APITERAPIJA JE JAČA OD TABLETA, PRIRODNIJA OD INJEKCIJA I MUDRIJA OD ŠKRTIH SAVETA

25.05.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2401 | Autor: | 0

Profesorka Jadranka Luketa Marković sa neiscrpnom energijom i voljom, uz pomoć pčela, pomogla je mnogim osobama sa invaliditetom da obogate život


Profesorka istorije umetnosti i komparativne književnosti u penziji, pčelarka sa zavidnim znanjem i dugogodišnjim stažom, upravnik pčelarske radionice u Domu za starije osobe - sve je to mr Jadranka Luketa-Marković, autorka knjige od svega šezdesetak stranica prožetih njenim bogatim životnim i profesionalnim iskustvom i poučnim detaljima iz tehnologije pčelarenja, ali pre svega nabijenih emocijama: ljubavlju prema bližnjem i dubokim osećajem poštovanja prema pčelama i pčelinjim proizvodima koji su joj "dali krila", odnosno pomogli da se uzdigne iznad bolesti i pokrene ceo život.
- U knjizi Pčelarenje kao (api)terapija u poboljšanju kvaliteta života starijih osoba i osoba s invaliditetom na osnovu iskustva, iskustva mnogobrojnih učenika i 113 anketiranih pčelara otvorila sam novu temu i ukazala da je i pčelarenje terapija, i to ne samo pčelinja, nego psihološka, radna, fizikalna i socijalna sa izuzetnim rezultatima - kaže Jadranka Luketa-Marković i nastavlja:
- Apiterapija nije samo primena meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju tegoba i bolesti: uz istraživanje i edukaciju, biti apiterapeut znači dostići najviši stadijum u unapređenju pčelarske struke. Apiterapija je spoj ljubavi, znanja i dobročinstva kroz pčelarenje i primenu pčelinjih proizvoda u svakodnevnom životu, a ljudima koji su izgubili zdravlje i nadu u oporavak apiterapija je poput vere u nešto nadzemaljsko, jača od tableta, prirodnija od injekcija i mudrija od škrtih saveta.
Kako pčelini proizvodi pomažu pčelarima?
- Med, propolis, polen, vosak, pčelinji otrov i matična mleč cenjeni su proizvodi. To sve je lekovito! A nama koji smo osobe sa invaliditetom, svaki takav mali (malo polena, malo matične mleči) ,otpadni, materijal, kad radimo sa pčelama, dragocen je podsticaj organizmu koji daje snagu. Mi se ne bojimo ni uboda pčela.
Život Vas nije mazio. O svojoj bolesti često i bez ograda govorite javno.
- Morala sam da govorim o svojoj invalidnosti, o naslednoj i progresivnoj paralizi nogu. U dugogodišnjem iskustvu učila sam kako probleme da osvestim i da dobijem rezultate. Do mog iskustva, kad se govorilo o osobama sa invaliditetom, bilo je to u trećem licu. Ja sam pri osvešćivanju naših problema reč "oni", promenila u "mi".

Jadranka Luketa Marković, pcelar i profesor


Kako Vi pčelarite?
- Košnice sam podigla na visinu od 70 centimetara tako da su mi noge u sedećem stavu ispod košnice, a okviri sa pčelama gotovo u krilu. Tako s pčelama radim bez napora, u najbližem kontaktu sa okvirima punim pčela. I zbog tog posebno bliskog kontakta sa pčelama proizlazi moja ljubav prema njima. Zahvalna sam im i za apiterapijski efekat jer su svojim sinergijskim delovanjem neizmerno popravile moje fizičko i psihičko zdravlje.
Na koji način su Vam pčele pomogle?
- Boravak u pčelinjaku umanjuje osećaj usamljenosti i depresiju, a podstiče i druge kreativne mogućnosti (npr. edukacijsko-pedagoški rad) i socijalne kontakte (druženje sa istomišljenicima). Ako se tom radu priključi i promena drugih životnih navika (nepravilna ishrana), put ka potpunom ozdravljenju - fizičkom i psihičkom - znatno je skraćen na zadovoljstvo obolelog, njegovog lekara (posebno apiterapeuta) i njegove porodice.

Izvor: Lekoviti med

PRODAVNICA BR. 1

 • Maksima Gorkog 25
  (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82, 011/242-09-55, 064/643-30-55
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-17h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
ONLINE SHOP

 • ONLINE SHOP biljnog centra
  Magično bilje

 • Isporuka u zemlji i inostranstvu
 • Plaćanje pouzećem ili karticom

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem