SAVET FARMACEUTA: BOLJE BITI TRI DANA BEZ HRANE, NEGO BEZ ČAJA JEDAN DAN

by | 18.10.2021

Hristina Lazarević Milošević, magistar farmacije i veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate, otkriva kako da očistite pluća, da sačuvate želudac i ojačate imunitet u vreme epidemije

 

 

Biljke su oduvek bile deo mog odrastanja. Čitav zivot sam ok­ru­žena njima i više puta u životu svedočila sam o nji­ho­vom pozitivnom efektu na zdrav­lje. Iako magistar far­ma­cije, koji bi prvenstveno tre­balo da zastupa upotrebu le­kova, ja sam neko ko smatra da se mnoge bolesti mogu zaobići pravilnim načinom života, uravnoteženom is­hra­nom i uz pomoć biljaka. Nis­mo ni svesni koliko je bo­gatst­vo oko nas. Biljke su nadohvat ruke, ali nažalost mnogi ne znaju kako da biljke iskoriste da bi ojačali zdravlje – kaže mr ph Hristina Lazarević Milošević, i nastavlja:

– Moj cilj je postao da to izmenim! Želim da svi zajedno probamo da se promenimo i shvatimo da od brzog načina života i tri, četiri šoljice kafe, koju svi popiju tokom dana, nemamo ništa. Ako barem jednu šoljicu kafe zamenimo šoljicom čaja, naš organizam će biti mnogo otporniji.

Često citirate kinesku poslovicu: ‘Bolje biti tri dana bez hrane, nego bez čaja jedan dan.’ Na koji način čaj može pomoći našem organizmu?

– Tako je. Stojim iza ove izreke, pogotovo u današnje vreme kada se pod hranom podrazumeva – svašta. Brz način života doveo nas je u situaciju da ne vodimo računa šta sve unosimo u organizam, tako da je najčešća hrana koja se konzumira zapravo hrana koja je puna aditiva, kon­zer­va­nasa, veštačkih boja. Na­su­prot tome, postoje čajevi kod kojih voda iz biljke izvuče naj­lekovitije sastojke, koje kasnije unesemo u naš organizam.

Čajevima jačamo naš imunitet, čistimo telo od otrova, hidriramo organizam, poboljšavamo probavu, poboljšavamo raspoloženje. Negativnih efekata nema.

Koje biljke pobeđuju astmu?

– Hronična astma je sve češći i jako ozbiljan problem (i sama sam se godinama borila sa njom), tako da ne mogu navesti samo jednu biljku koja magično može pobediti astmu. Potreban je čitav niz postupaka u tretiranju astme, ali sigurno je da biljke kao što su plućnjak, bokvica i podbel šire bronhije i olakšavaju disanje. NJihovom redovnom upotrebom simptomi astme mogu se dovesti pod kontrolu. Takođe, žalfija, ren, oman i hajdučka trava su biljke za koje je poznato da su dobri bronhodilatatori, pa nije loše koristiti ih s vremena na vreme.

S obzirom da nas trenutno okružuje zagađen vazduh, koje su Vaše preporuke za zaštitu respiratornog trakta? Kako da očistimo pluća prirodnim putem?

– Kada je čišćenje pluća u pitanju, proveren recept jeste inhalacija vodenom parom, uveče pred spavanje. Jednostavno, prokuvate litar vode, dodate nekoliko grančica bosiljka, malo listova žalfije, ukoliko imate i etarsko ulje nane ili bora (možete dodati nekoliko kapi), prebacite peškir preko lica i udišete paru petnaest do dvadeset minuta.

Osim toga, možete da napravite jednostavan napitak i kroz pet dana vaša pluća će biti mnogo čistija i bez nagomilanog sekreta.

Od sastojaka je potrebno: koren đumbira, dva grama kurkume, dve glavice crnog luka i dve kašike domaćeg meda.

Koren đumbira oljuštiti, izrendati, crni luk iseckati na sitne komade. U šerpu dodati pola litre vode, pustiti da proključa, a zatim dodati đumbir, crni luk, kurkumu i kuvati pola sata na umerenoj temperaturi. Povremeno promešati. Kada tečnost postane gusta, sklonite sa ringle i poklopite sat vremena. Dodati dve kašike domaćeg meda i procediti.

Doziranje: Dve supene kašike ujutru, na prazan želudac, i dve uveče, pred spavanje.

Kako čajevima da sačuvamo želudac?

– Ponovo ću naglasiti da se stil života mora promeniti. Stres je jedan od glavnih okidača koji izaziva problem sa želucem i dok se toga ne rešimo, džabe nam svi lekovi ovoga sveta i sve terapije. Tek kada se uzročnik otkloni, možemo se nadati izlečenju i povlačenju simptoma. Kada su problemi sa želucem u pitanju, čajevi koji mogu doprineti poboljšanju su kantarion, nana, kamilica. Čuvarkuća je biljka koja se pokazala kao odlična kada su u pitanju gorušica, helikobakterija, čir. Osim što se jede sveža, od nje se priprema i čaj, tako što se četiri veća lista čuvarkuće sitno iseckaju i preliju sa dva decilitra proključale vode. Čaj se ostavi petnaest minuta, procedi i pije dva puta dnevno.

Koje biljke pomažu reproduktivnom traktu žena?

– Kada su žene u pitanju, moj omiljen i univerzalan čaj je čaj od virka, koji se može koristiti za bolne i neredovne cikluse. Čaj od virka se preporučuje i ženama koje imaju problema sa začećem, PMS-om, menopauzom. Kantarion, čuvarkuća, list maline, hajdučka trava – to su biljke koje svaka žena treba da ima u kućnoj apoteci i da ih pije bar jednom dnevno da bi odražala zdravlje reproduktivnog sistema.

Koja je najmoćnija kombinacija pčelinjih proizvoda za imunitet i zaštitu od bolesti? Kako da pripremimo organizam za jesen i zimu, posebno jer se epidemija SarsCov2 nastavlja?

– Nažalost, u pravu ste. Epidemija kovidom se nastavlja, ali to nije razlog da posustanemo, povučemo se, zatvorimo u kuće i čekamo da sve prođe. Treba biti pripremljen, sa jakim imunitetom i optimizmom. Lično, svoj imunitet jačam pčelinjim proizvodima, semenom koprive, limunom, kurkumom, đumbirom. Ima načina. Jutro možete započeti čašom mlake vode sa nekoliko kapi limuna ili domaćeg, jabukovog sirćeta. Propolis je takođe odličan za jačanje imuniteta, tako da se može dodati čajevima ili vodi, hrani.