STOP ZA EMOTIVNU GLAD

12.03.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1029 | Autor: | 0

Anita Alterov, viši dijetetičar - nutricionista savetuje kako da pobedite uzburkanim emocijama izazvanu gladAko nervozu rešavate otvaranjem frižidera, evo kako da se te navike oslobodite: pročitajte savete Anite Alterov, više dijetetičara – nutricionista.
- Emotivna glad je želja za posebnom vrstom hrane, kao što su: čokolada, pica, testenine i ljudi često ustaju u sred noći i izlaze da bi kupili određenu namirnicu.
To je glad "u glavi". Potreba za hranom počinje u ustima i umu - stalno mislimo o hrani, njenom ukusu. Ova pojava se javlja usled neke emotivne reakcije, stresa, dok fizička glad počinje u želucu u vidu tegoba kao sto je bol, peckanje, praznina i javlja se iz telesne potrebe, četiri do pet sati nakon poslednjeg obroka.
Kod emotivne gladi uglavnom se javlja prejedanje. To je zapravo nesvesno jedenje kada ni ne primetite kad ste pojeli, recimo,celu čokoladu ili pakovanje keksa.
Uzimanje hrane u ovom slučaju ne prekida se kod osećaja sitosti, jer se hranom ublažavaju neka loša osećanja izazvana stresom. Fizička glad, s druge strane, prestaje kada je želudac pun.
Kako prestati sa emotivnim prejedanjem?
- Preispitajte svoje emocije i stanja koja su dovela do prekomernog uzimanja hrane. Rešite uzrok problema, tako ćete rešiti i posledice.
Naučite da osetite razliku između emotivne i fizičke gladi. Možete da napravite i plan ishrane. Rasporedite obroke tako da između njih postoji razmak od četiri do pet sati i ne dozvolite sebi međuobroke. Ako osetite glad, popijte čašu vode ili čaj. Podsetite sebe da vas prejedanje neće učiniti srećnim i izbegavajte preterano razmišljanje o hrani.


Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 10h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

 • Ilije Garašanina 5 A
  (Palilulska pijaca), Beograd
  064/643-30-55
  Radno vreme od 8h-15h
  Ponedeljak je neradan dan
  Pogledajte na mapi ovde.

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem