SAVET ENDOKRINOLOGA: DIJETA ZA TIROIDU

10.11.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1299 | Autor: | 0

Najbolje namirnice za hipotireozu su losos i brazilski orah. Pazite koliko jedete soje i kupusnjača!


Nedovoljno aktivna tiroida ne proizvodi dovoljno hormona, zbog čega se javlja umor, depresija, višak kilograma.
Dr Hong Li, endokrinolog iz Zdravstvenog adventističkog centra u Ilinoisu savetuje koje bi namirnice osobe koja imaju hipotireozu trebalo da uzimaju, kako bi smanjile potebu za lekovima.

Losos
Posebno se preporučuje osobama sa Hašimoto sindromom. Rezultati istraživanja ukazuju da ove osobe imaju niži nivo vitamina D. Losos je odličan izvor vitamina D, kao i pomorandže, mleko i jaja.

Brazilski orah
Prema dr Li samo dva brazilska oraha dnevno dovoljna su da telo bude snabdeveno dovoljnom količinom selena.
Selen je neophodan za normalno funkcionisanje tirioide i omogućava asimilaciju vitamina C i E. Selena najviše ima u ribi i morskim plodovima, u namirnicama bogatim proteinima, spanaću, gljivama, belom luku. Ipak, brazilski orah je pravi rudnik ovog minerala.
Selen igra ključnu ulogu u jačanju obrambenog sistema, borbi protiv starenja, kao i u sprečavanju bolesti srca i pojave kancera, pre svega prostate i debelog creva.

Beli pasulj
Šoljica kuvanog belog pasulja sadrži 8 mg gvožđa, minerala koji nedostaje mnogima, a posebno ženama u menopauzi. "Uzimanje dovoljne količine magnezijuma je važno jer njegov nedostatak može oštetiti delovanje enzima koji proizvode hormone tiroide", kaže dr Li. Žene u dobu od 19 do 50 godina trebalo bi svakodnevno da uzimaju 18 mg gvožđa, a muškarci i žene od 51 i više godina 8 mg.

Apsorpciju gvožđa može pojačati hrana bogata vitaminom C, na primer zelena salata začinjena limunom, ili salata od pasulja sa limunom. Gvožđe može da smanji učinak lekova za tiroidu, tako da ga treba konzumirati četiri sata pre i četiri sata nakon uzimanja leka.

Soja
Konzumacija pogrešnih namirnica od soje ili preteran unos soje, može loše da utiče na tiroidu. Mineral jod je bitan za izgradnju hormona štitne žlezde, ali soja sadrži spojeve izoflavona koji blokiraju jod. Dobro je ograničiti unos soje i uopšte hrane koja sadrži prerađene izolate proteina iz soje (kao što je protein soje u prahu, proteinski štapići od soje i šnicle, jer obično sadrže višu količinu izoflavona).

Kupusnjače
Kelj, brokoli, prokelj, kupus, karfiol su inače vrlo zdravi, ali sadrže enzime koji mogu da ometaju proizvodnju hormona tiroide kaže Li.
Količina čini razliku, nekoliko porcija kupušnjača nedeljno je u redu, ali svako jutro stavljati kelj u smoothie verovatno nije najbolja ideja.I još pogledajte:

ENDONORM

8900 RSD

TIREOFORTE

1190 RSD

PANACEA MELEM

1200 RSD

THYROIDEIN

2000 RSD

TIROID FORMULA

680 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem