SAVET NUTRICIONISTE: EKCEM DETOKS

17.01.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1309 | Autor: | 0

Savet nutricioniste Karen Fišer: mojoj deci pomogli su mungo pasulj, laneno ulje, crveni kupus, riba i cvekla


Gledajući svoju bebu koja se bori sa svrabom i upaljenom kožom je teško za svakog roditelja. Nutricionista Karen Fišer zna problem dobro, jer je iskusila bitku sa ekcemom koji je imala njena ćerka Avia.
Karen je provela 10 godina istražujući ekcem i upalna stanja kože - i sada je objavila knjigu o svom iskustvu "Ekcem detoks".

Prema Karen, iako postoje namirnice koje pogoršavaju osip na koži, ali postiji i 10 namirnica koje ga smanjuju. Evo šta treba da date da jede detetu koje ima ekcem:

1. Klice mungo pasulja
Klice mungo pasulja su kao male alkalizirajuće bombe. Sadrže magnezijum, vitamin K, folnu kiselinu, kalijum i vitamin C, a nemaju salicilata. Treba ih skladištiti u frižideru, oprati pre serviranja i dodati salatama i slanim jelima.

2. Laneno ulje
Laneno seme su male braon semenke najpoznatijepo bogatom sadržaju antiinflamatornih omega-3 ulja. Za zdravu kožu pospite malo u činiju žitarica za doručak, ostavite da odstoji pola sata i dajte detetu.

3. Crveni kupus
Crveni kupus je bogat vitaminom C, folatima i anti-kancerogenim indolima. Aktivira proizvodnju kolagena u zdravoj koži. Ima dvostruko više biljnih vlakana u odnosu na običan kupus i sadrži zaštitne ljubičaste pigmente, kaže Karen.

4. Mladi luk
Sadrži kvercetin koji snižava nivo histamina i deluje antiinflamatorno. Kao i beli luk (ali u nižim koncentracijama) mladi luk poseduje antioksidantne flavonoide koji se pretvaraju u alicin kada je isečen ili drobljen.
Mladi luk sadrži folate, vitamina C, beta-karoten i lutein i predstavlja jedan od najbogatijih izvora vitamina K, koji je od vitalnog značaja za zdravu kožu.

5. Riba
Visok unos ribe tokom trudnoće je povezan sa smanjenim rizikom od ekcema kod bebe, kaže Karen. Dobri izvori omega-3, EPA i DHA su pastrmka, losos, sardine, haringe i riblje ulje.

6. Cvekla
Važno povrće za one koji pate od ekcema, jer ima jaka alkalizirajuća svojstva koja jačaju detoksikaciju hemikalija u jetri. Cvekla je bogat izvor betaina, derivata holina, koji kod odraslih pomaže da se spreči nastajanje masne jetre i povećava čišćenje organizma od hemikalija.

7. Ovas
Karen ističe da je ovas (zob) vitalna namirnica za one koji pate od ekcema - integralnoi ovas pruža više dijetetskih vlakana i proteina od drugih žitarica. To je izvor vitamina E, cinka, kalijuma, gvožđa, mangana i silicijuma, koji je esencijalni mineral za jačanje vezivnog tkiva u koži.

8. Kruške
Moćna kombinacija dijetetskih vlakana u kruškama pomaže da se smanji rizik od inflamatornih, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2, a vezivanjem za žučne kiseline pomažu uklanjanje toksičnog otpada iz tela. Takođe su dobar izvor vitamina C i vitamina K.

9. Rogač
Koristi se zbog svojih mnoge zdravstvenih prednosti već više od 4000 godina, kaže Karen. On je korišćen za smirenje i čišćenje grla i može da ublaži dijareju kod dece. Dajte traku rogača umesto čokolade svojoj deci, da biste pomogli njihovoj koži.

10. Krompir
Bogat izvor antioksidanata i vitamina C i B6, i dobar izvor kalijuma, magnezijuma, bakra, mangana, vitamina B5 i dijetetskih vlakana za zdrava crevima i čistu kožu.PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem