KAKO OBIM STRUKA UGROŽAVA NAŠE ZDRAVLJE

16.07.2022 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 385 | Autor: | 0

Nutricionisti Ivana Dabić i Snežana Divnić savetuju kako da smanjimo taloženje mokraćne kiseline u organizmu i koje namirnice da izbegavamo ako patimo od hipertenzije i hipertireoze

- Čovek je tvorac svog zdravlja, a odraz u ogledalu i celokupna zdravstvena slika rezultat su njegovog ponašanja, navika i verovanja. Nije li tako? Negovanje zdravog životnog stila siguran je put ka dobrom zdravlju i dugovečnosti, a zanemarivanje sebe vodi nas u bolest. Prelomni momenat je preuzimanje odgovornosti ili traženje izgovora - kažu na početku razgovora za Magično bilje nutricionisti Ivana Dabić i Snežana Divnić.

Obe često citirate Lujzu Hej i njenu izjavu:"Da biste bili zdravi, počnite da menjate svoju misao i svaki zalogaj." Da li je baš važan svaki zalogaj?

- Um, telo i emocije čine deo jedinst­venog sistema. Kada kažemo "od svake misli i svakog zalogaja" mi govorimo da treba da budemo svesni svega što jedemo u toku dana. Da jedemo svesno!

Kada smo svesni, i kada unosimo manje nutritivno vrednu hranu, to radimo bez griže savesti i sa zadovoljstvom, jer veći deo vremena vodimo računa o gorivu koje unosimo u svoje telo.

Na koji način obim struka može da ugrozi naše zdravlje?

- Obim struka predstavlja mnogo više od estetskog problema, daje nam podatak o količini abdominalnih masti koje su u direktnoj vezi sa kardiovaskularnim bolestima i dijabetesom tip 2.

Što je veći obim struka, veći je riz ik da obolimo. Kod žena, povišene vrednosti su preko 80 cm, a značajno povišene preko 88 cm. Kod muškaraca povišene vrednosti su preko 94 cm, a značajno povišene preko 102 cm.

Kako da obezbedimo zdrav mikro­biom?

- Zdrav mikrobiom obezbeđujemo svakodnevnim unosom povrća, posebno iz porodice kupusa, redovnim unosom voća bogatog vlaknima, poput jabuke, inte­gral­nih žitarica od celog zrna, poput heljde ili spelte i redovnim unosom prirodnih pro­bio­tika iz fermentsanih mlečnih proiz­voda kao što su kefir, jogurt i kiselo mleko. Ne treba zanemariti ni redovnu šetnju u prirodi i redovno kvalitetno spavanje.

Šta savetujete kod hipertenzije?

- Najefikasnije nefarmakološke mere u lečenju hipertenzije su promena prehrambenih navika i životnog stila.

Kada je ishrana u pitanju, akcenat bismo stavile na ono što ne treba da unosimo ili što je potrebno da smanjimo kao unos i na redukciju telesne težine. Smanjenje telsne težine od 10 kg može smanjiti vrednost krvnog pritiska od 8-20 mm živinog stuba. Unos soli ograničiti do 2,5 g dnevno. Umesto kuhinjske soli koristiti himalajsku i biljne začine. Obavezno ograničiti ili potpuno isključiti suhomesnate proizvode, poput čajnih kobasica, šunki, pršute jer sadrže mnogo soli i zasićenih masti.

Kako da smanjimo taloženje mokraćne kiseline i posledice koje izaziva?

- Mokraćna kiselina nastaje razgradnjom purina - supstance koja se nalazi u velikom broju namirnica. U normalnim okolnostima mokraćna kiselina se izlučuje iz organizma putem urina, a kada se iz nekog razloga ona preterano stvara ili nedovoljno izlučuje iz organizma, nastaje giht. Kako bismo smanjili taloženje mokraćne kiseline, neophodno je ograničiti namirnice koje su izvor purina. Najviše purina nalazimo u ribi, crvenom mesu, morskim plodovima, mesnim prera­đe­vinama, ali i u nekim biljnim namirnicama poput pasulja, spanaća i pečuraka. Naj­lakša kontrola unosa purina je da se sve namirnice koje su izvor purina prepolove u dnevnom unosu. Unos proteina nadomestiti konzumiranjem sira i jaja koji su siromašni purinima. Povećati unos povrća u svežem i kuvanom obliku. Veoma je važno smanjenje telesne težine, uz adekvatnu ishranu koje će dovesti do smanjenja mokraćne kiseline i opterećenja zglobova.

Koje su smernice za ishranu kod hipertireoze?

- Kod osoba koje boluju od hipertireoze, štitasta žlezda radi ubrzano, te dolazi do ubrzanja metaboličkih procesa u organizmu. Osnovni zadatak ishrane je da obezbedi dovoljno kalorija i nutrijenata kako ne bi došlo do gubitka mišićne i koštane mase. Treba unositi namirnice koje ne dozvoljavaju usvajanje joda, kao što su: kupus, karfiol, kelj, prokelj, soja u obliku sosa, tofu ili misu, proso od žitarica jer ima strumogeno dejstvo. Isključiti namirnice bogate jodom - alge i plodove mora i smanjiti količinu kafe, jer ona dodatno stimuliše proizvodnju hormona. Povećati unos amino-kiselina kroz kvalitetne izvore proteina, kao što su: nemasne vrste mesa i ribe, pečurke, jaja. Zbog propadanja koštane mase, povećati unos kalcijuma iz izvora kao što su sirevi i kiselo-mlečni proizvodi. Smanjiti ili potpuno izbaciti iz ishrane transmasne kiseline koje se nalaze u industrijskim proizvodima, kao što su: keks, pekarski proizvodi, razne grickalice… Unositi namirnice koje su jaki antioksidansi (namirnice bogate vitaminom C, kurkuma, beli i crni luk…). Što češće ispijati zeleni čaj.

Koja su efikasna rešenja za urinarne infekcije?

Svakodnevan unos minimum dva i po litra tečnosti u vidu vode i biljnih čajeva sa diuretskim efektom, poput rastavića, breze, peršuna. Pokazalo se da i je i sok od brusnice izuzetno delotvoran jer sprečava lepljenje bakterija na zidove urinarnog trakta. Povećati unos svežih namirnica bogatih vitaminom C, poput citrusa, trešanja, paprike, paradajza. Obezbediti redovan unos probiotika koji održavaju ,dobre, bakterije u crevima. Kao dodatna sredstva za jačanje imuniteta i otpornosti preporučujemo matični mleč.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem