BILJNE TINKTURE OČISTILE MI ORGANE. VIŠE NE PIJEM LEK ZA DIJABETES

12.06.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 3740 | Autor: | 0

Marija Milanović, magistar farmacije - medicinski biohemičar i sertifikovan nutricionista, savetuje kako da pobedite insulinsku rezistenciju

Dugo sam menjala navike, ništa nije došlo preko noći. Kada sam upisala Farmaceutski fakultet i osamostalila se, polako sam počela da izabacujem slatkiše i testo, koji su moja najveća sla­bost. Veoma je teško iskoreniti navike koje vučemo od detinjstva. Sa promenama sam počela pre osam godina. Du­go sam mislila da je zdravo jesti ovsene pahuljice sa mlekom, iako meni lično ta kombinacija nije prijala. Na predavanjima iz Dijetetike, ishranu sam počela da povezujem sa biohemijskim procesima u or­ga­nizmu, saznala sam više o kombinovanju hrane, kalorijama (koliko su bitni proteini, ugljeni hidrati i vlak­na, kao i zdrave masti za sintezu holesterola)... Ali i ono najvažnije, kakva se energija dobija iz hrane koju jedemo. Trajno sam promenila navike pre četiri godine, kada sam našla balans, naučila da slušam svoje telo, pratim kako reaguje. Bio je to trnovit put jer sam često preduzimala restriktivne dijete koje su me vodile u prejedanje. Dugo sam bila u začaranom krugu. Tako je i došlo do problema sa in­sulinskom rezistencijom - priča Marija Milanović magistar farmacije.

Kakve ste zdravstvene boljitke tada osetili?
- Smanjila se nadutost koju sam pre toga stalno osećala. Sada sam osećala da mogu sve, ništa mi nije bilo teško, od dnevnih oba­veza do hobija i druženja, treninga... Budila sam se lako. Poletnije i bolje se osećam kada jedem namirnice od celog zrna umesto belog hleba, crnu čokoladu (sa 85% kakaoa) umes­to mlečne čokolade. Rafinisana ulja zamenila sam sa hladno ceđenim i kokosovim uljem, ubacila sam u ishranu mnogo salata, ribe, jaja. Oduvek sam volela da treniram, ali uz odgovarajuću ishranu i telo je bolje izgledo, koža i kosa više sijaju. Tada sam znala da sam na pravom putu.

Šta ste sve preduzeli kada ste saznali da imate insulinsku rezistenciju?
- Insulinsku rezistenciju sam sasvim slučajno otkrila. Iako sam uveliko radila u laboratoriji, nije mi palo na pamet da bi trebalo i ja da uradim test OGTT (test opterećenja šećerom, zaj­edno sa insulinemijama). Tako sam otkrila problem. Dakle, ja sam se i pre toga zdravo hranila i trenirala, dovoljno spavala, ali sam imala povremene nalete kada bih pojela ogromnu količinu čokolade ili palačinki, jer mi je telo tražilo. Kada sam to saznala, počela sam više da istražujem o glikemijskom indeksu namirnica (brzina kojom raste nivo šećera u krvi). Endokrinolog mi je prepisao lek glukofaž 750 mg, koji moram da koristim određen period života. Raspitala sam se o biljnim tinkturama i počela sam da ih uzimam. Očis­tila sam jetru, bubrege i creva i tako sve organe polako dovela u ravnotežu. Lek sam ostavila postepeno (polovina, pa četvrtina, osmina, i na kraju potpuno sam ga izbacila). Ponovo sam uradila tromesečan prosek šećera (HBA1C), koji se tada spustio na 5,2. Godinu i po dana ranije, kada sam otkrila insulinsku re­zis­ten­ciju, HBA1c bio je je 6,2, što je za mladu osobu bilo šokantno i slično vrednosti moje bake koja je dugogodišnji di­jabetičar na terapiji. Sada redovno proveravam šećer, insulin, lipidni status i HBA1C i svi parametri su mi u refentnim vrednostima.

Koje biljne tinkture su Vam pomogle da se skinete sa lekova? Koje biljke one u sebi sadrže i na koji način deluju?
- Koristila sam tinkture koje su ciljano čistile moje puferske organe, kao što su creva i jetra. Tinkture su napravljene od karanfilića, crnog oraha, šarenog čkalja, belog luka, đumbira, korena maslačka, pelina, ras­tavića, komorača, kleke i drugih. Neke od tih biljaka sadrže silicijum-dioksid koji razlaže aluminijum iz organizma i određene helate koji imaju sposobnost da vežu za sebe sve otrove i izbace ih napolje. Neke od biljaka sadrže prirodan jod, koji reguliše rad štitaste žlezde, samim tim i ostale hormone.

Zašto stalno ,grickanje, dovodi do prob­lema i sve češće insulinske rezistencije?
- Insulinska rezistencija postala je čest metabolički problem. Više se javlja kod žena, mada je imaju i muškaci. Mnogi nisu ni svesni problema, sve dok se ne ispolje "vid­ljivi" simptomi. Dakle, ona može tiho ops­ta­jati godinama (povećan apetit, nagli pad energije nakon hrane bogate prostim ugljenim hidratima, napadi gladi, hroničan umor, akne po licu i leđima itd). Dugotrajna ishrana bogata prostim šećerima vodi masnoj jetri koja nakon toga postaje neosetljiva na hormon insulin. Ona pokušava da se oslobodi ,suvišnih masti, i pretvara formirane molekule masti u mišiće, a posledica je da oni postaju prožeti mašću i otporni na insulin. Kao odgovor na ovu rezistentnost, pankreas povećava svoju proizvodnju insulina - više insulina sada kruži u krvi, posledično se povećava rizik od staračkih tegoba, prekomerne težine, od raka. Tokom svog putovanja po telu, izrazito debele VLDL čestice pretvaraju se u male LDL čestice koje se delom skupljaju na zidovima naših arterija i zapušavaju ih. Povećava se i rizik za infarkt! Zato je ključno uobročiti se i izbaciti prerađenu hranu i proste šećere iz ishrane.

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem