SAVETI LEKARA: VITAMIN C I GVOŽÐE UZIMAJTE ZAJEDNO, CINK BAR JEDAN SAT NAKON ANTIBIOTIKA

19.01.2021 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 476 | Autor: | 0

Dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić, bračni par lekara iz Doma zdravlja u Boru, savetuju koje namirnice i suplemente da konzumiramo da bismo sačuvali organizam

Dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić, bračni par lekara iz Doma zdravlja u Boru, savetuju koje namirnice i suplemente da konzumiramo da bismo sačuvali organizam.

- Kada imamo pedeset pacijenata na dan prosto ne stižemo da pacijentima kažemo sve što želimo - otkrivaju Ivana i Ivan kako su došli na ideju da pokrenu sajt.
Ovi mladi ljudi, poput pravih narodnih učitelja zdravlja, svoje slobodno vreme posvećuju pacijentima. Preko interneta šire znanje i na popularan i razumljiv način, čitaoce upućuju kako da reše svoje izazove sa zdravljem, ali i kako da ga sačuvaju i preduprede bolest.
Pitali smo ih koje namirnice i suplemente da uzimamo, šta jesti, a šta izbegavati tokom aktuelne epidemije?
- Mora se naglasiti da je veliki broj ljudi u izolaciji. Izolacija sa sobom povlači manje kretanja, više sedenja i, nažalost, gomilanje kalorija. Iz tog razloga, a pogotovo ako morate četrnaest dana da sedite u kući, važno je imati više manjih kuvanih obroka. Treba smanjiti konzumiranje ugljenih hidrata i masti, konzumirati više nemasnog mesa u razumnim količinama i jesti što više voća i povrća.

S obzirom na zimski period, šta je ključno što pomaže da organizam bude jak?
- Treba unositi što više namirnica bogatih vitaminima. Ne kaže se zalud da jedna jabuka dnevno čini čudo. Ove godine imamo obilje domaćih zdravih jabuka. Treba ih koristiti što više. Naravno, i ostalo voće je dobrodošlo, pogotovo narandže, koje su sjajna kombinacija vitamin i tečnosti i vlakana.

Kojim sve čajevima i napicima treba jačati imunitet?
- Važno je konzumirati čajeve ali treba imati u vidu da oni nisu čarobni napici koji leče sve. Hoćemo da kažemo da i u ispijanju čajeva treba biti umeren. Neki od njih, poput crnog ili zelenog čaja, imaju ograničenu dnevnu dozu koja može da se popije. Zato smo mi, pre svega, za ustaljene vrste čajeva - kamilicu, nanu, majčinu dušicu. Čaj od koprive takođe nije loš, pogotovo ako ste u prethodnim mesecima spremili domaću koprivu.

Na šta rizične grupe (dijabetičari, srčani bolesnici, oboleli od najtežih bolesti) treba da obrate posebnu pažnju u redovnoj ishrani?
- Pre svega, treba da smanje unos masti i ugljenih hidrata. Pogotovo ako se nalaze u izolaciji i imaju smanjenu dnevnu potrošnju kalorija. U zimskim mesecima težina raste, pre svega zbog smanjenog kretanja i jake hrane koja je u ovom periodu svakodnevno u jelovniku. Skok u težini povlači sa sobom skok krvnog pritiska, šećera, povećano opterećenje srca...

Ko i kada treba da posegne za suplementacijom određenih vitamina i minerala?
- U svetlu cele epidemiološke situacije, to jest sveprisutnog koronavirusa, vitaminske suplemente bi trebalo pre svega da koriste osobe koje su posebno izložene psihičkom i fizičkom naporu.
Da li u tome postoje određena pravila?
- Kao i kod svih veštačkih dodataka ishrani koje koristimo, i sa vitaminskim suplementima treba biti oprezan. Recimo, vitamin B ili suplementi koji sadrže velike količine vitamina B mogu da otvore apetit i da dovedu do gojenja. I povremeno treba praviti pauze u uzimanju vitamina. To ne važi za prirodne vitamine i voće, kod njih nema ograničenja.

Koje vitamine i minerale ne treba uzimati istovremeno?
- Da bismo pojednostavili, treba se pridržavati nekoliko pravila:
Redovnu terapiju za hronične bolesti treba uzimati uvek u isto vreme, a suplemente koji sadrže minerale i vitamine sa nekoliko sati pauze (bar dva sata).
Pomenućemo samo najčešće suplemente koje koristimo:
a) Vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa pa je poželjno koristiti ih istovremeno.
b) Visoke doze kalcijuma smanjuju preuzimanje gvožđa i zato je poželjno da se koriste sa nekoliko sati pauze.
c ) Vitamin C smanjuje iskoristljivost vitamina B12 pa ga je potrebno uzimati bar dva sata kasnije.
d) Većinu minerala kalcijum istiskuje, pa ako koristite ovaj mineral, a pored njega i gvožđe, cink ili magnezijum pravite bar dva sata pauze.
e) Kad uzimate cink, bitno je da ga uzmete bar jedan sat nakon antibiotika.
Da li se slažete sa pojedinim stručnjacima koji tvrde da se apsorpcija određenih vitamina i minerala poboljšava u odnosu na vreme konzumacije?
- To se, po nama, odnosi pre svega na redovnu terapiji i vitamine, kada treba praviti pauzu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem