ŠARGAREPA, MASLAČAK, KLEKA I KOPRIVA UMANJUJU POSLEDICE ŽUTICE

03.08.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 4289 | Autor: | 0

Dr Tanja Todorović, specijalista epidemiologije o bolestima prljavih ruku

U „bolesti prljavih ruku“ ubraja se mnoštvo zaraznih oboljenja različite etiologije. Uzročnici „bolesti prljavih ruku“ mogu da budu virusi (Hepatitis A, poliomijelitis, virusni prolivi), bakterije (trbušni tifus, dizenterija), paraziti (amebna dizenterija, enterobijaza) i drugi. Rezervoari crevnih zaraznih bolesti, bilo da su bolesnici ili kliconoše, prilikom defekacije (hepatitis A, trbušni tifus, dizenterija) ili uriniranja, zaprljaju ruke i ako ih ne operu na higijenski ispravan način, mogu da prenesu infekciju na osetljivu osobu direktnim (rukovanjem) ili indirektnim putem (kontaminiranjem predmeta, vode, hrane) - objašnjava dr Tanja Todorović, specijalista epidemiologije. Hepatitis A, najpoznatija bolest nečistih ruku, pojavljuje se sporadično ili u epidemijama širom sveta, uglavnom u lošim sanitarno-higijenskim uslovima života. Od trenutka kada smo se inficirali, dakle, popili zagađenu vodu ili koristili isti predmet sa nekim ko je inficiran, do pojave simptoma prolazi od 15 do 50 dana (najčešće oko 30 dana). - Osnovno za lečenje je mirovanje i davanje infuzionih rastvora. Hrana treba da sadrži ugljene hidrate, belančevine i masti biljnog porekla. Zabranjuje se svinjsko meso, prerađevine od mesa i svinjska mast do nestanka žutila i normalizovanja laboratorisjkih analiza. Savetuje se i obustavljanje sportskih aktivnosti oko šest meseci i uzdržavanje od alkohola godinu dana - naglašava dr Tanja Todorović. U narodu se sikavica (Silybium marianum), biljka čiji ekstrakt koji sadržava silimarin često preporučuje kao veoma delotvorna terapija za regeneraciju oštećene jetre. - Mnogobrojne studije pokazuju da je silimarin veoma delotvoran u obnavljanju jetre, ali nedavna analiza obavljena na Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu pokazala je da uzimanje preparata na bazi sikavice ne smanjuje smrtnost pacijenata čija je jetra oštećena unosom alkolola ili infekcijom virusoma hepatitisa B ili C. Za dobar metabolizam masti važno je uz hormonsku ravnotežu imati i zdravu jetru. Da bismo sačuvali jetru u punoj formi potrebno je u ishranu uvoditi namirnice koje imaju hepatoprotektivni učinak, odnosno štite i oslobađaju jetru od toksičnih materija. Ako se trajno uključe u jedan uravnoteženi program ishrane, te namirnice osiguravaju delotvornije izlučivanje nepoželjnih masnoća i pojedinih otrova iz krvi. To su u prvom redu šargarepa, radić, maslačak i cikorija, švargla, jagoda, patlidžan, neven, raž, kleka i kopriva.

SILIMARIN Silimarin je glavna aktivna materija u plodu sikavice. Smatra se da obnavlja oštećene membrane jetrenih ćelija i obnavlja njihovu aktivnost. Silimarin može da se koristi u akutnim i upalnim bolestima jetre i kod upala jetre izazvanim otrovima, koristi se kod ciroze jetre i kod hroničnih bolesti jetre. Silimarin se može koristiti za ublažavanje hepatopatije, masne degeneracije jetre, upala jetre virusnog porekla, alkoholizma, trovanja jetre različitog organskog porekla i sl. Hepatolozi ga uglavnom propisuju pacijentima jer je to jedino sredstvo koje bi moglo da im pomogne. Nažalost, delotvornost ovog sredstva još nije nedvosmisleno dokazana, ali nedavna istraživanja daju znake da ekstrakti sikavice zaista pružaju zaštitu od nekih vrlo opasnih toksina u jetri. za štampanje

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem