilicom. Američka administracija za lekove FDA priznala je kamilicu kao bezbedno sredstvo, a nemačka Komisija E dozvolila je upotrebu kamilice za razna oboljenja kože i usne duplje. Od ranije je poznato da kamilica ublažava manje stresove i pomaže kod lošeg varenja. - Krem od kamilice se upotrebljava jednom do četiri puta dnevno. Mogu da se koriste i čajevi i tinkture pri čemu se alkoholna tinktura smatra najpotentnijom - kaže dr Danijela Dobrosavljević. Za razliku od kamlilice, Violu tricolor L. kod nas poznatiju pod nazivom dan i noć nemačka Komisija E nije uzimala u razmatranje. Biljka je poznata mnogima, ali se malo zna o njenim blagotvornim svojstvima.

- Smatram da je nepravedno zapostavljena, tim pre što su njeni terapijski efekti i naučno dokazani. Naime, sadrži saponine koji su sposobni da smire upalni proces na koži. Takođe, ima visok procenat flavonoida koji stabilizuju zidove kapilara i na taj način, smiruju upalni proces. Stabilizovanje membrane kapilara ima dvostruko dejstvo - snabdevanje hranljivim materijama je bolje, kao i eliminisanje štetnih produkata. Na ovaj način dan i noć poboljšava stanja kože kod ekcema, raznih upalnih procesa kao i kod akni. Veoma je jako antimikrobno dejstvo, ove skromne, i svima dobro poznate biljke.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net