IMUNOLOG PROF. DR BORISLAV KAMENOV: NAŠ IMUNITET JE U STOMAKU

15.11.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1152 | Autor: | 0

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog, tvrdi da je ishrana jedna od najvažnijih karika u borbi protiv aktuelnog virusa

Voće, povrće, mlado meso, poput jagnjetine i jaretine, najefikasniji su za jačanje imuniteta. Međutim, problem je u tome što zdrave, prirodne hrane praktično nema zbog tretiranja biljaka brojnim hemikalijama, herbicidima i GMO koji se nalaze u lancu ishrane - kaže prof. dr Borislav Kamenov i naglašava da kod nas gotovo da nema selena koji je glavni oksidans u zaštiti od malignih bolesti, a cinka ima dovoljno samo u Kosovskoj Mitrovici. Zato bi za jačanje imuniteta u sadašnjim okolnostima morali da uzimamo suptsitucije poput probiotika, vitamina D, cinka, selena i folne kiseline.
Kako se do sada ispostavilo, od korone ne obolevaju oni koji imaju dobar imunitet, već oni kod kojih je imunitet načet nekim oboljenjem. Strah od zaraze navodi ljude da nekontrolisano uzimaju vitamine, minerale pa i antibiotike kako bi se zaštitili, što je potpuno pogrešno. Antibiotik ubija sve, i dobre i loše bakterije u crevima, ali se obolelima od korone u terapiju uključuje hemomicin jer ima imunoregulativna svojstva - kaže prof. dr Borislav Kamenov, imunolog i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu u penziji.

Kako najbrže možemo da popravimo naš imunitet?
- Imunitet možemo popraviti prvenstveno poboljšanjem stanja creva - uzimanjem odgovarajućih probiotika, zatim vitaminom D, cinkom, selenom i folnom kiselinom.

prof dr borislav kamenov
Zašto je vitamin D toliko važan u borbi protiv kovida 19?
- U borbi sa koronom najznačajniji je vitamin D koji eliminiše viruse i detoksikuje organizam, a stvara ga sunce, te je za zdrav organizam petnaestak minuta dovoljna dnevna doza osunčanosti, a može se naći i u ribama i ribljem ulju. Problem je u tome što organizam ovaj vitamin veoma brzo troši i treba ga dodatno uzimati kao suplement jer može da, u ranoj fazi, spreči razmnožavanje virusa i citokinsku oluju, odnosno koban ćelijski odgovor. Takođe, veoma je značajna folna kiselina, poznata još i pod nazivom vitamin B9, koji ima brojne funkcije u organizmu. Ona pomaže deobu ćelija i promoviše adekvatan rast i razvoj fetusa, kao što pomaže i našim ćelijama, utiče na stvaranje krvnih ćelija eritrocita, leukocita i trombocita, funkcije endotela, pa je zato značajan u brojnim infekcijama, uključujući i kovid 19. Preporučeno je da odrasla osoba unese 200 mcg folata dnevno, za decu to je srazmerno telesnoj masi, dok se trudnicama preporučuje 400 mcg dnevno jer je folna kiselina potrebna i za razvoj ploda.

Koje namirnice najviše sadrže folate?
- Veliki broj namirnica sadrži folnu kiselinu, pre svega leguminoze, kao što su pasulj, grašak, sočivo. Na primer, jedna šolja pasulja sadrži 131 mcg folata ili 33% dnevnih potreba. Opet, jedna šolja kuvanog sočiva sadrži 358 mcg folata, što čini 90% dnevnih potreba. Leguminoze su značajan izvor proteina, vlakana, antioksidanasa, kao i mikronutrienata poput kalijuma, magnezijuma i gvožđa.
Jaja u ishrani su veoma značajna, jedno jaje sadrži 22 mcg folata ili oko 6% dnevnih potreba. Sadrže i proteine, selen, riboflavin i vitamin B12, bogata su luteinom i zegsantinom, koji su značajni antioksidansi jer smanjuju rizik od bolesti oka, poput degeneracije makule.

Šta preporučujete od povrća?
- Lisnato povrće je siromašno kalorijama, ali je prepuno vitaminima i mineralima, uključujući folate. Jedna šolja spanaća obezbeđuje 52,2 mcg folata, što čini 15% dnevnih potreba. Njihovom upotrebom smanjuju se zapaljenjske bolesti, maligne bolesti i drugo.
Kupus i karfiol sadrže brojne vitamine i minerale i specijalno su bogati folatima. Pola šolje ovih namirnica daje 47 mcg folata, što čini 12% dnevnih potreba. Značajan su izvor kempferola, antioksidansa bitnog za brojne procese u organizmu.
Brokoli sadrži mnoge esencijalne minerale i vitamine, tako da jedna šolja ima 91 gram folata, sirov brokoli sadrži 57 mcg folata ili 14% dnevnih potreba, dok kuvan brokoli ima više folata, pola šoljice sadrži 78 mcg ili 21% dnevnih potreba. Brokoli sadrži dosta vitamina C, K i A i druge sastojke korisne po zdravlje, kao što je sulfrafan koji je moćan antikarcinogen.

Koliko je važno citrusno povrće?
- Citrusno voće, poput narandži, grejpfruta i limuna takođe bogato je folatima. Jedna velika narandža sadrži 55 mcg folata, što čini 14% dnevnih potreba. Imaju dosta vitamina C i esencijalne mikronutriente koji su bitni za funkcionisanje imunog sistema. Postoje studije koje ukazuju da korišćenje citrusnog voća smanjuje rizik od razvoja maligniteta dojke, stomaka i pankreasa.
Avokado je izvor različitih značajnih nutrienata, uključujući i folate. Pola sirovog avokada sadrži 82 mcg folata, što čini 21% dnevnih potreba. Bogat je kalijumom, vitaminima K, C i B6, kao i značajnim mononezasićenim mastima koji su važni za borbu protiv bolesti srca.

Zašto treba da uzimamo žitarice?
Klice žitarica sadrže dosta vitamina, minerala i antioksidanasa, 28 grama klica žitarica imaju 78,7 mcg folata, što zadovoljava 20% dnevnih potreba, kao i dosta vlakana važnih za probavu.

Koji je najvažniji prirodni izvor folata?
- Teleća jetra je gotovo najvažniji izvor folata - 85 grama kuvane teleće jetre sadrži 212 mcg folata ili 54% dnevnih potreba. U isto vreme ta količina teleće jetre sadrži dnevne potrebe za vitaminom A, B12, bakra i dosta proteina.
- Posebno želim da naglasim da ne postoje depoi folata pa se oni moraju unositi svakodnevno hranom, a većina ljudi unese potrebne količine uzimajući raznovrsnu hranu. Simptomi manjka folata su najčešće suptilni: umor, slabost, letargija, bledilo kože, kratak dah, iritabilnost, seda kosa, promene u ustima, otok jezika, problemi sa rastom. Komplikacije deficita folata se manifestuju i razvojem megaloblastne anemije, smanjenja broja belih krvnih ćelija i trombocita, oštećenja endotela, ishemične krize srca. Nedostatak folata bi zbog negativnog uticaja na stvaranje belih krvnih ćelija, trombocita i endotela mogao da pogorša stanje bolesnika obolelih od raznih bolesti, posebno kovida 19. Folati su posebno značajni kod osoba koji imaju visoke vrednosti homocisteina, jer ih mogu zaštiti od ishemijske bolesti srca.
S. Bojović

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem