MASTI ČUVAJU ZDRAVLJE, NEŠTO DRUGO VAS GOJI

24.04.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 643 | Autor: | 0

Britanski kardiolog dr Asim Malhotra tvrdi da je najveći neprijatelj zdravlja šećer

Nova istraživanja pokazuju da je neprijatelj broj jedan vašeg tela – šećer, a to tvrdi i britanski kardiolog dr Asim Malhotra.
Osim toga, dr Malhotra tvrdi da su punomasni proizvodi dobri za zdravlje i da postoje brojni dokazi koji pokazuju da masti ne samo što ne dovode do srčanih problema, nego ishrana koja uključuje punomasne mlečne proizvode štiti od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.
Dr Malhotra ohrabruje svoje pacijente da jedu masti i da izbegavaju light proizvode (sa malo masti).
- Savetujem im da jedu punomasne proizvode. Kada im još napomenem da se drže podalje od svega što navodno snižava holesterol, gledaju me otvorenih usta - kaže kardiolog.
Objasnio je i da svi proizvodi, koji navodno snižavaju holesterol, povećavaju rizik od srčanih bolesti i dodaje da masti nisu (glavni) krivac za gojaznost.

- Izbegavao sam punomasne proizvode, trenirao, ali sam ipak imao salo na stomaku. Tada sam počeo da istražujem uticaj masti na zdravlje - kaže doktor.
Dr Malhotra tvrdi da je najveća opasnost po zdravlje šećer, a sa njim se slaže i pedijatar, profesor dr Robert Lustig. I on je, proučavajući uticaj masti i šećera na gojaznost kod dece, zaključio da bi proizvodi koji sadrže šećer morali da imaju istaknuta upozorenja, kao što to imaju cigarete ili neka alkoholna pića.
Sve je više stručnjaka koji smatraju da glavni krivac za prekomernu težinu i čitav niz povezanih bolesti nisu masti, nego šećer.
- Ne debljate se od masti, baš kao što ne postajete zeleni od povrća koje jedete - ističe kardiolog, a doktor Geri Tobs upozorava da debljina nema previše veze sa brojem kalorija, nego sa onim što jedemo (kvalitetom tih kalorija).
U prilog tome govori i činjenica da se oko 23% stanovništva u Švedskoj pridržava režima ishrane koji podrazumeva punomasne proizvode i što manje ugljenih hidrata.

Švedski stručnjak dr Andreas Enfeldt, koji je osmislio program ishrane sa manje ugljenih hidrata a više masti, ističe da mnogi misle da je njegov režim ishrane „tempirana bomba” zbog zdravlja srca. Ali dok je svuda u svetu sve više gojaznih, broj ljudi sa prekomernom težinom u Švedskoj postepeno se smanjuje.
Istraživanja Švedskog zdravstvenog veća pokazala su da je upravo ovakav način ishrane najbolji, ne samo za skidanje kilograma, nego i za smanjivanje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod gojaznih ljudi.
Osim toga, dva istraživanja koje je 2014. godine proveo Savez za medicinska istraživanja na Univerzitetu Kembridž, pokazala su da zasićene masti iz mlečnih proizvoda, ako se konzumiraju umereno, smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Zaključak: Izbacite šećer, proizvode sa šećerom i raznim slatkim sirupima, smanjite unos ugljenih hidrata i izbacite iz ishrane proizvode od jednostavnih ugljenih hidrata, čija je osnova pšenica (brašno), beli pirinač, izbacite komercijalne napitke i sokove, pazite da imate dovoljan unos proteina jer vas oni drže sitim i snažnim. I ne bojte se masnoće (naravno, u normalnim količinama) - savetujemo hladno ceđeno maslinovo ulje, devičansko kokosovo ulje, domaći puter i ostale punomasne domaće mlečne proizvode, zatim semenke i orašaste plodove i puter od semenki i orašastih plodova.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem