SAVET LEKARA: ŠTA DA JEDU OSOBE SA INSULINSKOM REZISTENCIJOM?

14.11.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1202 | Autor: | 0

Vikend-jelovnik za anesteziologa Marine Boboš za osobe sa insulinskom rezistencijom ili šećernom bolešću

Šećerna bolest je hronična bolest koja ima svoja dva osnovna tipa. Prvi tip je ozbiljniji, javlja se u ranijem životnom dobu i nažalost zahteva terapiju insulinom. Drugi tip je u direktnoj vezi sa ishranom i nivoom fizičke aktivnosti osobe, i na nastanak ovog tipa bolesti možemo direktno da utičemo, tojest možemo da ga sprečimo pametno birajući namirnice.

Nedelja:

Doručak – Integralni sendviči sa humusom i pečenicom i sveža zelena paprika,

užina I – Mlad sir i svež paradajz,

ručak – Grilovana pastrmka sa barenom blitvom i parče integralnog hleba,

užina II – Dve kajsije i šaka sirovih lešnika,

večera – Grilovano povrće (šampinjoni, crvena paprika), parče integralnog hleba i sveža salata od kupusa.

- Šećerna bolest je hronična bolest koja ima svoja dva osnovna tipa. Prvi tip je ozbiljniji, javlja se u ranijem životnom dobu i nažalost zahteva terapiju insulinom. Drugi tip je u direktnoj vezi sa ishranom i nivoom fizičke aktivnosti osobe, i na nastanak ovog tipa bolesti možemo direktno da utičemo, tojest možemo da ga sprečimo, objašnjava dr Marina Boboš i dodaje:

- Mnogi povezuju šećernu bolest i ugljene hidrate, ali treba odmah naglasiti da nisu svi ugljeni hidrati isti - delimo ih na proste (to su uglavnom slatkiši i proizvodi od belog brašna i oni su generalno štetni) i složene (koji se nalaze u integralnim žitaricama i njihovim proizvodima, a neophodni su za pravilno funkcionisanje organizma). Dakle, kod šećerne bolesti ne ukidamo unos ugljenih hidrata nego ih biramo "pametno" - biramo namirnice sa nižim, tzv. glikemijskim indeksom i glike­mij­skim opterećenjem (to su osobine na­mirnica zaslužne za skok glikemije i in­sulina nakon obroka). Ishrana treba da bude balansirana i raznovrsna (konzumirati barem po jednu namirnicu iz osnovnih grupa namirnica i unositi sve makro­nut­rijen­te: i ugljene hidrate, i proteine i masti).

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem