MORATE PITI 300 ML VODE ILI BILJNOG ČAJA DNEVNO

19.12.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2888 | Autor: | 0

Vladimir Zujev, ruski fitoterapeut

- Potrebno je neprestano prosvećivati ljude. Još je Hipokrat govorio da svaki čovek mora da zna kako da pomogne sebi u slučaju bolesti, imajući u vidu da je zdravlje zaista najveće bogatstvo, ističe Vladimir Zujev, ruski nutricionista i konsultant za fito i aromaterapiju. - Danas je ova istina još sto puta aktuelnija nego u doba kada je nastala! tvrdi ovaj stručnjak koji brigu i znanje o zdravlju stavlja u sam vrh opšte kulture i civilizacijskih dostignuća. - Postojeći mehanizmi samoregulacije i očišćenja organizma nisu „programirani“ za tako agresivnu životnu sredinu kakava je današnja. Zato je čišćenje organizma krajnje važan i nužan proces za preživljavanje. Kao prvo, ne treba trpati u usta baš sve što se reklamira. Pre nego što uopšte počnemo sa čišćenjem tela, treba da prestanemo da se permanentno trujemo tako što unosimo kojekakve sumnjive proizvode. Na pitanje šta konkretno treba izbegavati Zujev odgovara:

- Počnimo, na primer, od žvakaćih guma. One su uglavnom škodljive, a u najmanju ruku nekorisne. Sledeća stvar su paste za zube. Ne štedite na njima, ne kupujte jeftine paste koje u sebi sadrže laurisulfat natrija. Nađite kvalitetnu pastu koja sadrži ekstrakte lekovitog bilja. Nemojte jesti prerađevine od mesa, umesto ovih „delikatesa“ radije pojedite komad ribe ili mesa kome znate poreklo. Potrudite se da što manje konzumirate prženu hranu. Vodite računa i o takozvanom vodenom režimu, koji uključuje uzimanje 300 grama vode ili biljnog čaja na svakih 10 kilograma vaše telesne mase. Zaista je važno da pijete vodu ili čaj, a ne kafu ili pivo, a još manje obojene gazirane napitke. Štetnih materija ima i u prirodnim proizvodima. A to se sve sakuplja u organizmu. U zdravom organizmu postoji mehanizam njihovog izvođenja. U ovom procesu glavnu ulogu igra jetra. U današnjim uslovima ovaj organ ne može da obavi svoju funkciju i potrebna mu je pomoć. Zato treba početi od čišćenja krvnih sudova, krvi, limfe, zatim treba očistiti jetru, želudačno-crevni trakt, zglobove, kožu...

I za svaki od ovih poduhvata priroda je, kako navodi Zujev, već davno spremila sve što treba. On posebno preporučuje cvet i listove crvene deteline koji se koriste u tradicionalnoj medicini kao izvor magnezijuma, bakra, kalcijuma, hroma, gvožđa, fosfora, vitamina A, C i E i vitamina B grupe. Crvena detelina obezbeđuje detoksikaciju jetre i organizma uopšte, odlično čisti krv i limfu, poboljšava lučenje žuči i normalizuje rad creva. Za čišćenje i obnavljanje jetre vrlo je važna sikavica, gujina trava, čiji je latinski naziv Silybum marianum (engleski naziv: Milk Thistle) koja kao korov raste u skoro svakoj bašti. Ona štiti jetru od različitih toksičnih delovanja, kao što je na primer dejstvo alkohola, obnavlja ćelije jetre koje su oštećene toksinima i virusima i ubrzava rast zdravih ćelija. Ova biljka je odličan stimulans za lučenje žuči, a time i za bolje varenje, sprečava formiranje kamena u žučnoj kesici i poboljšava crevnu peristaltiku. List sene - usitnjen ili ceo koristi se kao sredstvo za slabljenje, jača peristaltiku i creva se lako prazne. Sena pomaže i izbacivanje mokraće, ali treba imati u vidu da je ovo sredstvo prilično jako i da ga treba uzimati obazrivo, da bi se izbegli grčevi i slične nelagodnosti. Jedna od dostupnih i poznatih biljaka izbora za čišćenje je čičak, posebno ukoliko treba očistiti zglobove. Koren čička ima protivupalno delovanje, ali i izaziva znojenje, deluje laksativno i diuretički, poboljšava metabolizam. Važno je znati da vezuje toksične materije iz krvi i stimuliše antitoksičku funkciju jetre i pankreasa.

Vladimir Zujev savetuje tri načina upotrebe lekovitog bilja u očuvanju zdravlja. Prvi je da sami sakupljamo bilje. Drugi je - kupovina mešavine trava u biljnim apotekama i priprema napitaka prema uputstvu. Ovo je već lakši i sigurniji put, tim pre što se u prodaji može naći zaista mnogo različitog lekovitog bilja. Treća varijanta je da nabavljanje preparata na biljnoj osnovi. To mogu biti fitokapsule, eterična ulja i mnogo toga drugog.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net