RUSKI LEKAR SAVETUJE: MALO GVOŽÐA, MALO SNAGE

12.03.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 637 | Autor: | 0

Dr Aleksandra Gusak, načelnica Odeljenja preventivne medicine Državne klinike 2 u Moskvi, objašnjava kako da na prirodan način poboljšate zdravlje

Nemate snage za svakodnevne obaveze, bledi ste, ubrzano vam kuca srce, imate vrtoglavicu, glavobolju, manjak koncentracije, koža vam je suva, kosa vam opada? Ako su vam ovi simptomi dobro poznati, velika je verovatnoća da imate anemiju.

Svi znamo da je energija našeg organizma rezultat hemijskih reakcija, za koji je potreban kiseonik. Ako mnogo šetamo, dišemo svež vazduh, a snage i dalje nemamo, problem je u tome što se kiseonik loše prenosi u organizmu. Za protok kiseonika u našem organizmu odgovorni su milioni crvenih ćelija - eritrocita, koji sadrže hemoglobin. Šta je osnovni element hemoglobina? Gvožđe! Onda? Malo gvožđa - malo snage. Gvožđe sadrže proteini u organizmu kao sto su mioglobin (vezuje kiseonik), proteini mitohondrija (stvara energiju), transferin (transportuje gvožđe), feritin (u jetri, depo gvožđa).
Umesto čitanja informacija o sindromu hroničnog umora na internetu, bolje je da odete kod lekara i uradite opštu krvnu sliku. Ako vam je smanjen hemoglobin, na osnovu kliničkih simptoma lekar treba da vam da uput za dalja ispitivanja, jer često anemija (ako nije zbog grešaka u dijeti) može da bude simptom mnogobrojnih hroničnih oboljenja.
Zašto toliko brinemo? U stvari, zbog hronične anemije nastaju problemi kardiovaskularnog sistema, jer srce mora više da radi, da transportuje više kiseonika u organizam. Tada dolazi i do neuroloških problema i povećanja rizika od infarkta i moždanog udara. Organizam je manje otporan na infektivne bolesti a kod trudnica se povećava rizik od prevremenog porođaja i male težine deteta.
Ali, najčešće, anemija nije bolest već simptom drugih problema (mioma, gastroenteroloških problema). Često nastaje u digestivnom traktu - zbog dijete, na primer, vegetarijanstva ili istovremene upotrebe mesa i mleka. Tada se gvožđe loše apsorbuje zbog istovremenog unosa kalcijuma. Da se gvožđe bolje apsorbuje pomaže vitamin C (jabuke, kupus) i folna kiselina (salata).
Svaka žena (izuzev trudnica) mora svakodnevno da unese 1,5 g gvožđa. To su 50 g svinjske džigerice, 500 g svinjskog mesa, 600 g zelenih jabuka, 2 kg šargarepe ili 1 kg kajsije.
Ali, pazite! Regulisati anemiju samo dijetom moguće je u početnoj fazi. Kada je anemija već nastala, može da se koriguje samo uzimanjem preparata.
A sada, kada ste se malo upoznali sa problemom, pokušaćemo da sprečimo anemiju ili da korigujemo sve navedeno.
Svi znamo da cvekla, crveno meso, jabuke i nar sadrže dosta gvožđa. Šta još možemo da uključimo u svoju ishranu? Gvožđem su bogati: grašak, spanać, urme, pasulj, tofu, humus, brokoli, crni hleb, pirinač, batat (sladak krompir), orasi, pistaći, kurkuma, semenke. Kako ste već primetili, stereotip, da zarad gvožđa moramo da jedemo što više crvenog mesa, nije sasvim tačan. Postoji mnogo namirnica i za one koji prate vegetarijanski način ishrane. Ali, ima u tome i deo istine - apsorpciju gvožđa, kao i nekih drugih vitamina i minerala, sprečava fitinska kiselina koju sadrži više navedenih namirnica. Kako da neutrališete tu kiselinu, koja je, u stvari, antinutrijent? Pre pripreme namirnica možete da ih držite u vodi. Na primer, kinou - dva sata, pirinač - devet sati, kukuruz - 12 sati, semenke - dva sata, laneno seme - šest sati.
Ali šta pomaže da se gvožđe apsorbuje? Glavni pomoćnik je vitamin C, a najbolji prirodni izvori vitamina C su : pomorandže, paprika, jagode, paradajz, kiseli kupus, brokoli, peršun.
Vitamin C kao suplement ne preporučuje nijedna međunarodna organizacija (jer se lako dobija iz hrane), a još 2018. godine dokazano je da ne pomaže u borbi sa prehladom, jedino može da skrati tok bolesti za jedan dan. Međutim, prihvaćeno je da se koristi vitamin C kao suplement kod unosa gvožđa u organizm. Sa suplementima se lako može preterati! Maksimalna doza vitamina C je 2000 mg dnevno. Važno je znati da se tokom kuvanja i prženja gubi oko 30% vitamina C.
Takođe, apsorpciji gvožđa pomaže takozvana superhrana: spirulina, kurkuma, hlorofil.
Preporučujem da od kurkume pravite pojačivače (vrela voda, kurkuma, limun i med) ili tokom ovih februarskih dana da pijete preukusan i, što je najvažnije, zdrav caffe latte (u vrelo mleko dodate kurkumu, mleven crni biber, đumbir, med i cimet).
Dragi moji, nadam se da će vam moje preporuke biti od koristi. Nemojte nikada da zaboravite da je zdravlje osnova života.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem