REČ NUTRICIONISTE: ČAJ OD MASLAČKA ČISTI TELO, IVA VRAĆA ENERGIJU

16.08.2020 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 629 | Autor: | 0

Nutricionista Ivana Nikolić Jovanović iz Niša dva puta se borila za život: nakon što joj je otkriven rak grlića materice, a potom i karcinom dojke. Niko kao ona ne zna tajne prirodnog jačanja imuniteta

Nutricionista Ivana Nikolić Jovanović iz Niša dva puta se borila za život: nakon što joj je otkriven rak grlića materice, a potom i karcinom dojke. Niko kao ona ne zna tajne prirodnog jačanja imuniteta.

- Bila sam zdrava, ali sam stalno bila pod jakim stresom, imala sam samo trideset i tri godine kada sam iznenada saznala da imam rak grlića materice. Pošto su mi saopštili dijagnozu, jedino što mi je prošlo kroz glavu bile su moje dve kćerke, o sebi nisam ni razmišljala. Bila sam šokirana šta se dešava sa mnom, jer sam bila "zdrava" - priča Ivana Nikolić Jovanović.
Bolest je Ivana uspela da pobedi, ali na kratko, jer se rak vratio, i to na dojci. I tada počinje prava promena u Ivaninom životu kada stres, preskakanje obroka i nebriga o sebi ustupa mesto zdravim životnim navikama.

Kako je promena ishrane uticala da se izborite sa teškom bolešću?
- Promena ishrane, u mom slučaju, promenila je i tok misli. Prelaskom na sirovu ishranu telo mi se probudilo, vratila mi se energija, poletnost i ogromna volja za životom.
Eleminacijom slatkiša, testenina, mesa, ali i začinjene hrane, preporodila sam se. Zadovoljna, zahvalna, voljena i, naravno, zdrava.

Kako jačate imunitet? Da li možete da nam date primer konkretnog jelovnika?
- Imunitet jačam prvenstveno optimizmom i lepim mislima. Dan počinjem sa dve čaše mlake vode, od kojih u jednu od njih cedim limun. Obavezan je jutarnji sok sa cveklom zbog velike koncentracije gvožđa koje sadrži, kao i čaj od maslačka ili koprive.
Često detoksikujem organizam raznim napicima, pridržavam se posta, fizički sam vrlo aktivna, vozim bicikl, šetam se i trudim se da pravilno dišem.
Za ručak vrlo često uzimam čorbu sa brokolijem i raznim povrćem, uz veću količinu salate. Pijem dosta vode u toku dana i puno domaćih čajeva.
Večeru ponekad izbegnem ili uzmem jedno parče veganskog burgera sa batatom i raznim semenjem, pogotovo posle treninga ili napornog radnog dana.

Šta jesti, a šta izbegavati tokom aktuelne epidemije?
- Tokom epidemije vrlo je važno u organizam unositi sirovu hranu, tj. voće i povrće u vidu salata ili raznih napitaka.
Čorbe od povrća takođe su vrlo važne zbog velike količine minerala kojim obiluju (voditi računa da se povrće ne kuva previše). Treba izbegavati testenine, velike količine mesa, mesne prerađevine i namirnice koje obiluju šećerom.
Treba uzimati sezonsko voće i prirodno slatko jer tako možemo da podmirimo potrebu za šećerom, za kojim telo vapi zbog velikog stresa kojim smo svi izloženi.

S obzirom da je letnji period, šta je ključni nutricionistički savet koji može da pomogne da organizam bude jak?
- Za jačanje imunog sistema najvažnije je da što više budemo na otvorenom prostoru, na svežem vazduhu i da na prirodan način napravimo zalihe vitamina D u organizmu.
Zimi našem telu prija jača hrana jer nema mnogo svežeg voća i povrća, manje se krećemo, a to je ključno u jačanju imunog sistema.

Kojim sve čajevima i napicima treba jačati imunitet?
- Uvek su nam dostupni domaći biljni čajevi, a kao dva najdelotvornija izdvojila bih čaj od maslačka i čaj od ive.
Oba čaja svakodnevno pijem, jer čajem od maslačka čistim organizam, a čaj od ive mi pomaže kod umora i manjka energije.
Preporučujem i smuti sa cveklom, crvenim voćem, godži bobicama, đumbirom i limunom, jer direktno utiče na krvnu sliku, podstiče varenje i obiluje antioksidansima.

Na šta rizične grupe (dijabetičari, srčani bolesnici, oboleli od najtežih bolesti) treba da obrate posebnu pažnju u redovnoj ishrani?
- Dijabetičari, srčani bolesnici i svi ostali koji imaju teže zdravstvene probleme trebalo bi da budu umereni. Ne treba se odricati hrane, ali umerenost je neophodna: za ručak je obavezno povrće, užine moraju da budu lagane i voćne (kod dijabetesa izbegavati bananu, grožđe, lubenicu zbog velike količine voćnih šećera), a večere još laganije, na primer, kačamak sa raznim semenkama i kiselim mlekom.

Da li treba da se razlikuje ishrana starih i mladih?
- I kod starih i kod mladih važno je da ishrana bude što raznovrsnija. Dan treba započeti voćem, a završiti laganom večerom. Kod dece je vrlo važno da imaju dve užine između obroka, na primer, domaći voćni sladoled i kašiku meda. Starima je važnije da imaju veći unos vlakana, jer sa godinama smanjuje se broj enzima u crevima, pa je, samim tim, varenje usporenije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem