SAVET NUTRICIONISTE: SUPA OD KOSTIJU JAČA TELO

23.08.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1095 | Autor: | 0

Dr Gordana Ljoljić Dolić, fizijatar-nutricionista savetuje kako da se hranite da biste se odbranili od virusa


- Kada zavlada epidemija, svi se zapitaju kako mogu da spreče infekciju i da ojačaju imunitet. Svakodevno dobijam pitanja od svojih pacijenata: ‘Kako da se hranim da se odbranim od virusa? Koji su najbolji suplementi da popravim/očuvam imunitet?’ Zato sam se odlučila da napišem tekst za sve one koji žele da žive zdravo i da sačuvaju svoje zdravlje - ističe dr Gordana Ljoljić Dolić, fizijatar-nutricionista i nastavlja:

- Voda koju pijemo gradi ćelije u našem organzmu, cirkuliše u međućelijskom prostoru i razmenjuje materije. Bez optimalnog unosa vode, koji zavisi od godina života ali i od telesne težine, ne može se očistiti organizam, samim tim, ne može se biti zdrav. Preporučuje se da prosečan unos vode bude oko dva litra. Naglasila bih da je važan kvalitet vode i da je izvorska voda najbolja.
Kvalitetna voda je jonizovana alkalna voda koja deluje kao antioksidans. Optimalan pH vode koju treba da pijemo iznosi 8,5.
Voda se pije sat vremena pre jela i sat vremena nakon jela. Ne treba piti vodu u toku jela jer onda razređuje probavne sokove, menja pH želuca i creva, loše se vari i resorbuje hrana, što vodi u opstipaciju i lošu probavu.
Ovo su preporuke dr Ljojić Dolić za jačanje imuniteta:

- Povećajte unos ,zdravih, masti koje su odgovorne za zdrav hormonski sistem i krvne sudove. Koristite maslinovo ulje, kokosovo ulje, koštuničavo voće (orah, badem, lešnik…), laneno seme, avokado. Izbegavajte trans masti iz margarina, čipsa, grickalica i ulja od soje i kukuruza koja dovode do upala u vašem telu.

- Bujon od kostiju konzumirajte bar dva puta sedmično. Bujon predstavlja najbolji izvor kolagena, a kolagen je protein koji je bitan za normalan rad gastrointestinalnog trakta. Kada se kolagen razloži, formira se želatin koji je važan u borbi protiv alergija i osetljivosti crevnog trakta na alergene. Želatin u bujonu sadrži dodatne amino-kiseline koje usporavaju proces starenja organizma i jačaju imuni sistem.

- Kada jedete hranu teba dobro sažvakati svaki zalogaj hrane, kako bi se hrana što bolje svarila u gastrointestinalnom traktu. Preporuka je da se svaki zalogaj žvaće bar trideset puta. Na taj način hrana se dovoljno natopi digestivnim enzimima koji olakšavaju varenje i stomak se ne nadima.

- Jedite beli luk jer u belom luku nalazi se preko osamdeset aktivnih supstanci koje jačaju imunitet i brane ga od neprijatelja. Jedna od tih supsatnci je alicin, koji pomaže u borbi protiv virusa. Beli luk deluje protiv gljivičnih infekcija i važi za prirodan antibiotik u borbi protiv bakterija.

- Jedite redovno i ne preskačite obroke. Najvažnije je da imate tri glavna obroka. Prilikom pripremanja obroka koristite biljke, kao što su majčina dušica, ruzmarin, origano, korijander, nana, a od začina kurkumu, cimet, kari, biber, đumbir, kim i druge.

- Koristite hranu bogatu probioticima. Sve najnovije svetske studije govore o ulozi crevne flore u odbrani tela. Najbolji izvor probiotika je fermentisano povrće, kao što su kiseli kupus i ostale vrste turšija, kefir, koziji jogurt…

- Unosite vitamin D. Da li ste znali da 80% populacije kod nas ima deficit vitamina D? To je jedini vitamin u našem telu, ujedno i hormon, koji se sam stvara. Vitamin D je odgovoran za preko četiri stotine procesa u našem telu. Deficit vitamina D nalazimo kod metaboličkog sindroma, oboljenja štitne žlezde, autoimunih i reumatoloških oboljenja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem