REČ FARMACEUTA: MATIČNJAK - PREPREKA ZA DEMENCIJU

24.08.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 571 | Autor: | 0

Dipl. ph. Jovana Milutinović iz Niša otkriva lekovite tajne etarskih ulja

Dipl. ph. Jovana Milutinović iz Niša otkriva lekovite tajne etarskog ulja, a matičnjak je biljka koja ju je motivisala da počne da se bavi eteričnim uljima.

- Sve je počelo pre dve godine kada smo se vraćali sa jednodnevnog porodičnog izleta - kaže diplomirani farmaceut Jovana Milutinović diplomirani farmaceut iz Niša.
- Zagledani u Suvu planinu, Seličevicu i Babičku goru, poželeli smo da u tom trouglu netaknute prirode imamo nešto svoje. Njivu, kuću, bilo šta. Onda smo krenuli da tražimo, pa smo upoznali Zaplanje i rešili da maštu pretvorimo u stvarnost. Na dvadeset i trećem kilometru od Niša, u selu Vilandrica, pronašli smo ono što smo oduvek želeli - kuću, ekonomat i imanje na četiri stotine metara nadmorske visine, u potpuno čistom, ekološkom okruženju. Zasadili smo na hektaru i četiri ara matičnjak i timijan i u potpunosti renovirali pomoćne prostorije. Biljke uzgajamo organski, bez upotrebe herbicida i pesticida. Pored biljaka sa naših plantaža, ostalo bilje otkupljujemo od kooperanata i želja nam je da motivišemo i proširimo mrežu kooperanata koji se bave gajenjem lekovitog bilja u ovim krajevima. Suva planina je zbog povoljnih klimatskih uslova idealna za uzgajanje lekovitog bilja. Naš proizvodni program se u početku sastojao samo od etarskih ulja i hidrolata. Ove godine smo pokrenuli i proizvodnju uljanih macerata nevena, kantariona, šargarepa, a upravo kombinacijom ovih predivnih ulja sa etarskim uljima nastala su i prva masažna ulja i ulja za negu kože. Pravimo hidrolate, macerate, kao i ulja po porudžbini za partnere u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Ove godine pokrećemo i proizvodnju hladnoceđenih ulja od koštice kajsije i slačice - ističe ova vredna farmaceutkinja i nastavlja:

- Oduvek sam bila zaljubljenik u prirodu, to sam ponela iz roditeljske kuće. Odrasla sam u gradu, ali sa roditeljima sam dosta vremena provodila u prirodi i kao mala sam se upoznavala sa lekovitim biljem. Kasnije, na Farmaceutskom fakultetu, otkrivala sam lekovita svojstva biljaka i aktivne materije koje su zaslužne za to. Cela naša porodična priča je osmišljena kao spoj nauke i prirode. Krenuli smo od gajenja biljaka na našim plantažama i došli do finalnih proizvoda, kod kojih na najbolji način koristimo prednosti bilja. Ono što je najlepše u ovoj proizvodnji jeste što se ništa ne baca - sve je proizvod i ima svoju namenu. Na primer, prilikom destilacije bilja dobijamo etarska ulja i hidrolate, a ostatak biljke posle destilacije koristi se kao organsko đubrivo.

U svet etarskih ili eteričnih ulja ušla sam sasvim slučajno, a kada sam počela više da proučavam, nailazila sam na kliničke studije koje potvrđuju njihov efekat na različite tegobe - objašnjava Jovana i dodaje da etarska ulja nastaju kao sekundarni metaboliti biljaka koji im služe da se odbrane od različitih prirodnih nepogoda, insekata, bakterija, virusa. Biljka ne može da beži, ona luči materije koje je brane, a jedna od mnogobrojnih su upravo etarska ulja. Etarska ulja predstavljaju spoj organskih isparljivih jedinjenja kada samo sa jednom kapi dobijate mnogostruko veći efekat u poređenju sa drugim fitopreparatima.
- Najviše mi se dopalo etarsko ulje matičnjaka. Nazvali smo ga ‘ulje sreće’, zato što ostavlja nezaboravan doživljaj. U trenucima kada nam se čini da nemamo dovoljno energije ili smo anksiozni, depresivni, ulje matičnjaka podiže raspoloženje, budi um, povećava koncentraciju i radni elan. Svako od nas ima ulja koja mu prijaju, manje ili više, ali od naših korisnika još niko za ulje matičnjaka nije rekao da mu se ne dopada. Ovo ulje je u medicini dosta ispitivano i dokazana su njegova lekovita svojstva, pa se preporučuje u prevenciji demencije, Alchajmerovoj bolesti, kao pomoćna terapija kod depresije i anksioznosti. Deluje protiv virusa, posebno na virus herpesa. Skoro sam našla studiju koja pokazuje koliko je dragoceno i za smanjenje nivoa šećera u krvi kod DMTIP2 i njegov kardioprotektivni efekat. Pokrenuli smo proizvode koji sadrže etarsko ulje matičnjaka, poput aromaterapeutskih preparata protiv glavobolje, PMS problema, ulja za negu kože i relaks masažu. Dovoljna je samo inhalacija ovog kraljevskog ulja da postigne pun efekat. Za inhalaciju se koriste aroma difuzeri, specijalizovani aparati za aplikaciju etraskih ulja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem