OTROVNO LEKOVITO BILJE - OSNOVA HOMEOPATIJE

02.12.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 7769 | Autor: | 0

Dr Gordana Popović, tvrdi da homeopatski lekovi dovode do izlečenja ili značajnog poboljšanja

Jedna od najuspešnijih alternativnih metoda lečenja u svetu - homeopatija kod nas je još u začetku. U Srpskom lekarskom društvu postoji Sekcija za homeopatiju, a u Novom Sadu Centar za homeopatiju. Dr Gordana Popović se homeopatijom uspešno bavi poslednjih godina.

- Homeopatski lek ne deluje supstancom, materijom, već deluje svojom potencijom, energijom. Za svaki lek postoji mehanizam dejstva. To znači da se zna koje mu je mesto dejstva u organizmu, koji su receptori, da li on nešto zamenjuje. O delovanju ovih lekova svedoči dvestogodišnja praksa homeopatije. U poslednje vreme firme koje se bave proizvodnjom homeopatskih lekova su u obavezi da rade i kliničke studije. Kliničke studije prate simptome. Ukoliko se boluje od gušobolje, pratilo se da li je grlo crveno, da li je povišena temperatura, kakvo je gutanje, ima li bola u grlu... Praćeni su simptomi u dve grupe pacijenata i upoređeni rezultati. Zaključak je da homeopatski lekovi u više od 80% slučajeva dovode do izlečenja ili značajnog poboljšanja. Ovi lekovi nose u sebi informaciju iz prirode, prave se od biljnog, životinjskog ili mineralnog carstva.

- Ako su biljnog, to su sve biljke koje u suštini postoje i kod nas. Ako hoćete da napravite energetski dobar lek morate da imate energetski dobre supstance. To mora da bude biljka koja je živela u prirodnim uslovima, koja nije bila tretirana pesticidima, zagađenošću vazduha. Životinjsko carstvo podrazumeva mleko sisara, otrov zmija, delove riba. Mineralno carstvo čine svi minerali koji su poznati u periodnom sistemu elemenata. Od njih se prave homeopatski lekovi. Prva supstanca koju je dr Samjuel Haneman, osnivač homeopatije, dokazivao bila je kinin iz kore peruanskog drveta cinchona officinalis. On je primetio da njegovim uzimanjem zdrav čovek razvija simptome malarije. Tako se razvio osnovni homeopatski zakon, zakon sličnosti, koji kaže da se slično sličnim leči, ističe dr Popović. Danas se u homeopatiji koristi hiljadu biljaka i stalno se dokazuje isceljujući potencijal novih. Najpoznatiji biljni homeopatski lekovi su:

1. Arnika ili brđanka, lek broj jedan za samopomoć kod modrica, istegnuća i bolova u mišićima.

2. Beladona ili velebilje, kod groznice, sunčanice, nicanja zubića kod beba praćenog iznenadnim bolom i crvenilom lica.

3. Hiperikum ili kantarion, kod oštrih bolova izazvanih oštećenjem nerava, zubobolje, ujeda životinja.

4. Ignacija, za stanje tuge koje proizvodi osećaj knedle u grlu.

5. Nuks vomika ili otrovni orah, kod problema sa varenjem, dijareje, muke sa kolikama. Isto tako, mogu da se koriste i kombinacije homeopatskih lekova napravljenih od biljaka.

Kod nas se može naći kombinovani homeopatski preparat za prevenciju i terapiju influence, odnosno prehlade sa povišenom temperaturom, koji uklanja simptome tipične za ovo stanje, a to su: groznica, kijavica, nadražajni kašalj, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima. On sadrži akonitum, brioniju, gelsemium, ipekakuanu i eupatorium perfoliatum. Biljni lekovi u homeopatiji nalaze svoje mesto kod čestih zdravstvenih tegoba nastalih u zimskom periodu.

- Za nazeb sa obilnim, vodenim, nagrizajućim sekretom, intenzivnim kijanjem i suvim nadražajnim kašljem koristi se allium cepa (crni luk). Za jak, suvi kašalj nastao posle izlaganja suvom hladnom vremenu daje se akonitum ili jedić, kod vlažnog kašlja sa mnogo sekreta i krkljanjem u grudima ipekakuana, biljka vlažnih brazilskih šuma. Još jedna od zimskih bolesti kod nas jeste svakako i prejedanje, najčešće u toku obilnih obroka sa slavskih trpeza. Ukoliko ste preterali u hrani ili piću, te vas noću muči naduven i bolan stomak ili mučnina i mamurluk ujutru, spas možete naći u homeopatskom obliku biljnog leka načinjenog od otrovnog oraha koji se zove nuks vomika. Prednost homeopatskih lekova je višestruka. Oni nemaju štetnih efekata, nemaju kontraindikacija. Oni nisu kao hemijski, sintetički lekovi, koje organizam prepoznaje kao nešto strano. Mogu da ih koriste sve kategorije pacijenata bez obzira na zdravstvene tegobe, kao i trudnice i mala deca, kod kojih homeopatski lekovi i nalaze najširu primenu. Rinitis ili laringitis najčešće izazivaju virusi. Klasična medicina najčešće propisuje antibiotik iako se zna da antibiotici po svojoj definiciji nisu antivirusni već su to lekovi koji deluju na bakterije. A povlače mnoge neželjene efekte, što nije slučaj sa homeopatskim medikamentima. Kombinovani homeopatski lekovi mogu da deluju i preventivno.

- Recimo, alergijski rinitis se javlja sezonski, a pre nego što počne sezona, šest nedelja ranije, pacijentu se preporučuje da uzima blagi homeopatski lek koji ne truje jetru, ne oštećuje organizam, ali priprema organizam za odbranu, podiže imunitet, objašnjava dr Popović, i dodaje - Homeopatija je nežan sistem. Čoveku ne možete da naudite ako mu date pogrešan homeopatski lek. Naravno da morate da pravite menadžment slučajeva. Homeopatski lekovi pored toga što su različitog sastava, različitih su i potencija. Postoje biljke čije su potencije manje razblažene i deluju na fizički nivo. Takvi su kombinovani homeopatski lekovi. Oni su niskih potencija i deluju samo na nivo tkiva, a ne na mentalni i emotivni sklop čoveka. Zato možete da ih koristite bez bojazni da ćete sebi nauditi, a samo na osnovu simptomatologije koju imate. To su lekovi koji najčešće nemaju alternativu, ako ne računamo antibiotike ili kortikosteroide, izvikane lekove za koje je opšte poznato da imaju mnogo neželjenih efekata. Očekujem da će homeopatija zauzeti svoje zasluženo mesto i među našim ljudima, a da će homeopatski lekovi postati sastavni deo lične apoteke svakog od nas.

Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem