TATJANA MANDIĆ, NUTRICIONISTA: ČAJNI DETOKS TRETMANI ZA OSLOBAĐANJE ORGANIZMA OD OTROVNIH MATERIJA

by | 18.12.2021

 Saveti Tatjane Mandić, nutricioniste, koji će vam pomoći da  ojačate organizam, ublažite menopuzu, sprečite hronične upale

Obroci i pravilna ishrana su stub zdravog metabolizma. Sveže voće, povrće, koštunjavo voće i cela zrna lakše se vare i mnogo su hranljiviji od gotovih industrijskih proizvoda. Neki od najjednostavnijih primera pravilnog odabira su: izaberite integralan pirinač umesto belog, višenamensko brašno zamenite brašnom od celog zrna, a običnu so morskom. Biljno ulje zamenite maslinovim, kokosovim, uljem avokada ili palminim uljem. Pire možete napraviti i od karfiola, dresing napravite sami i naravno koristite organsko meso, jaja i prerađevine – kaže, na početku razgovora za Magično bilje, Tatjana Mandić, nutricionista.

S obzirom da je pred nama zimski period, šta je ključan savet koji može da pomogne da organizam bude jak?

– Svi znamo da nas za zimski period najbolje priprema sunce (prirodan izvor vitamina D), pa je poželjno iskoristiti ga u što većoj meri, ili bar petnaest do dvadeset minuta dnevno, ako nam obaveze ne dozvoljavaju više. Imunitet jačamo i održavamo pravilnom ishranom i unosom suplemenata. Pošto sam pobornik prirodnih izvora vitamina, otkriću vam kako kroz ishranu možete uneti dovoljno vitamina i minerala. Znači, krenuli smo od vitamina D. Ovaj vitamin možemo naći u sardini, tunjevini, jajima, pečurkama, telećoj džigerici, puteru…

Vitamin C odličan je u borbi protiv infekcija i virusa. Prirodni izvori su: prokelj, zelena paprika, karfiol, kupus, kivi, pomorandža, grejpfrut…

Vitamin E nalazimo u: lisnatom povrću, blitvi, maslinama, avokadu, lešnicima, bademima, kikirikiju, semenu suncokreta, dok B1 možemo da pronađemo u: kupusu, spanaću, patlidžanu, mahunarkama, crvenom mesu, lešniku, orasima, žumancetu, pivskom kvascu.

Vitamin A nalazi se u: džigerici, ribljem ulju, punomasnim mlečnim proizvodima. Naš organizam proizvodi vitamin A iz beta karotena i drugih karotenoida koje sadrži većina tamnozelenog lisnatog povrća i žuto narandžasto povrće i voće. On se bolje rastvara u mastima, pa se bolje apsorbuje uz prisustvo masnije hrane u stomaku.

Kojim sve čajevima i napicima treba jačati imunitet?

– Jedan od najpopularnijih napitaka poslednjih godina je napitak sa limunom i đumbirom. U pitanju je odličan spoj koji naš organizam čisti od toksina, podstiče metabolizam, pospešuje funkciju jetre, povoljno utiče na cirkulaciju, leči prehladu, snižava holesterol, poboljšava probavu i obnavlja imunitet.

Od čajeva koje možemo da koristimo za podizanje imuniteta odabraću koprivu, koju vrlo rado preporučujem. Čaj je najbolje piti mlak i nezaslađen, a možete dodati i malo đumbira i tako ojačati organizam i zaštititi ga od infekcija. Pored čaja, koprivu možemo koristiti za salate, čorbe, pite, a seme, na primer, kao vrlo zdrav i ukusan dodatak uz kašičicu meda.

Pandemija koronavirusa ne jenjava, mnogi moraju da piju antibiotike. Koji su sve načini da se pročisti organizam nakon terapije antibioticima?

– Kada se osvrnemo na protekle dve godine, uneli smo više lekova i suplemenata nego mnogi za celu deceniju, Pored izuzetnog tretmana čišćenja ventuzama, preporučiću čajeve koji uspešno oslobađaju organizam od toksina. To su već pomenuti čaj od koprive, čaj od maslačka, zatim čaj od čička (koren), čaj od semena lana i čaj od korijandera, kao i nezaobilazan zeleni čaj. Preporučila bih i prah biljke, kod nas poznate kao drvo života, jer je prepuno vitamina, minerala i omega 3 masnih kiselina, zeolit, kao prirodan mineral, ima veliki uticaj na oslobađanje organizma od teških metala.

Skrenula bih pažnju da se čajevi ne unose nekontrolisano, najbolje je da ih unosite tokom dana, izbegavate večernje časove i pravite pauze nakon dužeg uzimanja. Pored čajeva, nemojte zaboraviti da su prirodni antioksidanti i sveže ceđeni sokovi od voća i povrća, kao i orašasti plodovi i seme suncokreta, lana…

Koja je osnova protivupalne ishrane?

– Među nutricionistima i savetnicima za ishranu i suplementaciju veoma je zastupljena antiinflamatorna ishrana. Ova ishrana smanjuje rizik od oboljenja koja nastaju zbog upala, sprečava hronične upale koje izazivaju mnogobrojne bolesti i pomaže da umirimo zapaljenja, crvenilo, otok, bol…

Jelovnik se sastoji od namirnica bogatih vlaknima, mineralima i vi­ta­mi­nima. Važno je da unosite što više svežeg voća i povrća, mnogo ribe, integralnih žitarica, orašastih plodova i što više zeleniša, kao što su spanać, brokoli i kelj.

Da li preporučujete neke biljne mešavine koje su se dokazale kao efikasne u tretmanu određenih tegoba?

– Žene često koriste mešavinu koja pomaže oslobađanje viška tečnosti iz organizma, samim tim i razgradnju celulita. Potrebno je napraviti mešavinu od iste količine maslačka, sladića, brusnice (list), lista bršljana, lista koprive i zasladiti sa malo meda.

Mešavina koja nam pomaže da se opustimo pred spavanje sastoji se od nane, suvog cveta kantariona, cveta lavande, suvih listova matičnjaka i majčine dušice. Najrasprostranjeniji problem kod muškaraca je problem prostate. Mešavina koja je pokazala odlične rezultate pravi se od uve, lista breze, poljskog rastavića, sušenog cveta hibiskusa i semena lana.

Koje biljke ženama mogu da pomognu u menopauzi?

– Najznačajniju ulogu, kada je u pitanju terapija biljem, ima fitoestrogen, prirodna komponenta koja deluje kao estrogen i samim tim ima veliki efekat u smanjenju tegoba izazvanih menopauzom. Osim fitoestrogena, biljni sastojci koji pomažu da se ublaže simptomi menopauze su oni koji utiču na hormonsku ravnotežu, kao i oni koji smiruju.

Najznačajnije biljke su soja, crvena detelina, lan, žalfija, matičnjak, piskavica, konopljika, noćurak, anis, sladić.