MALINE PROTIV PMS-A

17.12.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2523 | Autor: | 0

Dr Gordana Đorđević, ginekolog, o najčešćim oboljenjima kod žena i biljnoj alternativi

Jedan od najvećih i najčešćih problema žena u fertilnom periodu su premenstrualne tegobe izražene kako na fiziološkom tako i na emocionalnom planu. One mogu potpuno da nas onesposobe za normalno funkcionisanje u kraćem ili dužem vremenskom periodu. Otoci, napetost, glavobolja, promena raspoloženja, odsustvo motivacije i životne energije su deo problema sa kojima su žene suočene u ovom periodu - upozorava dr Gordana Đorđević, ginekolog, ali i tvrdi da je tegobe moguće preduprediti.

- Ponekad je dovoljno da desetak dana pre očekivanog menstrualnog krvarenja izmenimo higijensko-dijetetske navike, da iz ishrane izbacimo jaku, masnu, začinjenu, slanu hranu, da budemo pozitivniji u odnosu na sebe i svoju okolinu. Kafa, alkohol, pušenje i slatkiši će samo pogoršati opšte stanje. Nasuprot tome, šetnje i lagane rekreativne vežbe za bolju cirkulaciju i oksigenaciju tkiva poboljšaće stanje. Najbolju pomoć u prevenciji PMS, prema mišljenju naše sagovornice, moguće je pronaći u sopstvenoj biljnoj apoteci. - Veoma je prijatan čaj od hajdučke trave koji svojim diuretičkim efektom pomaže kod nadutosti karakteristične za PMS. Valerijana smanjuje bolove i opušta glatke mišiće, kao i listovi crvene maline. Možete napraviti napitak od mešavine ovih trava i piti 3-4 šolje dnevno. Postoje biljke koje imaju progesteronsko dejstvo, koriste se za smanjenje hiperprodukcije estrogena. Tu spadaju osnovne tinkture konopljike, vrapsemena, kao i biljke koje generalno regulišu hormone: lišće maline i crne ribizle, šipurak i dr. Dr Đorđević napominje da postoje i homeopatski lekovi koji vrlo efikasno ublažavaju ili otklanjaju premenstrualne tegobe, kao i akupunktura, fizikalne terapije i mnogobrojni drugi naturopatski tretmani.

- Najčešći problemi sa kojima se susrećemo u ginekološkoj praksi su infekcije i upale genitalnih organa sa bolovima, promenom sekreta i pojavom kondiloma, produženi ili skraćeni menstrualni ciklusi sa bolnim i obilnim menstrualnim krvarenjem, mikrocistična degeneracija jajnika, upalne i degenerativne promene grlića materice, miomi, ciste, fibrocistične promene na dojkama, nemogućnost začeća ili spontani pobačaji. Sve su to posledice loše cirkulacije i oksigenacije tkiva, oslabljenog imuniteta. Stvaraju se dobri uslovi za razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica koji svojim toksinima dodatno narušavaju integritet tkiva. - U velikom broju slučajeva je dovoljno skrenuti pažnju pacijentu na pogrešne higijensko-dijetetske navike, dati mu informacije i o mogućnostima prirodnog lečenja ili ga uputiti na ordinaciju i lekara čija je uža specijalnost neka od naturopatskih grana medicine - kaže dr Gordana Đorđević i smatra da uvek, prvo treba pribeći prirodnim, neinvazivnim metodama za očuvanje zdravlja. Nažalost, mnogi pacijenti nemaju sluha za ovakav vid lečenja već žele „instant popravku“, bez suvišnog angažovanja, gubljenja vremena ili menjanja navika koje su i dovele do bolesti.

- Naravno, to nas neće obeshrabriti i odvratiti od daljih pokušaja da svim raspoloživim sredstvima i znanjem motivišemo pacijenta i pomognemo mu na njegovom putu ka ozdravljenju. Mnogo je prepreka i iskušenja na tom putu u vidu pogrešnih navika u ishrani i ponašanju, odsustva fizičkih aktivnosti i boravka na čistom vazduhu, zagađenosti životne sredine, prevelikih ciljeva i zahteva koji se svakim danom uvećavaju, a na koje nije moguće u potpunosti odgovoriti. Ne smemo zanemariti sve veći broj alergija na hranu, lekove, kozmetička sredstva za svakodnevnu upotrebu, kao i sve više faktora rizika kojima smo svakodnevno izloženi. Volja i želja da budemo zdraviji, da se bolje osećamo i da povećamo životnu energiju će nam svakako pomoći da se, uz korišćenje mnogobrojnih tretmana objedinjenih iz konvencionalne i tradicionalne medicine, izborimo sa bilo kojim problemom. Sve to naravno ne isključuje redovne kontrole zdravlja kao i konstantno osluškivanje promena u sopstvenom telu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net