KAD PADNE NIVO GVOŽĐA KORISTITE KAKAO!

24.10.2011 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 6645 | Autor: | 0

Dr Violeta Tešanović, specijalista opšte medicine

- Veliki sam poštovalac biljaka i smatram da je to što ih savremena medicina smatra pomoćnim sredstvima u lečenju velika greška. Tim pre što je cela današnja farmakologija nastala na osnovu biljnih supstanci, počevši od Starih Egipćana pa nadalje - kaže dr Violeta Tešanović, specijalista opšte medicine.

- U svakodnevnoj ishrani koristim med, mleč, polen, čaj od hibiskusa, dosta voća koje sadrži vitamin C, recimo kivi, i razno povrće, u zavisnosti od sezone. Da bih sprečila pad imuniteta, ali i gvožđa, ili ako do toga dođe, pijem kakao. Malo je poznato da u njemu ima izuzetno mnogo gvožđa, i zato ga preporučujem posebno trudnicama i deci, bilo da ga unose kao napitak, s mlekom, ili u obliku čokolade za mešenje.

- Što se tiče nege, kamilica kao rukom otklanja otoke ispod očiju (dobra je i za čišćenje bubuljica), a krema od badema je za mene neprevaziđena. I to naših proizvođača, jer još nemaju visoku tehnologiju, pa u kremu ne trpaju svašta. Za bolji sjaj kose nezamenljiva sredstva za ispiranje su list kestena, oraha ili cvetovi kamilice.

- Svojim pacijentima često preporučujem trave i prirodne preparate, naročito kad su u pitanju banalne infekcije gornjih disajnih puteva, koje su najčešće virusne prirode. U tim slučajevima se lekovi i ne daju, a lično ne preporučujem ni korišćenje kapi za nos. Pomoć je u prirodnim načinima lečenja, kao i ishrani voćem i povrćem punim vitamina. Naša zemlja je bar time bogata, i nema potrebe skupo plaćati veštačke vitamine i minerale koji su preplavili naše apoteke. Veštački vitamini se u svetskoj medicini uveliko napuštaju, jer se shvatilo da je najbolji vitamin onaj u izvornom obliku.

- Za prehladu je nabolje koristiti inhalacije, ili u narodnom žargonu - parenje glave nad loncem vrele vode u kojoj je bosiljak. Ta biljka ima dezinfekcionu i antibakterijsku komponentu koja uništava bakterije, oblaže sluzokožu nosa, vlaži je i time ubrzava izbacivanje sekreta, koji je veliki problem kod nazeba. Takođe, inhalacije bosiljkom pomažu i kod lakših oblika sinusnih tegoba. Recept je jednostavan: u pet litara ključale vode sipati šaku bosiljka (ne filter vrećice), pokriti glavu peškirom i ostati tako nekoliko minuta udušući lekovite supstance.

- Uz to je dobro koristiti i kapi od rastvorene morske soli (razmera - na pet litara vode 15 grama soli) i unositi ih u nozdrve pipetom ili ušmrkavanjem.

- Za zapaljenski proces grla i sinusa odličan je i beli slez: u prokuvanu i ohlađenu vodu stavi se (prema uputstvu iz biljne apoteke) određena količina osušenog korena belog sleza, ostavi da odstoji dva sata i kapi sipaju u nozdrve, ili se pije.

- U narodnoj riznici postoje mnoge travke za takve tegobe: uva, kopriva, šipurak, od kojeg je sjajan čaj za dezinfekciju svih bubrežnih puteva. Izdvojila bih čaj od kukuruzne svile, vrlo jeftin i efikasan. Potrebno je prokuvati litar vode, skloniti s ringle i u nju dodati neveliku količinu osušene svile, poklopiti tacnom i ostavi da odstoji 10 minuta. Važno je znati da se nijedan biljni čaj ne sprema tako da voda ključa zajedno s travkom, jer ona tada gubi svoja svojstva. I još nešto: osušene travke se čuvaju isključivo u papirnoj kesi ili staklenoj tegli.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net