DIJABETIČAR STE? DA LI PRAVILNO UZIMATE TERAPIJU?

10.05.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1718 | Autor: | 0

Tek svaki drugi obeleli od dijabetese uzima lekove tačno onako kako mu je to propisao lekar, upozorava profesor doktor Teodora Beljić Živković, endokrinolog KBC „Zvezdara“

-Samo polovina pacijenata obolelih od dijabetesa pridržava se propisane terapije što značajno utiče na kontrolu bolesti i njene komplikacije, upozorava profesor doktor Teodora Beljić Živković, endokrinolog KBC „Zvezdara“.

Dijabetes je među vodećim uzrocima smrtnosti, a od njega boluje oko 710.000 ljudi u Srbiji. Nepridržavanje terapijskog režima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija poput srčanog i moždanog udara, slepila, amputacija, neuropatija i popuštanja funkcije bubrega. Doktorka objašnjava da su razlog loše komplijanse, odnosno nepridržavanja propisane terapije, ubrzan tempo života, radne i druge obaveze, neznanje pacijenta kao i terapija koja nije prilagođena pacijentovom načinu života.
„Osnovna terapija mora da bude prilagođena pacijentu i zato je veoma bitan razgovor. Neki pacijenti kažu: doktor me ništa ne pita, daje mi terapiju a nije me ništa pitao, da li imam 2 obroka ili 3, da li živim sam ili mi neko kuva, da li sam uopšte fizički aktivan. Te osnovne podatke mi lekari, moramo da saznamo od pacijenta. Moramo da pitamo i kakav će život pacijent da vodi, ne samo da li radi već i koliko poslova radi, koliko sati provede na poslu. Da li spava redovno... To je sve moramo da znamo kada određujemo terapiju“, navodi doktorka Beljić Živković.
U kojoj će se meri pacijent pridržavati terapije zavisi od toga koliko je lekar uspeo da objasni čemu svaki lek služi, da izabere lekove prilagođenei pacijentu, da mu objasni kako sebe da proverava i kontroliše. Kako doktorka Beljić Živković naglašava, lekari najčešće greše jer misle da ih pacijenti razumeju i da su zapamtili sve šta su rekli, i nisu mu sve to zapisali.
„Za razliku od onih stariji insulina čije dejstvo nije bilo predvidivo, danas ako pravilno date insulin, jedete i živite normalnim ritmom, savremeni insulini deluju odlično. Zbog toga mi svakoga ko zadovoljava uslove Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prevodimo na nove, stabilne, predvidljive insuline koji su stalnog dejstva, izazivaju manje padove i manja povećanja šećera. Pacijent se dobro oseća i ima poverenje u lek, oseća se sigurno da može da ga i sam podesi, malo poveća ili malo smanji“, objašnjava Teodora Beljić Živković, endokrinolog KBC „Zvezdara“.
Uspešna kontrola dijabetesa može se ostvariti samo uz poštovanje celokupnog terapijskog postupka koji obuhvata: odgovarajuću ishranu, redovnu fizičku aktivnost, svakodnevno praćenje koncentracija šećera u krvi, kao i dobru saradnju pacijenta i lekara.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem