AROMATERAPIJOM DO POTOMSTVA

16.08.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 274 | Autor: | 0

Ukoliko vas muči niska koncentracija estrogena u prvoj fazi ciklusa, koristite etarska ulja sa fitoestrogenskim dejstvom, poput komorača, muškatne žalfije, anisa, estragona


Aromaterapeutkinja Bojana Maksimović savetuje kako da se lako izborite sa sterilitetom.

Prema definiciji Svetskog udruženja za sterilitet i infertilitet, sterilitet se definiše kao izostanak trudnoće više od jedne godine. Podrazumeva se da je to period u kome se održavaju redovni seksualni odnosi bez upotrebe kontraceptivnih sredstava.
Estrogen je jedan od osnovnih hormona menstrualnog ciklusa, najviše se proizvodi u jajnicima. U prvoj polovini ciklusa povećava se koncentracija estrogena i on je odgovoran za proliferaciju endometrijuma kao i za promene na cervikalnom mukusu i položaj cerviksa (grlića materice). Koncentracija se povećava sve do ovulacije, da bi do kraja ciklusa opadala sve dok ne počne krvarenje. U vreme ovulacije produkcija progesterona drastično se povećava i ostaje visok nekoliko dana nakon ovulacije, da bi obezbedio endometrijum u slučaju da dođe do oplodnje. Ako se oplodnja ne dogodi, koncentracije progesterona i estrogema brzo padaju i menstruacija počinje.

Kako možemo da delujemo aromaterapijom?
Aromaterapijom možemo delovati na balansiranje endokrinog sistema. Inhalacijom etarskog ulja impuls iz nosne sluznice prenosi se direktno do limbičkog sistema. Sastavni deo tog sistema su pituitarna i pinealna žlezda (hipofiza i hipotalamus). Hipofiza i hipotalamus su povezani preko portnog krvotoka, kojim se od hipotalamusa do hipofize prenose hormoni da stimulišu ili inhibiraju lučenje hormona hipofize koji stimulišu lučenje hormona štitne žlezde, nadbubrežne žlezde, jajnika. (Suština je da hipotalamus, preko hipofize, reguliše lučenje hormona štitne nadbubrežne žlezde, jajnika.)
Prvo i osnovno šta treba uraditi je ginekološki pregled, UZV, hormonski status. Ukoliko vas muči niska koncentracija estrogena, u prvoj fazi ciklusa koristite etarska ulja sa fitoestrogenskim dejstvom, poput komorača, muškatne žalfije, anisa, estragona. Geranijum deluje na nadbubrežnu žlezdu.
Pomenućemo još neka veoma značajna ulja, a to su:

GERMANSKA KAMILICA
Poznata po svojoj antiinflamatornoj (protivupalnoj) sposobnosti. Smanjuje bol, smiruje nerve, deluje kao antidepresiv. Odličan je izbor kod žena koje imaju bolne ciste ili miome. Ulje za žene koje su anksiozne.

LAVANDA
Stimuliše cirkulaciju. Balansira. Dobra je za promene raspoloženja vezane za PMS ili hormonske disbalanse.

RUŽA
Pomaže u regulaciji PMS-a. Reguliše menstrualni ciklus. Opušta uterus. Afrodizijak je. Izuzetno je efikasna u lečenju depresije i bola. Ulje za one žene koje su imale pobačaj ili neuspelu vantelesnu oplodnju.

Kako se koriste etarska ulja?
Uljna mešavina se koristi u vidu masaža. Mešavina etarskih ulja ili etarska ulja pojedinačno se mogu koristiti za inhalacije u aromadifuzerima ili aromalampicama. Mogu se koristiti i kupkama ili kao komprese.
Ukoliko se prilikom pregleda utvrdi da je problem u debelom mukusnom čepu koji je prepreka za prodiranje spermatozoida, dajemo etarska ulja sa mukolitičkim svojstvima. To su ulja koja razređuju sluz. Obično se primenjuju u vidu čepića rektalno, i to obavezno pod nadzorom iskusnog aromaterapeuta.
Ako je ipak utvrđen višak estrogena, rade se detoksikacijske kure jetre. Njima se jetra stimuliše da metaboliše višak estrogena. Mogu se koristiti etarska ulja, hidrolati ili pak neki drugi biljni ekstrakti. Primena etarskih ulja je u vidu masaža, kupki, a hidrolati se mogu i oralno uzimati.

KONOPLJIKA
Za konopljiku možemo reći da je ’’progesteron like’’ biljka, koja vrlo brzo i efikasno balansira polne hormone i pomaže kod nekih oblika neplodnosti! Pozitivno utiče na kontrolu i proizvodnju hormona tokom poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa.
Smanjuje bol kod menstruacija i reguliše količinu krvi kod obilnih menstruacija. Reguliše funkcionisanje jajnika i menstrualni ciklus, podstiče ovulaciju. Pomaže u smanjivanju cisti na jajnicima i materici (nastaju pod dejstvom estrogena).
Kontaindikacije
Ne sme se uzimati tokom trudnoće, u kombinaciji sa hormonskom terapijom, sa kontraceptivnim pilulama, za vreme in vitro oplodnje.
Kako se koristi?
Dve kapi etarskog ulja meša se sa čajnom kašičicom biljnog ulja. Ova uljna mešavina se nanosi na donji deo abdomena, predeo jajnika, jednom ili dva puta dnevno. Može se naneti na predeo ručnih zglobova ili na unutrašnju stranu butina. Sa terapijom se kreće 7 do 14 dana pre očekivane menstruacije. Terapija se sprovodi nekoliko meseci za postizanje punog efekta.
Umesto etarskog ulja može se koristiti i tinktura ove biljke (3x30 kapi rastopljeno u pola čaše vode).

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem