U PROLEĆE JEDITE KISELO JER JE TO UKUS JETRE

09.06.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 623 | Autor: | 0

Dr Ana Žikić, lekar zvanične i kineske tradicionalne medicine objašnjava kako da u ovo doba godine uskladite emocije sa radom organa


Za mnoge je proleće najlepše godišnje doba. Ne opirite se plimi energije i dopustite da vas ponese energija drveta, koja označava element proleća prema tradicionalnoj kineskoj medicini. Prema shvatanju ove medicinske prakse koju sprovodi dr Ani Žikić, koja je nakon završenih studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, završila i Fakultet kineske tradicionalne medicine u Pekingu, organ kome pripada element drveta je jetra.
- Možda se pitate zašto drvo, pa zato što ono označava pokret i rast. U šali se kaže da "vetar spava u jetri" zato što vetar pokreće drvo. Još u najstarijoj knjizi kineske medicine, "Kanon o unutrašnjem" Žutog cara, rečeno je da pet jin organa proizvode različite vrste esencijalnog čija (životne energije), koje utiču na formiranje osnovnih emocija: radosti, tuge, besa, zabrinutosti, uznemirenosti (anksioznosti) i straha. Velika zastupljenost određene emocije utiče na određeni organ.

Da li to znači da bi trebalo da se čuvamo od svojih emocija?
- Ne treba se braniti od svojih emocija, u redu je proživeti ih, doživeti ih. Problem nastaje kada je neka od ovih emocija prisutna duži vremenski period, ili nije kontrolisana, ili je potisnuta. Zbog toga se emocije i smatraju glavnim unutrašnjim uzrokom oboljenja. Osim toga uzrok lošeg raspoloženja tokom prolećnih dana može biti to da bubrezi nisu dovoljno ojačani tokom zime.

Koji su osnovni simptomi disbalansa u radu jetre i koji su organi povezani?
- Proleće nas poziva da vidimo jasnije, lepše, vedrije, a oči su organ koji je prema kineskoj tradicionalnoj medicini povezan sa jetrom, pa se mogu javiti simptomi poput zamagljenog vida i suvoće. Obratite pažnju i na nokte: ako su lomljivi, tamni, suvi, ispucali, nokti mogu upućivati na disbalans jetre.

Da li disbalans jetre uzrokuje bolne menstruacije?
- Disbalans jetre može biti uzrok bolnih menstruacija udruženih sa grčevima abdominalnih mišića, mučninom, povraćanjem, glavoboljama, pojavom ugrušaka u menstrualnoj krvi. Preporuka je da nedelju dana pre početka menstrualnog ciklusa, laganim pokretima tapkate po jetri (ispod desnog rebarnog luka, pravac je od spolja ukoso ka unutra). Pokret ponoviti do petnaestak puta, i na kraju lagano preći preko područja jetre i žučne kese ka preponama.
Takođe sedam dana pre u ishranu uvrstiti praziluk, đumbir, lovorov list, crni biber, cimet, maline. Celer i spanać se naročito preporučuju, dok bi uoči i tokom menstrualnog ciklusa trebalo izbegavati kafu, alkohol, previše čokolade, kiselih namirnica, mleko i mlečne proizvode.

Koliko stres utiče na jetru?
- Ako primarno postoji disbalans jetre, tokom proleća možemo biti osetljiviji ili impulsivnije reagovati na neke situacije koje nas inače ne bi pogađale. Vrlo brzo mogu pojaviti glavobolja na temenom delu glave (ovaj deo glave je povezan sa jetrom), vrtoglavice, povišen krvni pritisak, crvenilo i peckanje u očima (oči su prozori jetre). Smatra se da stres najviše utiče na jetru. Zato budite iskreni prvo prema sebi, šta osećate, da li imate potrebu da sa nekim to podelite ili da kažete šta želite.

Kakvu hranu preporučujete u proleće?
- Ovo je sezona kada bi trebalo jesti lakšu hranu. Zeleno je boja proleća, pa se preporučuju: spanać, brokoli, rotkva, mladi luk, a od začina origano, crni biber, mirođija, lovorov list… Kiselo je ukus jetre. Kiselo jača funkciju tetiva, poboljšava funkciju mokraćne bešike… Manja količina kiselog je neophodna za dobru funkciju jetre, tako da se preporučuju limun, grejpfurt, čaj od šipka, gloga. Ali, savet je da se ne preteruje sa ovim ukusom jer u velikim količinama pogoršava funkciju jetre.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem