TELO PREPOZNAJE BILJKE SA NAŠIH PODRUČJA

07.01.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 3032 | Autor: | 0

Dr Srđan Tomić, dermatolog

Veština lečenja biljem prenosi se u njegovoj porodici s kolena na koleno i prerasla je u porodičnu tradiciju, ali sa univerzitetskom diplomom. Pored svog zvaničnog medicinskog obrazovanja, vranjanski dermatolog dr Srđan Tomić u lečenju koristi i tradicionalne veštine, koje je nasledio od svog dede, poznatog travara i kostolomca iz kraja. Danas se više ne bavi fitoterapijom u nekadašnjoj meri, ali i dalje smatra da lekovito bilje može da pruži rešenje za mnoge boljke čoveka i smatra da se najbolji rezultati postižu integracijom zvanične medicine i alternativnih metoda. - Današnji problem alternativne medicine je u tome što je većina bolesti modifikovana, kao i uslovi našeg života u odnosu na period od pre nekoliko stotina ili hiljada godina. Zato je naučna medicina neprikosnovena u dijagnostici, akutnim i operativnim postupcima, a narodna u preventivi i terapiji hroničnih bolesti. Alternativna medicina je praksa zdravstvene brige, filozofija lečenja i terapija koja se ne koristi u naučno prihvaćenoj medicini. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se između 65 i 80 procenata svetske populacije oslanja na tradicionalnu (alternativnu) medicinu kao primarnu.

Da li to znači da se stvari menjaju?

- Fitoterapija, akupunktura, homeopatija i razni drugi oblici alternativne medicine sve više zadobijaju poverenje savremenog čoveka. Propaganda povratka prirodi u poslednjih desetak godina učinila je svoje pa je tržište sve bogatije preparatima na bazi lekovitog bilja. Praksa je pokazala da lekovito bilje koje u sebi sadrži mnogo aktivnih supstanci povoljnije deluje na hronične dermatoze od hemijskih preparata koji su najčešće onoliko štetni koliko su korisni.

Kako prepoznati izvornog fitoterapeuta?

- Pravih alternativaca koji medicinsko znanje i iskustvo generacijama prenose sa kolena na koleno je nažalost malo, jer priprema za isceliteljski posao počinje najkasnije do sedme godine života. Treba imati u vidu da je intuicija i unutrašnji osećaj glavno dijagnostičko sredstvo iscelitelja. Njegov pogled ili dodir zamenjuje sve one komplikovane i skupe dijagnostičke i laboratorijske aparate, a to se ne može naučiti.

Vi ste i praktičar kineske medicine. Da li je moguće praviti paralelu u fitoterapiji Kina - Srbija?

- Najveći broj recepata koje Kinezi koriste u praksi je sličan recepturama sa našeg podneblja. Izuzetak su specifične biljke koje rastu kao autohtone vrste na njihovom terenu. Ali i mi imamo autohtone vrste poput rtanjskog čaja. U tom smislu, kada su naši ljudi u pitanju, uvek se treba opredeliti za domaće biljke jer naše nesvesno ima pamćenje kolektivnog nesvesnog, pa biljke sa podneblja na kojem su obitavali preci organizam prepoznaje i tada se postižu najbolji rezultati u lečenju.

Kako vidite budućnost fitoterapije?

- Alternativna medicina još uvek glavninu svojih metoda bazira na postulatima starim hiljadama godina. Pošto je ljudska civilizacija dinamična kategorija, sklona stalnom napretku, mislim da koncept alternativne medicine ne zadovoljava taj trend. Jednostavno, bolesti se menjaju, nastaju nove i za izvesno vreme će mnoge iskočiti iz okvira alternativne medicine. Znači, alternativna medicina mora da se unapređuje mnogo brže tj. da prati tempo razvoja civilizacije. Ne znam koliko je to moguće. Ako i jeste, to mora da bude uz pomoć zvanične medicine, što će i alternativu učiniti mnogo manje alternativnom, a naučnu približiti više preventivi i nekim metodama u alternativnoj medicini.

Dr Tomić savetuje: Vinova loza za meku i glatku kožu

U kozmetici vinova loza ima značajnu primenu. Da bi koža bila meka i glatka, potrebno je svake večeri posle skidanja šminke i čišćenja lica kozmetičkim mlekom utrljati u kožu malo čistog soka od grožđa - savet je dr Tomića.

Tonizirajuće maske za sve tipove kože

1. - supena kašika soka od grožđa - kafena kašika meda - kafena kašika maslinovog ulja - kafena kašika belog brašna Sastojke dobro izmešati i dobivenu kašu naneti na lice. Maska se skida posle 20 minuta obilnim ispiranjem mlakom vodom.

2. - 2 supene kašike samlevenog badema - supena kašika ovsenog brašna - 1-2 supene kašike soka od grožđa. Sastojke dobro pomešati i masku naneti na lice i vrat. Maska se skida posle 20 minuta obilnim ispiranjem hladnom vodom.

Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem