REČ GENETIČARA: DNK KLJUČ U BORBI PROTIV KILOGRAMA

14.08.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 421 | Autor: | 0

Dr Ivana Buzadžić molekularni biolog, fiziolog i specijalista genetike, otkriva kako nutrigenetika pomaže da sprečimo bolesti i smanjimo telesnu težinu


- Analizom gena možemo saznati kako da promenimo našu ishranu i tako sprečimo da se razvije više od dvadeset metaboličkih problema, objašnjava dr Ivana Buzadžić, direktor „Gemmo centra”, molekularni biolog, fiziolog i specijalista genetike.

Naši geni, poput instrumenata u orkestru, pomažu da se izvede jedinstvena melodija života. Svako od nas je pozvan da uzme dirigentsku palicu i sam da odredi koliko će čarobna biti ta simfonija - slikovito nam objašnjava dr Ivana Buzadžić, specijalista genetike.
Da li to znači da genetski zapis možemo da menjamo i da, ukoliko nam je poznat, možemo njime da upravljamo? Možemo li da pomognemo svojoj deci da ne budu kao mi sklona gojenju, visokom krvnom pritisku ili određenim bolestima? Naša sagovornica kaže da gene ne možemo da promenimo, ali možemo da utičemo na to kako se oni ispoljavaju.
Genetske varijacije utiču na koji način naše telo odgovara na pojedine nutrijente i sastojke hrane, koje se komponente hrane mogu razgraditi i pravilno iskoristiti.
To je delokrug nutrigenetike, nauke koja prilagođava našu ishranu ličnom genetskom profilu. Analizom dobijamo korisne informacije o dobrim i lošim stranama naše genetike.
Genetska analiza može da ponudi odgovor na pitanje može li naše telo da metaboliše na uobičajen način neke namirnice za koje se obično smatra da su dobre za zdravlje.

Na koji način analiza DNK postaje vredan alat koji pomaže da se zdravo živi?
- U skladu sa genima koje pojedinac nosi, medicina je pokušavala da leči ljude. Danas je osnovni cilj sprečiti, a ne lečiti. Međunarodni projekat ljudskog genoma je okončan 2003. godine. Zahvaljujući tome, danas znamo približan broj (oko trideset hiljada), strukturu i osnovnu ulogu naših gena. Nova saznanja promenila su sliku genetike. Genetiku su, do skoro, povezivali isključivo sa ozbiljnim naslednim bolestima. Danas, međutim, znamo da je za ozbiljne nasledne bolesti odgovorno manje od jedanaest posto gena u organizmu.
Geni nas prate u svakodnevnom životu, oni deluju na spoljnu sredinu i primaju njen uticaj. Ovu interakciju proučava nova grana genetike analizirajući odnose koji se grade između gena, pojedinca i njegovog načina života i navika, kao i sveta koji ga okružuje. Rezultat međuzavisnosti gena i sredine razlikuje se od čoveka do čoveka: ne možemo menjati strukturu gena, ali možemo modifikovati njihov „rad”, odnosno ekspresiju.

Kako genetika može da pomogne u svakodnevnom životu?
- Nova genetika ili genetika interakcije je glavni izvor visoko personalizovane prevencije, koja pomaže da se poboljša i održi naše zdravlje.
Preventivni genetski testovi pružaju informaciju o našem individualnom kapacitetu i osetljivosti na različite faktore sredine: na UV zračenje, hranu, lekove, zagađenje, pesticide, stres, fizičku aktivnost. Ova informacija je osnova za donošenje specifičnih preporuka u cilju očuvanja zdravlja.

Kako geni utiču na telesnu težinu?
- Nedavni rezultati su pokazali da mutacije pojedinih gena, tzv. SNPs ili single nucleotide polymorphisms (oblici jednog nukleotida) imaju ključnu ulogu u nastanku debljine, ali i objašnjavanju rezistenciju organizma na dijetu ili na fizičku aktivnost.
Na osnovi genetske analize određenih gena, za svaku osobu možemo pravovremeno utvrditi da li postoji sklonost ka porastu telesne težine i delovati preventivno, ali i pronaći optimalan oblik lečenja za one koje boluju od prekomerne telesne težine ili gojaznosti.

Kakve preporuke daju dobijeni rezultati?
- Na osnovu rezultata analize gena određuje se režim ishrane kako bi se osoba uspešno rešila suvišnih kilograma. Takođe, analiza nekih gena može ukazati i na to koje namirnice ne odgovaraju (npr. mleko i mlečni proizvodi, ako ste netolerantni na laktozu), jer njihova konzumacija može da bude uzrok raznim probavnim problemima, ali i povećanju telesne težine.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net