REČ EPIDEMIOLOGA: KORONA JE GREŠKA PRIRODE

20.01.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 571 | Autor: | 0

Prof. dr Živojin Bošković, epidemiolog iz Niša upozorava na opasnost od covida 19 jer virus odmah prelazi u krv, a organizam ne može istovremeno da stvori odgovarajući broj antitela

Dr Živojin Bošković, specijalista epidemiolog, redovan profesor Medicinskog fakulteta u Nišu u penziji, bavio se zaraznim i nezaraznim bolestima ne samo teoretski. Išao je na teren za vreme zemljotresa u Skoplju, Crnoj Gori i Banja Luci i pri svakoj poplavi po Srbiji, a za vreme epidemije velikih boginja bio je član Kriznog štaba u Beogradu i učestvovao u anketiranju bolesti na terenu. Objavio je preko stotinu naučnih radova i udžbenika, radio je i u Domu zdravlja i Institutu za epidemiologiju u Nišu.

- Na osnovu iskustva, literature i naučnih dokaza, odbacujem svaku sumnju da je koronavirus COV-19 napravljen veštački u laboratoriji - izričit je dr Bošković. Naime, u pitanju je greška prirode, kao što je slučaj sa retkim bolestima kod kojih se u delu ćelije, zbog odsustva određenog enzima, ne razvija deo organa ili funkcije organa. Međutim, medicina je danas dorasla tome da uz pomoć savremenih tehnologija proučava viruse i bakterije i ispravlja greške prirode. Neznanje i loše ponašanje ljudi dovodi do mnogih bolesti. Neki su sada protiv nošenja maske i izbegavanja kontakta zato što je korona u 70-80% slučajeva lakše oboljenje, budući da se manifestuje kroz kijavicu i gubitak mirisa i ukusa jer se u tom predelu zadržala infekcija. Međutim, čim virus direktno uđe u pluća, ugnezdi se u ćeliji i rapidno umnožava, prenosi se u krvotok i napada sve vitalne organe - srce, mozak, bubrege, jetru. Problem je u tome što oni sa lakšom infekcijom mogu da šire infekciju a da nisu svesni opasnosti, sve dok im se neko iz familije ili okruženja ne razboli ili premine. Dakle, maska i distanca su za sada prva odbrana od virusa koji je potpuno nov, ali se o njemu ipak mnogo zna.

Kako svetske laboratorije reaguju kada virusi mutiraju?
- Svake godine virus gripa menja antigeni sastav i organizam ne može sam da se izbori, da stvori antigene protiv tog virusa, zato se svet dobro organizovao i osnovao četiri, pet laboratorija u svetu koje stalno prate da li su virusi istog sastava ili nisu i odmah obaveštavaju Svetsku zdravstvenu organizaciju. Na osnovu tih informacija, sve svetske laboratorije prave vakcinu, kao i naš Torlak, koji se ponovo aktivirao. Međutim, slaba tačka je to što još nije pronađen efikasan lek protiv Cov-19, a osim toga, činjenica je da je čovek socijalno biće, mora da se druži, ne može da živi u izolaciji, što pogoduje virusima da se veoma lako prenose.

Vidi li se kraj aktuelnoj pandemiji?
- Spas je vakcina na kojoj se sada radi i kojom će se bar smanjiti smrtnost. Smatram da će iduće godine mnogo njih moći da se vakciniše, a za dve godine i svi koji žele. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se prvo vakciniše zdravstveno osoblje koje je u neposrednom kontaktu sa obolelima, zatim vojska, policija, šalterski radnici i svi oni koji prilikom obavljanja posla imaju kontakte sa većim brojem stranaka.

Koje je najbolje sredstvo zaštite?
- Koronavirus je veoma nezgodan jer odmah prelazi u krv, a organizam ne može istovremeno da stvori odgovarajući broj antitela, tako da je vakcina najvažnija potpora u zaštiti - smatra dr Bošković. Ukoliko se vakcinom zaštiti 70-80% stanovništva, biće prekinut epidemijski lanac, pandemija će biti rešena i, eventualno, svedena na određena žarišta. Neznanje je najopasnije, ne smemo dozvoliti da ga životom plaćamo, neodgovornost i otpor prema predloženim merama zaštite. Nauka i tehnologija su tako daleko otišle da apsolutno nema razloga da se sumnja u dobrobit vakcine - zaključio je dr Bošković.

S.Bojović
Foto: privatna arhiva

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem