DR JELENA VLADIĆ: DOKAZANO, RTANJSKI ČAJ ŠTITI JETRU

12.01.2019 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1507 | Autor: | 0

Dr Jelena Vladić, mlada naučnica sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, otkriva koje biljke imaju blagotovoran efekat na zdravljeMlada naučnica sa novosadskog Tehnološkog fakulteta, dr Jelena Vladić, dobitnica je prestižne nagrade Danubius Young Scientist Award za 2018. godinu, a to priznanje su joj u Bratislavi dodelili Austrijsko ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanje i Institut za Dunavski region i Centralnu Evropu.

Fokus njenog istraživanja je ekstrakcija bioaktivnih jedinjenja iz lekovitog bilja, sporednih proizvoda prehrambene industrije i mikroalgi.
Kako to u praksi izgleda, objašnjava nam Jelena Vladić. Prema njenim rečima, većina koristi čajeve od lekovitog bilja, jer očekuje da upravo čajevi pokažu blagotvorno dejstvo.
- Upravo to blagotvorno dejstvo se pripisuje aktivnim supstancama koje su prisutne u lekovitom bilju. Aktivni vredni sastojci, koji se mogu izolovati iz bilja, jesu jedan od osnovnih premeta istraživanja kojim se bavimo na Tehnološkom fakultetu - priča nam naša sagovornica.

Koje lekovito bilje ste do sada istraživali?
-U fokusu istraživanja su nam menta, bosiljak i korijander. Potom, rad na nekim drugim projektima uključivao je istraživanje biljnih vrsta, kao što su neven, lavanda, gavez, kao i različitih sporednih proizvoda i otpada koji sadrže korisna jedinjenja - kore citrusa, kakao ljuske, koštice šljive, kajsije i avokada, kore banane. Kao jedan od primera za blagotvorno hepatoprotektivno delovanje navela bih karvakrol koji je prisutan u etarskim uljima i proizvodima biljne vrste Satureja montana, poznatije pod imenom planinski čubar ili Rtanjski čaj.

Koja lekovita svojstva ste ustanovili istražujuci biljke?
- Ispitivanje bioloških aktivnosti je do sada sprovedeno za bosiljak i mentu, pa je ustanovljena antiproliferativna aktivnost ekstrakata na bazi ove dve sirovine, dok je značajna antioksidantna aktivnost ustanovljena za ekstrakte korijandera. Proteinski izolati koštice kajsije su pokazali hipoglikemijsku aktivnost, dok je dobijanje ekstrakata kore citrusa u fazi razvoja.

Na koji način koristite kore citrusa zaostale nakon ceđenja, koštice šljive i kajsije?
- Koštice šljive i kajsije mogu da se koriste kao sirovina za dobijanje ulja. Takođe predstavljaju i sjajan izvor proteina. Kora nara sadrži značajne antioksidantne komponente, zato primenjujemo ekstrakcione tehnologije za dobijanje tečnih ekstrakata kore nara.

Na koji način pravite keks i čokolade obogaćene ekstraktima lekovitog bilja ili mikroalgi? Zašto su oni bolji od običnih slatkiša?
- U saradnji sa privrednicima kojima je to osnovna delatnost, razvijamo različite formulacije konditorskih proizvoda, tako što sa njima ispitujemo mogućnost implementacije naših ekstrakata radi obogaćivanja. Do sada se uglavnom radilo sa ekstraktima lekovitog bilja i mikroalgi, koji su bogati antioksidantima. Stoga se obogaćivanjem konditorskih proizvoda obezbeđuje veći unos antioksidanata.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem