KADA RAZREŠITE EMOTIVNI PROBLEM, FIZIČKE TEGOBE NESTAĆE SAME

12.07.2022 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 584 | Autor: | 0

Svetlana Negić, floriterapeut i savetnik za pravilnu ishranu, otkriva kako da pobedite negativne emocije

Kažu, kakve su ti misli, takvo ti je i zdravlje. Kada smo duži vremenski period izloženi negativnoj emociji, oboleva i telo. Negativne misli mogu izazvati lučenje hemijskih supstanci koje mogu da oštete organe. Svaka biljka je za neku boljku i ima svoju vibraciju, a u svemu ovome dobro su rešenje cvetne esencije, kako objašnjava Svetlana Negić, fitoterapeut i savetnik za pravilnu ishranu, jer one deluju na sva tri nivoa: fizičkom, mentalnomi i emotivnom.

Kod kojih tegoba floriterapija se pokazala najefikasnija?

-Floriterapija deluje tako što našu negativnu emociju prevodi u delatno stanje. Delotvorna je kod strahova, poremećaja ishrane, panike, loše komu­nikacije, anksioznosti, teškoća u učenju kod dece, nesanice, besa, stresa...

Koje vrste cveća deluju na određene probleme? Kako, na primer, lipa deluje na srce?

- Floriterapija (cvetne esencije) nije isto što i fitoterapija (lečenje čajevima), tako da ista biljka ne deluje na isti način jer se drugačije primenjuje. Cvetne esencije deluju na psihičkom i emocionalnom nivou, a sve fizičke tegobe koje su na taj način nastale, odstraniće.

Cvetna esencija lipe je pravi tonik za srce jer unosi radost i lakoću u obavljanje svakodnevnih poslova koji su nam postali teskobni. Dakle, ne koristi se kao čaj od lipe koji se ograničeno pije.

Da li floriterapijom možemo da se borimo protiv viška kilograma i celulita?

- Apsolutno, ali sa znanjem stručnog lica u vezi ishrane.

Kako floriterapija deluje na partnerske odnose?

- Kod partnerskih odnosa mogu da se snaže zdrave veze, da se oslobađa od po­sesivnosti, da se radi na boljoj komu­nikaciji, po­puštanju ljubo­more...

Kako se određuje cvetni miks?

- Pristup klijentu je individualan, sastoji se od razgovora u trajanju od četrdeset i pet minuta. U floriterapiji u razgovoru sa klijentom načinjemo određene teme i onda prepisujemo cvetne esencije. Pravi se miks cvetnih esencija u bočici za mesec dana.

Na koji način se terapija primenjuje?

- Klijent dobija bočicu koja traje najviše mesec dana. Cvetne esencije se koriste četiri puta po četiri kapi dnevno, na jezik. Kao u svakoj homeopatiji (pošto su cvetne esencije deo homeopatije u tečnom obliku) ništa se ne kon­zumira petnaest minuta pre, ni petnaest minuta posle uzi­manja kapi, kako bi ih receptori na jeziku upili.

U Srbiji postoji autentična linija cvetnih esencija sa Bal­kana. Koje su u pitanju cvetne esencije? Da li je bolje ko­ris­titi vrste sa područja gde živi­mo?

Balkanske cvetne esencije sastoje se od velikog broja bilja sa našeg područja. U praksi, koristim cvetne esen­cije iz različitih delova sveta, ali je miš­ljenje (kao i sa ishranom) da smo u boljem dosluhu sa bilj­kama koje po­tiču sa pod­neb­lja gde živi­mo. Inače, sve vrste cvetnih esen­cija su usklađene.

Kako floriterapija utiče na kućne ljubimce? Možete li nam dati neki primer?

- Floriterapija ima nežan, holistički pristup i potpuno je bezbedna za bebe, trudnice, kućne ljubimce, ali i biljke. Najčešće pravim kapi za kućne ljubimce pred Novu godinu, jer petarde izazivaju veliki stres kod pasa.

Kako da „usrećimo”sopstveni stomak?

– Volim da kažem da je stomak "srećan" kada unosimo zdravu, ukusnu hranu, nutritivno izbalansiranu. ,Srećan, stomak radi bez tegoba i ima ,pametna, creva (creva su naš drugi mozak).

Koja namirnice odgovarju određenom organu?

– Sada, u proleće, javlja se nova energija. Potrebno je da podržimo i pripremimo organe u proleće, a to su jetra, žučna kesa i slezina.

Sve zeleno povrće biće od velike koristi celom organizmu. Brokoli, sve vrste zelene salate, mlad spanać, špargle, kupus, mlad luk, praziluk, raštan, tikvice, peršun, kelj... U proleće se i način kuvanja menja u odnosu na zimski. Kraće se kuva, bari se i jede sveže, manje se prži i peče. I manje soli se koristi nego u zimskom periodu. Korisno je dan započeti sa pola litra vode, sobne temperature, sa pola isceđenog soka od limuna ili limete. Na ovaj način dodatno čistimo jetru (naročito ako smo dan ranije preterali sa hranom i pićem). Nakon toga sledi pauza od dvadeset minuta, pa onda doručak (preporuka su smutiji, ovsene pahuljice sa voćem, bareni batat ili krompir). U svakom slučaju, dajte svom organizmu svežu energiju, bez mnogo masnoća za doručak.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem