KOPRIVA NAJKORISNIJA I NAJVREDNIJA BILJKA U FITOTERAPIJI

10.07.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 667 | Autor: | 0

Prof. dr Dragoslav Đorđević, specijalista za plućne, alergijske i imunološke bolesti i redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu u penziji, otkriva šta vam je potrebno za dug i zdrav život


Jedan od najuglednijih niških lekara, dr Dragoslav Đorđević, redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji, specijalista za plućne, alergijske i imunološke bolesti, smatra da sami snosimo odgovornost za sopstveno zdravlje, a da je potrebno veoma malo truda da bismo očuvali dobro zdravlje i produžili životni vek. Odlazak u penziju nije zaustavio ovog vrsnog lekara već mu je otvorio prostor za rad. Svoje ogromno znanje, iskustvo i praksu preneo je u udžbenik o životu Tajne dugovečnosti i zdravlja, koji je, zapravo, knjiga uputstava za kvalitetniji život.
- Kako proživeti zdrav, srećan i dugovečan život tajna je koja se krije u pozitivnom odnosu prema svetu i negovanju ljubavi prema svemu, prvenstveno prema sebi, ne misleći na godine, na bolest i smrt - tvrdi dr Đorđević i nastavlja: - Od duhovnosti zavisi fizičko zdravlje - um i telo su neodvojivi. Duša je najranjivija, pa je brige i stres lako oštete, što se automatski odražava na zdravlje. Ljubav i uživanje su ključ života, a niko nas nije učio koliko je važno da sva čula budu zadovoljena. Sa ljubavlju se treba odnositi prema svemu, a naročito prema prirodnom okruženju, jer kako se mi odnosimo prema prirodi, sasvim je sigurno da će nam priroda tako i vratiti.

Naše bake su znale, konstatuje profesor Đorđević, da za svaku bolest postoji lekovita biljka koja može da nam vrati zdravlje.
- Nije samo važan odnos prema biljkama, moramo znati i kad je najbolji trenutak da je uberemo. Koprivu, na primer, koju smatram najlekovitijom i najkorisnijom biljkom, najvrednijom u fitoterapiji, treba brati u proleće dok još nije procvetala. Od nje se koristi i koren i list koji su veoma lekoviti za urinarni i digestivni trakt, za metabolizam, adenom prostate, menstrualne tegobe, poremećaj cirkulacije, hemoroide i uopšte krvne sudove. To je univerzalna biljka, najbolja na svetu, a uz nju su i nana, kamilica i zova - teško je bilo koju izdvojiti, a sve su tu, oko nas, na dohvat ruke. Čajeve od lekovitog bilja treba stalno uzimati, a ne samo kad se razbolimo. Preventiva je najvažnija, i u tome je poenta. Naše telo ima potrebu za stalnom negom. Ne treba čekati da nas bolest obori u krevet već kao preventivu pružiti telu najbolje iz prirode - kaže naš sagovornik i otkriva:

- Čajna mešavina jednakih delova kamilice, nane i koprive veoma je efikasna za otklanjanje malaksalosti, hroničnog umora, manjka energije i jačanje imuniteta. Za lečenje bronhitisa potrebna je višenedeljna upotreba čajne mešavine sastavljene od jednakih delova plućnjaka, podbela, bokvice, timijana i rastavića. Veoma je važno da sve čajeve pijemo uz vitamin C, koji ulazi u imunološki ciklus - najbolje je nacediti limun, limetu ili pomorandžu.
Kao izvanredan izvor zdravlja dr Đorđević preporučuje svakodnevno konzumiranje semenja.
- Osobina semena je da dugo u sebi čuva život i potencijalni izvor hrane, pa mnoge semenke mogu bitno da unaprede naše zdravlje. Tako semenke bundeve poseduju najkvalitetnije biljne belančevine, vitamin K i gvožđe, a odlične su za prostatu - napominje dr Đordjević i zaključuje: - Seme tikve je bogato vitaminom E, manganom, magnezijumom, proteinima i gvožđem. Semenke suncokreta bogate su zdravim masnoćama - pantoteinskom i esencijalnim masnim kiselinama, kao i seme konoplje, lana i čia semenke koje su prava riznica omega 3 masnih kiselina i kompletnih vitamina. Bademi nas podmalađuju jer su izvor vitamina E. Efekat se pojačava ako se bademi potope u vodu, jer se neutrališu inhibitori biljnih enzima pa se lakše vare. Pinjole, semenke bora, izuzetno su bogate manganom, koji je značajan za zdravlje kostiju, a potrebno je samo 25 grama da bi se pokrile naše dnevne potrebe.
Treba imati na umu, naglasio je Đorđević, da su fizička aktivnost i zdrava presna hrana najvažniji i za telo i za um, a da neaktivnost ima veoma teške posledice po organizam. Svetska zdravstvena organizacija je iznela podatke da fizička aktivnost direktno utiče na zdravlje, neaktivne osobe dva i po puta češće obolevaju od kardiovaskularnih bolesti, a tri puta češće od raka. S. Bojović

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem