DR ANA ANĐUS, STOMATOLOG: ŽALFIJA SMANJUJE UPALU DESNI, KANTARION IDEALAN KOD PACIJENATA SA TOTALNIM PROTEZAMA

21.09.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 316 | Autor: | 0

Dr Ana Anđus, specijalista stomatološke protetike iz Beograda, otkriva naše najčešće zablude o higijeni zuba i savetuje šta treba da koristite da biste zdrave zube sačuvali što duže

Zdravi zubi uspevaju da odole raznim izazovima, pa čak preživljavaju kada kombinujemo jedan zalogaj sladoleda i jedan gutalj tople kafe potom. Ipak, pacijenti sa bolestima desni, u smislu povlačenja desni i parodontopatije, kada koren zuba ostaje ogoljen, neće moći sa lakoćom da uživaju ni u sladoledu ni u toploj kafi, objašnjava za Magično bilje dr Ana Anđus, specijaliste stomatološke protetike, naglašavajući da koren zuba nije predviđen da bude u spoljnoj sredini, niti da trpi takve temperaturne promene. Zato, osim sanacije osnovnog oboljenja, treba koristiti paste koje smanjuju osetljivost zuba, a na našem tržištu ih sada ima mnogo. U suštini, ako se bol na hladno javlja često, i traje dugo posle uzimanja hladne hrane ili napitaka, treba da se javite stomatologu.

Koja vrsta šećera je najopasnija za zube?
- Svaki šećer, bez izuzetka, potpomaže razvoj karijesa. Bilo da se radi o lizalici ili medu, efekat je sličan. Ne zanemarujem zdrave sastojke iz meda i prirodne hrane, ali lepljivost meda je, na primer, problematična za zube. Lepljiva hrana, poput meda, karamel-bombona, pa i pire krompira, dugo ostaje zalepljena za površinu zuba. Za mlečne zube su naročito neprijatni sokovi, uključujući i limunade. Osim sastava, treba obratiti pažnju i na učestalost uzimanja hrane. Ako stalno nešto grickamo iz pljuvačke brzo potrošimo supstance zadužene za neutralizaciju kiseline. Kao studenti, imali smo prilike da se upoznamo sa odličnom analogijom: za zdravlje zuba, bolje je odjednom pojesti celu tortu nego ceo dan, svakog sata, jesti parče po parče.

Da li se loši zubi nasleđuju ili je za njihovo održavanje važan naš odnos prema zdravlju?
- "Imam loš kvalitet zuba na babu" jedna je od rečenica od koje svaki stomatolog "poludi". Kao i za svaku bolest, genetika daje predispoziciju, ali naše navike i način života utiču da se ta sklonost ispolji ili ne. Problem sa nasleđem je što roditelji prenose deci svoje navike u ishrani, ali i higijeni.

Ima li osnova savet da se pojede jabuka posle jela i time očiste zubi, ili je to samo mit?
- I ove ideje su se menjale, ali u poslednje vreme se svi slažemo: ne treba prati zube odmah posle jela! Tada je najkiselija sredina u ustima i gleđ je jako osetljiva na erozivno dejstvo četkica i abrazivne paste. Preporuka je sačekati pola sata do sat pre pranja zuba. Jabuka čvrsta, vlaknasta, zahteva mnogo žvakanja, bolje ju je pojesti odmah posle jela nego potrčati na pranje zuba.
Da dodam, zube treba prati pre doručka. Tokom noći se luči manje pljuvačke i bakterije se namnože.

Da li se preporučuje izbeljivanje zuba u kućnoj režiji?
- Kućno izbeljivanje je sasvim bezbedno ako ga sprovodite pod nadzorom stomatologa. Tu mislim na gelove koje možete dobiti isključivo u stomatološkoj ordinaciji i koji nisu dostupni građanstvu u slobodnoj prodaji.
Upotreba limuna, jagoda ili bilo kakvog prirodnog sredstva ne može da izbeli zube. Zub izbeljuju samo karbamid i vodonik-peroksid oksidacijom organskih molekula u dentinu, koji čine pigmente dentina. Beljenje zuba u kućnoj radinosti može da nanese više štete nego koristi: postoji šansa da oštetite desni, napravite previše kiselu sredinu za zube i slično. O beljenju u kozmetičkim salonima tek bih mogla da pričam, ali to je tema za zdravstvenu inspekciju.
Preparati za izbeljivanje koji se kupuju u drogerijama takođe su problematični.

Koja pasta je dobra za zube?
- Osnovno sredstvo za higijenu jeste četkica i savetujem mnogo više truda oko odabira četkice.
Preplavljeni smo reklamama za paste, pa čujem da pacijenti sa potpunom zdravim desnima kupuju paste namenjenje pacijentima koji krvare i imaju parodontopatiju. Za tim zaista nema potrebe. Supstanca koju treba izbegavati je natrijum lauril sulfat, zadužena za obimnu penu. Ona isušuje sluzokožu usne duplje i ume da remeti terapiju hlor-heksidinom, čiji rastvor prepisujemo kod upale desni.
Stalno menjajte paste, i proizvođače i ukuse. Upotreba iste paste može da poremeti ravnotežu mikroorganizama koji žive u usnoj duplji.

Da li postoji delotvorna pomoć kod zubobolje koju možemo da primenimo kod kuće?
- Prva i najvažnija pomoć je odlazak kod stomatologa. Ne postoji zubobolja koja će proći od upotrebe leka. Tipična zubobolja je znak upale zubnog nerva i tu bez terapije stomatologa nema trajnog rešenja. Izbegavanjem stomatloga, upala prelazi u gangrenu, gangrena zubne pulpe u proces iznad vrha korena, koji se kasnije širi i dolazi do otoka... Svi ovi problemi mogu da se izbegnu na redovnoj kontroli, kada se karijes pronalazi pre nego što pacijent oseti ikakve tegobe.
Važno je znati da ukoliko se uzima analgetik, on mora da se uzima per os. Dakle, aplikovanje supstance direktno na zub ne rešava bol jer lekovi ne deluju na taj način. Naprotiv, lek stavljen pored zuba dovodi do ozbiljnih povreda gingive koje se kasnije dugo leče.

Koje lekovite biljke preporučujete?
- Prirodna medicina ima najviše uspeha u lečenju sluzokože usne duplje. Od velikog značaja nam je žalfija, koju prepisujemo pacijentima sa blagom upalom desni. Pošto se bavim stomatološkom protetikom, koja ume da bude agresivna prema mekim tkivima oko zuba, mojim pacijentima žalfija pomaže da od preparacije zuba do cementiranja krunice desni održe zdravim.
Druga biljka koja je meni kao protetičaru oduvek pomogala, svima je omiljen kantarion. Kantarion potpomaže epitelizaciju, dakle, ubrzava zarastanje površinskih rana na sluzokoži. Ulje od kantariona pokazalo se delotvorno kod pacijenata sa totalnim protezama. Tokom adaptacije na novu nadoknadu, česte su povrede mekih tkiva nastale od same proteze. Pacijenti tada dolaze da stomatolog koriguje (skrati rub) protezu, ali na tkivu nastali dekubitusi nastavljaju da bole. Njihovo zarastanje kantarion ubrzava i populacija koja nosi proteze rado ga koristi.
S. S.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem