KLINIKA MAGIČNOG BILJA: SEROTONIN, HORMON SREĆE, NE PROIZVODI SE U MOZGU NEGO U CREVIMA

24.05.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 697 | Autor: | 0

Maja Tubić Banović, magistar farmacije i specijalista nutricionizma, objašnjava zašto je važno da jedemo samonikle biljke kao što su maslačak ili tušt, kako da izbegnemo endokrine disruptore koji dovode do hormonskih poremećaja u organizmu i sprečimo trombozu

Hrana apsolutno leči i ona je najznačajniji spoljni činilac koji utiče na stanje našeg organizma. Sa svakim zalogajem donosimo odluku da li ćemo da pomognemo ili odmognemo svom organizmu u nastojanju da nas održi vitalnim. Svi ostali činioci manje su bitni, mada svi ulaze u jednačinu, iako je zdravlje ozbiljno narušeno, moramo da mislimo na sve faktore i da ih promenimo, ali nikako i nikada ne isključujemo ishranu - ističe na početku razgovora za Magično bilje Maja Tubić Banović, magistar farmacije i specijalista nutricionizma.

Kako da uspostavimo dobar odnos sa hranom?
- Dobar odnos sa hranom rezultat je našeg dobrog odnosa sa sobom. Ukoliko sebe ne osećamo u dobroj meri, nemamo dobru komunikaciju sa telom, ne volimo sebe i svoje telo dovoljno, koristimo hranu da nadoknadimo nedostajuću emociju, što je, naravno, pogrešno. Hrana do izvesne mere jeste uživanje, ali njena primarna uloga je da očuva izgled i funkcije našeg tela.
Dobar odnos sa hranom uspostavićemo kada uspostavimo dobar odnos sa sobom i sa svojim telom, za šta je potreban poseban pristup (ne samo izrada jelovnika), kao i aktivno učešće onoga ko želi promenu.

Na koje namirnice treba da obratimo pažnju u vreme epidemije koja ne jenjava? Koje sezonske namirnice su nezaobilazne? Šta štiti od tromboze koja je česta posledica preležanog kovida?
- U vreme epidemije na jelovniku obavezno treba da budu: beli luk, borovnice i brusnice, kurkuma i đumbir, cvekla, šargarepa, kupusnjače, zeleno lisnato povrće (posebno samoniklo), hladno ceđena ulja, riba. Uvek vodimo računa da hrana bude raznovrsna, više povrća i voća raznih boja.
Sa zelenim lisnatim povrćem ne treba preterivati zbog vitamina K koji može da poveća rizik od zgrušavanja krvi. Zato se preporučuje da ga jedemo sveže, jer tada ne jedemo velike količine kao kada ga skuvamo. Ako dodamo koprivu u smuti, potpuno je drugačije nego ako je pravimo kao prilog ili filujemo pitu.
Budući da je proleće, savetujem svima odlazak u prirodu i branje samoniklog bilja. Uberite bar dve do tri biljke koje znate - maslačak, jagorčevinu, sremuš, korpivu... Svaki dan pojedite salatu u koju ćete dodati dve šake samoniklog bilja i očistićete organizam na najbolji način. Koprivu dodajte u smuti sa bananom ili jagodama.

Šta je formula 5x5x5? Kojih pet namirnica služi za pet sistema odbrane organizma?
- Formula 5x5x5 je primenjiva jednačina za očuvanje zdravlja. Podrazumeva da svaki dan odaberemo pet namirnica koje podržavaju po jedan od pet sistema odbrane organizma i da ih jedemo u toku pet obroka. Za svaki od sistema odbrane postoji dugačka lista namirnica i svako lako može da nađe šta voli.

Koju hranu bacamo a jako je hranljiva?
- To su, pre svega, list šargarepe, list rotkvice, list cvekle, cvet bundeve. Ovo su sve izvanredno hranljive namirnice, prepune fitonutrijenata. Lišće možemo upotrebiti za pripremu kajgane, čorbica ili smutija, dok se cvet bundeve može napuniti raznim punjenjima, a zatim ispeći.
Veoma malo koristimo samonikle, divlje biljke, kao što su maslačak, tušt, čičak, nana, cikorija, jagorčevina, ljubičica, kiselica, loboda i druge jestive biljke i cveće. Praktično, gazimo po onome što može da nas leči.

Zašto je važno zdravlje creva?
- U crevima se nalazi najveći deo našeg mikrobioma koji je fabrika zdravlja. Zdrav mikrobiom znači da imamo više vrsta dobrih bakterija i drugih mikroorganizama koji nam omogućavaju resorpciju hranljivih materija iz hrane. Mikrobiom čini 70% našeg imuniteta, ali utiče i na naš kompletan metabolizam. Creva, naime, izlučuju preko dvadeset sopstvenih hormona zaduženih za različite uloge. Svakim danom se otkrivaju nove uloge ovog zapostavljenog organa.
Tako je otkriven estrobolom, entitet crevnih bakterija koje moduliraju cirkulaciju estrogena između jetre i creva i tako utiču na nivo estrogena u telu.
U poslednjih nekoliko godina intenzivno se izučava povezanost mozga sa crevima (engl. gut-brain connection). Tako je otkriveno da se većina našeg serotonina, hormona sreće, ne proizvodi u mozgu nego u crevima. I GABA, koja je zadužena za osećaj straha i anksioznost, proizvodi se ovde.
Ukoliko su nam creva previše propustljiva i broj i raznovrsnost mikroroganizama smanjen, to može da leži u osnovi naše alergije, debljanja, metaboličkih problema, poremećene ravnoteže hormona, pa sve do depresije, demencije i karcinoma.

Koje su najbolje protivupalne namirnice?
Najbolje protivupalne namirnice su, najpre, tamnozeleno lisnato povrće (sve vrste, posebno samoniklo bilje i mikro bilje), bobičasto voće (posebno samoniklo), hladno ceđena biljna ulja, orašasto voće i semenke. Veoma su delotvorne i kupusnjače, gljive (naročito šumske), grožđe, kurkuma i đumbir. Izdvojila bih i kakao, ljutu papriku, masnu ribu i paradajz.

Koja hrana dovodi u sklad hormone? Šta su endokrini disruptori?
- Endokrini disruptori (remetioci) su male supstance, veoma rasprostranjene u našem okruženju, koje svojim delovanjem oponašaju dejstvo hormona i zbog toga dovode do hormonskih poremećaja u organizmu. Ima ih mnogo, a nalaze se u stvarima koje su u svakodevnoj upotrebi, tako da, iako su prisutni u malim količinama, mogu da se nagomilaju u organizmu, zbog velike izloženosti.
Nalaze se u vodi, u hrani, u kozmetičkim proizvodima, na ambalaži i u bojama na garderobi, čak i na fiskalnim računima.
Hrana koja dovodi u ravnotežu hormone dominantno je biljna, veoma raznovrsna, sa mnogo boja. Od životinjske hrane treba birati kvalitetne proteine - meso, jaja i fermentisane mlečne proizvode od životinja koje su uzgojene na prirodan način, bez hormona. Nekada problem prave žitarice sa glutenom ili mlečni proizvodi, pa se tada individualno prilagođava.
Masnoće treba da budu u najvećoj meri nezasićene - riba, morski plodovi, biljna hladno ceđena ulja, semenke, orašasti plodovi, paste od orašastih plodova...

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem