REČ NUTRICIONISTE: ZELENO LISNATO POVRĆE POVEĆAVA RIZIK OD TROMBOZE

12.02.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 505 | Autor: | 0

Strukovni nutricionista dijetetičar Sunčica Karanović iz Kladova za najbolju odbranu od kovida savetuje najjače antioksidante: vitamine A, C, D i E, cink i selen i upozorava na opasne kombinacije hrane i lekova

- Prva asocijacija na zdravu ishranu su umerenost i raznovrsnost, verovatno dve najčešće reči u nutricionizmu. Zdrav pristup hrani znači ne samo konzumiranje voća, povrća i ostalih namirnica radi održavanja vitalnosti i zdravlja. Zdrav pristup je mnogo više od toga - u razgovoru za Magično bilje ističe strukovni nutricionista Sunčica Karanović iz Kladova i dodaje:
- Hrana je izvor energije i materija koje su nam neophodne, ali predstavlja i važan deo u sociološkom i kulturnom smislu. Hrana je užitak, hrana spaja ljude, hrana je i pečat određene kulture, način ishrane je utisnut i trag naše porodice, kulture, okoline... Zato smatram da nije najzdravije kada je posmatramo isključivo kao sredstvo za sticanje energije i nutrijenata, a danas se često hrana grubo svodi samo na to. Nije ni čudno što je danas ekspanzija poremećaja u ishrani.

Trenutno smo u sezoni respiratornih infekcija, a pogodila nas je i pandemija kovida 19 sa kojim ćemo, očigledno, morati da naučimo da živimo. Čime da ojačamo imunitet, ima li brzih rešenja?
- Svi bismo voleli brze popravke ali, nažalost, imunitet nije tako sazdan. Stil života je presudan. Srećom, naš organizam je jako moćna mašina i brzo se ‘resetuje’. Boljitak od zdravijeg načina ishrane možete primetiti i nakon nekoliko dana. Za jačanje imunog sistema kroz hranu, nezaobilazni su antioksidansi. Oni popravljaju i sumanjuju štetno dejstvo slobodnih radikala koji oštećuju ćelije, DNK... Najpoznatiji antioksidansi su vitamini: A, C, D i E, zatim minerali - cink i selen. Sveže voće i povrće je najbogatije antioksidansima, ali dobri izvori su i fermentisane namirnice, začini (beli luk, ljuta paprika, bosiljak, cimet…), čajevi (matičnjak, zeleni, đumbir), a ima ih još. Od pomenutih antioksidanasa, istraživanja pokazuju da je vitamin C najznačajniji kada se radi o imunitetu i odbrani od virusa. Zato obratite pažnju na unos citrusa, paprika, kiselog kupusa. Zamrznuto crveno voće takođe može biti dobar izbor kada nam nedostaje sveže voće i povrće.

Ako je neko pozitivan na koronu, a nema simptome, šta mu savetujete da prvo promeni u ishrani? Šta biste savetovali onima koji se oporavljaju od kovida?
- Ne postoji specifična dijeta koja se pokazala delotvorna isključivo za koronu. Opšta pravila pravilne ishrane odnose se i na zarazu izazvanu kovidom. U početku se pojavilo mnogo istraživanja u kojima se vitamin D navodi kao značajan faktor u odbrani organizma od ovog virusa, ali to se sa sigurnošću ne može tvrditi. Svakako bih preporučila, u slučaju infekcije, redovan unos vitamina C (kroz suplemente ili hranu), a nije na odmet kupiti i riblje ulje koje je bogato vitaminom D i omega 3 masnim kiselinama, s obzirom da je zima i da smo slabo izloženi sunčevoj svetlosti (koja je jedan od glavnih faktora za proizvodnju vitamina D u organizmu).

Jedna od posledica koje kovid nosi je zgrušavanje krvi. Koje namirnice uzimati i kakve bi promene u navikama trebalo da učinimo da bismo pomogli srcu i krvnim sudovima.
- Nažalost, naučnici i dalje ne znaju na koji način kovid 19 napada organizam ali klinička praksa i istraživanja su pokazala da je tromboza bila prateća komplikacija i uzročnik smrti u nekim slučajevima. Što se tiče uticaja ishrane na trombozu, važan je vitamin K na zgrušavanje krvi. Svi antikoagulansi su zapravo inhibitori vitamina K, to jest, sprečavaju njegov uticaj na stvaranje tromba. Hrana bogata vitaminom K uglavnom se nalazi u zelenom povrću (spanać, kelj, brokoli, zelena salata, kupus, blitva, karfiol, zelje…), zatim u sočivu i pasulju, zelenom čaju… Iako zdrava, ova hrana može uticati na stvaranje tromboze. Ako već koristite antikoagulanse, terapiju usklađujte sa ishranom, jer potpuna eliminacija vitamina K uz antikoagulanse može dovesti do krvarenja. Savetujem da sve radite pod stručnim nadzorom.

Osim krvi, korona napada i pluća. Imate li savet šta izbegavati ili uzimati da bi se pluća odbranila ili lakše oporavila.
- Provetravajte često prostorije, koristite dane u kojima je vazduh zdrav i svež maksimalno. Svaki slobodan minut koji možete provesti napolju, kada je vazduh čist, shvatite kao dar, jer je nažalost sve manje i vremena i čistog vazduha. Možda je i krajnje vreme da ostavite pušenje (ukoliko ste pušač), vazduh je zagađeniji i bojim se da ne možemo više priuštiti sebi luksuz u ovakvim vrstama poroka.

U modi je autofagija. Šta mislite o tom načinu ishrane/održavanja linije. Šta biste preporučili kao najbolji način za mršavljenje.
- Savetujem pre svega skepticizam kad god se radi o trendovima. To ne znači da odbacimo novine, ali zdrava doza skeptičnosti uticaće na pomodarstvo u ishrani, za koje lično mislim da je besmisleno. Način ishrane se menja ukoliko zdravlje to nalaže, a ne ukoliko su takvi trendovi. Ipak se radi o hrani i vašem zdravlju, a ne o odelu. Moj stav o autofagiji se kreće u skladu sa mišljenjima u savremenoj nauci - za sada, istraživanja su sprovedena na životinjama, uočene su određene prednosti, ali još uvek postoji potreba za dodatnim studijama.
Ukoliko ste sportista ili obavljate fizički naporne poslove, mislim da je takav stil života neodrživ. Isto tako, dijabetičari ne smeju preskakati obroke jer ih to može dovesti u životnu opasnost.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem