RUSKI ČUDO-MELEMI OD VOSKA I PROPOLISA

21.03.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2446 | Autor: | 0

Ruski naučnik i lekar Vladimir Fedorovič Orkin, profesor Medicinskog fakulteta u Moskvi, posle gotovo pedeset godina uspešne karijere i mnogo nagrađivanih naučnih radova posvećenih lečenju kožnih bolesti, osmislio je savršen melemNa naučnoj konferenciji o upotrebi pčelinjih proizvoda u Sankt Peterburgu, naučnici iz različitih gradova i država (bivšeg Sovjetskog Saveza) izneli su preko dvadeset naučnih radova o isceliteljskim moćima propolisa. Tamo gde nijedan od poznatih medicinskih preparata nije pomogao, preparati na bazi propolisa lečili su i olakšavali bolesnicima.
Predlažemo vam lekovitu mast sa propolisom ruskog naučnika i lekara Vladimira Fedoroviča Orkina, profesora medicinskog fakulteta, koji iza sebe ima skoro pedeset godina uspešne karijere i mnogo nagrađivanih naučnih radova posvećenih dermatologiji i lečenju kožnih bolesti.
Lekovita mast sa životinjskom mašću i propolisom za mazanje i stavljanje obloga na obolela mesta može da sadrži 10%-40% propolisa za različite vrste oboljenja. To znači da za pravljenje lekovite masti sa propolisom, na 100 grama životinjske masti ide 10, 15, 20, 30 ili 40 grama propolisa.

Vladimir Fedorovič Orkin

Vladimir Fedorovič Orkin

Sastojci:
Dve posude (šerpice) za kuvanje na vodenoj pari, plastična cediljka ili dupla gaza
100 g bilo koje životinjske masti (ili 100 ml biljnog ulja za lekovito ulje sa propolisom)
10, 15, 20, 30 ili 40 grama propolisa, zavisi za koju vrstu masti ste se opredelili (10, 15, 20, 30 ili 40%). Mnogi uzimaju svinjsku mast, jer je lekovita.
Važno je da pripremite sve sastojke i sam proces vam neće oduzeti više od pola sata.
Propolis možete nabaviti kod proverenih pčelara ili u specijalizovanim radnjama i apotekama. Može se naći u mekanom obliku ili u komadićima, različitih boja – od svetle do tamnobraon. Pri toploti omekšava i izgleda kao plastelin, na hladnoći postaje tvrd. Pre nego što počnete da pravite mast, propolis držite jednu noć u frižideru ili nekoliko sati u zamrzivaču.
Staviti posude za vodenu paru. Gornja posuda mora biti emajlirana i ona koju vam nije žao da koristite, jer posle topljenja propolisa ostaju tragovi koji se malo teže peru i moraju da se sastružu nožićem. Dok se greje voda, izvadite propolis iz frižidera i isitnite ga u prah, na bilo koji način.
Kada se voda dobro zagreje, stavite u gornju šerpicu mast da se rastopi (ne da provri!) na 50-60oC.
Kada se mast rastopi i zagreje, počnite polako da dodajete propolis, stalno mešajući. Istresite sav propolis. Kada temperatura dostigne 80oC (za 20-30 sekundi), smanjite vatru i održavajte temperaturu narednih 8-10 minuta. Temperatura od 80oC optimalna je za topljenje propolisa. Ne sme biti veća, da propolis ne bi izgubio svoja lekovita svojstva.
Mešajte propolis narednih 8-10 minuta. Propolis će se lepiti za kašiku (varjaču). Posle 8-10 minuta propolis će se lepiti za dno posude, čime je proces topljenja završen. Ako je ostalo malo propolisa, to je u redu, najveći deo se rastopio u masti. Ostaje samo deo koji nije za upotrebu. Uzmite plastičnu cediljku ili duplu gazu i procedite mast u drugi sud (ne stakleni!). Stalno mešajte proceđenu mast do potpunog hlađenja.
Sud sa mašću možete staviti u drugi sud sa hladnom vodom da se brže ohladi. Još jednom napominjemo – mešajte stalno!
Ohlađenu mast sipajte u staklenu teglicu i poklopljenu čuvajte u frižideru. Ta mast može da se čuva godinama.
Možete napraviti veću količinu masti. Na 100 grama životinjske masti 10, 15, 20, 30 ili 40 grama propolisa osnovna je mera. Čuva se u staklenim teglicama.

Lekovita mast sa 10% propolisa koristi se kod:
- opekotina i promrzlina (stavljaju se obloge sa gazom umočenom u ovu mast),
- lečenja hemoroida (pravi se tampon od gaze i stavlja se u anus preko noći),
- zapušenog nosa i sinusa (stavljaju se mali tamponi vate umočeni u mast propolisa u svaku nozdrvu na petnaest do dvadeset minuta, četiri puta dnevno),
- upalnih procesa u ginekologiji. (Tampon natopljen mašću stavi se u vaginu preko noći na deset do dvanaest sati, posle se uklanja. Tretman traje dvanaest do četrnaest dana).
- lečenja akutnog otitisa, zubobolje.
Lekovita mast sa 15% propolisa koristi se:
- za brzo zarastanje rana, posekotina, gnojnih rana koje dugo ne zarastaju, modrica,
- u dermatologiji kod akni, bubuljica, osipa, svraba, erozija, herpesa i groznica na ustima, u nosu, kod zapaljenja očnih kapaka,
- kod teških opekotina i promrzlina posle upotrebe 10% masti.
Lekovita mast sa 15% propolisa koristi se za:
- gljivična oboljenja,
- sve vrste ekcema,
- psorijazu, vitiligo,
- potkožne čireve.
Lekovita mast sa 30-40% propolisa koristi se za:
- radikulitis, išijas, kod oštećenja perifernog nervnog sistema gornjih i donjih ekstremiteta utrljavanjem i zagrevanjem UV lampom.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net