VITAMIN C POSPEŠUJE, KALCIJUM USPORAVA APSORPCIJU GVOŽÐA

18.09.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 507 | Autor: | 0

Snežana Ralić Maričić, licencirani nutricionista i master javnog zdravlja, savetuje kako da ojačamo imunitet

O posledicama proteklog leta na naše zdravlje razgovaramo sa Snežanom Ralić Maričić, licenciranim nutricionistom, masterom javnog zdravlja i vlasnicom i autorkom sajta čiji je cilj promocija pravilne individualne i porodične ishrane.

- Godina je drugačija i izazovnija. Najpre, moramo se pokrenuti. Pokret je važan. Čak i kada radimo od kuće moramo napraviti plan rada i fizičke aktivnosti. Vežbe disanja i meditacije su, takođe, preporuka za svakodnevnu rutinu. Ishranu treba prilagoditi godišnjem dobu, kao i energetskom rashodu. Šta to praktično znači? Treba jesti namirnice koje su nam sada dostupne i, ukoliko imamo manju fizičku potrošnju, odmah smanjiti energetski (kalorijski) unos putem hrane.

Šta treba da uradimo da bismo ojačali imunitet i spremniji dočekali hladne dane?
- Na imunitet utiče hrana koju jedemo i pijemo, koliko vremena provodimo na vazduhu, u prirodi, koliko i kako se odmaramo, spavamo, kako reagujemo na stres, kako provodimo slobodno vreme... Preporuka je da treba jesti hranu sezonskog karaktera i birati organske ili što manje hemijski tretirane namirnice.

Koje namirnice treba više da konzumiramo?
- Naša ishrana treba da bude zasnovana na namirnicama biljnog porekla (većinski deo u strukturi dnevnog obroka): žitaricama, povrću i voću, ali i unosu namirnica animalnog porekla (jaja, riba, meso, mlečni proizvodi), koje treba da su zastupljene u manjoj količini. Ovde govorim o ishrani zdravih osoba. Svako oboljenje ima svoje specifičnosti, odgovarajuću medicinsku nutritivnu terapiju i zahtevalo bi poseban prilog. Odličan slikovit prikaz strukture dnevnog obroka zdravih osoba su: tanjir i piramida pravilne ishrane. Znači, namirnice biljnog porekla treba unositi više nego ostale, prvenstveno: integralna zrna žitarica (pirinač, pšenica, kukuruz, heljda, ječam, raž...), pseudožitarica (proso, kinoa, čija i drugo) i njihovih proizvoda (griz, brašno i slično), zatim, zeleno lisnato povrće, mahunarke, jezgrasto i sezonsko voće.

Da li ishrana po starosnoj dobi treba da se razlikuje, i u čemu?
- Ishrana treba da prati životne cikluse kroz koje prolazimo i da bude specifična i induvidualna: u odrasloj, reproduktivnoj dobi, u trudnoći, pri dojenju i kod starih osoba. Telo je dinamično, kao i zdravlje, ono je promenljivo. Primer: crvena krvna zrnca (eritrociti) žive tri meseca, a onda se raspadaju i razgrađuju. Ali, ne brinite, za to vreme sazreva nova krvna loza i tako tokom celog života. Starenjem se usporava bazalni metabolizam, i to za muškarce oko četrdesete godine i za žene oko pedesetog rođendana. Taj pad bazalnog metabolizma nije linearan, ali može se reći da iznosi za normalno uhranjene muškarce oko 2,9% i za fiziološki uhranjene žene oko 1,9% svakih deset godina. Dalje, većina osoba nakon četrdeset i pete godine smanjuje nivo fizičke aktivnosti. Upravo su to dva osnovna razloga za dobijanje dodatnih kilograma ulaskom u petu i šestu deceniju života, iako se ne jede više.

Da li postoji određen period u toku dana kada treba uzimati neke namirnice?
- Preporuka je da se voće unosi na prazan stomak, dakle, između glavnih obroka, kako bi se bolje iskoristili nutritivni sastojci. Treba izbegavati uzimanje voća u večernjim satima. Takođe, uveče treba izbegavati uzimanje namirnica koje nadimaju i sporije se vare (mahunarke, pržena i pohovana jela). Žitarice je bolje uzimati kao jutarni obrok. Za večeru možemo uzeti obrok bogat belančevinama.

Koje namirnice bogate vitaminima i mineralima ne treba kombinovati?
- Utvrđeno je da neki sastojci hrane usporavaju ili pospešuju apsorpciju drugih. Vitamin C pospešuje apsorpciju (usvajanje organizma) gvožđa. Iz tog razloga se meso, jetra i jaja uvek kombinuju sa namirnicama bogatim vitaminom C (paprikom, peršunovim listom, limunom, paradajzom i drugim). Sa druge strane, kalcijum usporava apsorpciju gvožđa. Tako da je preporuka da uz jaja pojedete papriku ili popijete limunadu umesto jogurta. Pre, i bar dva sata posle obroka koji sadrži namirnice bogate gvožđem, ne treba piti kafu i čajeve, kako polifenoli ne bi ometali apsorpciju gvožđa. Rezultati istraživanja ukazuju da visok unos vitamina D pospešuje apsorpciju magnezijuma, dok na smanjenje apsorpcije magnezijuma utiče veliki unos dijetalnih vlakana i cinka, kao i povećane koncentracije oksalata i masnih kiselina. Preporuke su da se uz meso unosi zeleno lisnato povrće. Uz žitarice, krompir i druge namirnice bogate ugljenim hidratima treba uzimati fermentisane mlečne proizvode (kefir, jogurt, kiselo mleko, sir).

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Štand u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i nedelja: 10h-22h
  petak, subota: 14h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem