10 ZLATNIH SAVETA ZA ZDRAV I KVALITETAN ŽIVOT

Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 406 | Autor:

Dr Šigeaki Hinohara objasio napisao je neprikosnovena zdravstvena pravila koja Japanci poštuju do danas

Do nekoliko meseci pred smrt, u sto petoj godini, dr Šigeaki Hinohara radio je do osamnaest sati dnevno. Koristeći štap, hodao je dve hiljade ili više koraka svaki dan Moglo bi se reći da je zaslužan za dugovečnost Japanaca, jer je rad ovog japanskog lekara u velikoj meri doprineo da njegova nacija živi srećno i kvalitetno. Preminuo je 18. jula 2017. u sto šestoj godini, a u nasleđe čitavom svetu ostavio je vredna saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja.

Ovo su njegova pravila za zdrav i dugovečan život.
1. Energija dolazi zato što se osećamo dobro, a ne od zdrave ishrane i puno spavanja
„Svi se sećamo kako smo kao deca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Verujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe - najbolje je ne umarati telo sa previše pravila, kao što su ručak i spavanje”, objašnjava dr Hinohara.
2. Čuvajte se gojaznosti!
Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju višak kilograma. On je, na primer, za doručak pio kafu, čašu mleka i sok od narandže sa kašičicom maslinovog ulja. Verovao je da je ovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je jeo mleko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je jeo povrće, ribu i pirinač. Dvaput nedeljno jeo je piletinu.
3. Planirajte!
Hinohara je uvek imao pun raspored za godinu dana unapred, a čak je i planirao još duže u budućnost. Tako se, kako je rekao, jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nažalost, nije ih doživeo, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliki je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovečnost.
4. Ne morate da odete u penziju
„Nakon šezdeset i pete godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po osamnaest sati na dan i uživam u svakom minutu svog posla”, govorio je Hinohara. „Ukoliko čovek želi još da radi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi.”
5. Delite znanje i veštine s drugima
Hinohara je godišnje održavao oko sto pedeset predavanja. Predavao je svima - od dečice u školi do ozbiljnih biznismena i lekara. Uvek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po devedeset minuta. Imao je običaj da kaže kako ga stajanje čini snažnim.
6. Nemojte verovati svemu što kaže lekar
Doktor Hinohara je smatrao da lekari ne mogu da izleče svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da kada im lekar prepiše terapiju ili ih pregleda, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima. Ukoliko bi odgovor bio negativan, pitanje je zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji?
7. Uvek koristite stepenice i nosite sami svoj prtljag
Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom. Hinohara je ceo život išao stepenicama i uvek je po jednu preskakao. Stepenice i hodanje su svakodnevna vežba za vaše srce i celo telo.
8. Pronađite inspiraciju
Čitajte, pronađite u književnosti pisce koji vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila poema Roberta Brauninga Abt Vogler.
9. Bol je misteriozna
Najbolji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavu. Smatrao je da bi u bolnice trebalo dovesti obučene pse i ostale životinje, kao i muziku koja će pomoći pacijentima da se nose s bolom.
10. Ne gomilajte materijalne stvari
„Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ionako ništa nećete poneti sa sobom kad umrete”, jednostavan je bio Hinohara u poslednjem od deset zlatnih principa dugovečnosti.

Komentari