GREJPFRUT, LUK I KAKAO SNIŽAVAJU KRVNI PRITISAK

26.07.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 23657 | Autor: | 0


Statistika govori da u Srbiji tri miliona ljudi ima probleme sa hipertenzijom koja se smatra najrasprostranjenijom, nezaraznom bolešću savremenog čovečanstva. Odnedavno je definisan novi entitet u kardiologiji nazvan prehipertenzija i obuhvata ljude sa blago povišenim vrednostima krvnog pritiska, oko 130/90. - Taj čovek ima znatno viši faktor rizika za bolest. Ljudima koji imaju pritisak 127/85 ne možete prepisati lek, ali on pritisak može da reguliše uz pomoć nekih prirodnih sredstava - objašnjava docent dr Dragan V. Simić, internista-kardiolog i navodi popularnu priču o tamnoj čokoladi. - Naime, studije su pokazale da 30 grama čokolade dnevno sa najmanje 70% sirovog, neprerađenog kakaoa dovodi do endotelne relaksacije i poboljšava endotelne funkcije. Dokazano je da tamna čokolada u toj dozi može da reguliše blago povišen krvni pritisak.

TERAPIJA SE PRE SVEGA ZASNIVA NA MOMENTALNOJ PROMENI NAČINA ISHRANE?

- Definitivno je dokazano da vegetarijaci imaju prosečno niže vrednosti krvnog pritiska jer nemaju visok indeks telesne mase i kod njih je incidenca od kardiovaskularnih bolesti manja. Vegetarijanska ishrana je bogata kalijumom, više se zasniva na ugljenim hidratima, nezasićenim masnim kiselinama, vlaknima, kalcijumu, magnezijumu, vitaminima C i E i ima malo natrijuma. Od ostalih namirnica za koje je indirektno dokazano da mogu da doprinesu smanjenju krvnog pritiska izdvaja se celer koji usporava i starenje i dobar je za dijabetičare. Neizbežan je i beli luk. Studije su pokazale da ako neko uzima čen belog luka 12 nedelja dolazi do značajnog pada krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi. Crni luk, dokazano je, sistolni pritisak smanjuje za 25%, a dijastolni za 15%. Za hipertenziju se savetuje i 2-3 puta sedmično konzumiranje plave ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama. Njihov pozitivan uticaj na krvne sudove naučno je dokazan. Zbog visokog sadržaja neophodnog kalcijuma, savetuje se i svakodnevna upotreba mleka i mlečnih proizvoda sa niskim procentom masti. Veoma je važan i pektin kojeg ima dosta u vlaknima grejpfruta koji se generalno smatra izuzetno zdravom biljkom. U godišnjem saopštenju Evropskog udruženja kardiologa preporučuje se jedan grejpfrut svakodnevno upravo zbog svog antioksidantnog dejstva. Voće i povrće bogato antioksidantima preporučuje se obolelima od hipertenzije, koronarne bolesti, jer sprečava zgrušavanje krvi, odnosno lepljenje trombocita.

STARA POSLOVICA KAŽE DA SI STAR ONOLIKO KOLIKO SU TI STARI KRVNI SUDOVI. UKOLIKO HOĆEŠ DUŽE DA ŽIVIŠ I DA BUDEŠ ZDRAVIJI NEOPHODNO IH JE ZAŠTITITI. KAKO?

Kapi gloga se savetuju kao dodatak terapiji kod onih koji imaju srčanih problema. Naučno je dokazano da glog štiti krvne sudove i sprečava slabljenje srčanog mišića, smanjuje krvni pritisak i opušta zidove krvnog suda. Koristi se u vidu kapi, ali može da se upotrebljava i glogov cvet, čaj od gloga i sl. Krvne sudove je moguće očuvati i cimetom, karanfilićem, biberom i đumbirom. Studije govore da svi imaju pozitivan efekat na krvne sudove, poboljšavaju cirkulaciju, mogu da izazovu efekat širenja krvnih sudova. Tri šolje čaja od ginka dnevno, imaju ulogu da uspore upalne procese na zidovima krvnih sudova i spreče oksidaciju lošeg holesterola, a povećaju nivo dobrog, zaštitnog holesterola. za stampanje

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem