SEBOREJA, PSORIJAZA I GLJIVICE POD KONTROLOM

18.03.2018 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1790 | Autor: | 0

Prof. dr Đorđije Karadaglić, dermatovenerolog, redovni član Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, član Američke i Evropske dermatološke akademije i dugogodišnji načelnik Klinike za kožne i polne bolesti VMA, otkriva "vruće" teme savremene dermatologije i dostignuća u lečenju najčešćih kožnih bolestiMožemo li danas da izlečimo neku kožnu bolest koja je nekada bila neizlečiva? Zašto više bolujemo iako su uslovi života bolji? O svim ovim temama razgovaramo sa prof. dr Đorđijem Karadaglićem, dermatovenerologom, svetskim stručnjakom i jednim od najtraženijih lekara u Beogradu.
- Dermatologija je vrlo izazovna klinička disciplina jer je dijagnostikovanje kožnih oboljenja nekada vrlo teško. Morate uzeti u obzir nekoliko oboljenja, ne možete se odloniti samo za jednu dijagnozu, a to zahteva dijagnostičke postupke. Mnogi očekuju momentalni odgovor, a da nisu čestito uradili ni pregled. "Doktore, da li je strašno? Šta mi je?" Bolest mu traje trideset godina, a on hoće odgovor u jednom minutu.

Da li se promene na koži manifestuju nakon uzimanja određenih lekova?
- Itekako se manifestuju. Čak i ovog momenta, kada u društvu imate epidemiju morbila, morate znati da nisu sve to morbili. Manifestacije slične morbilima mogu da daju razni lekovi.
Lekovi za regulisanje ritma rada srca (npr. amiodaron) daje promene na licu pod uticajem svetlosti pa boja lica dobija plavičasto-čeličnu nijansu. Mnogi lekovi ne samo da izazivaju alergijske reakcije nego i izazivaju brojna neželjena dejstva.

Ko je naročito podložan alergijskim reakcijama na koži?
- Postoje pacijenti sa tzv. alergijskom dijatezom. Oni su, po svojim naslednim osobinama, skloni alergijskim reakcijama. Jedna od najčešćih bolesti je dečji ekcem koji nije posledica dejstva spoljne sredine. Mnogi roditelji to ne znaju. Tu je genetska determinanta, nasleđe, i te kako značajan faktor.

Zašto se javlja seboreja i kako se izboriti sa njom?
- Seboreja je svetski problem. To je stanje, nije bolest. Jednostavno, neko ima predispoziciju. Neuredan noćni san i psihička napetost pogoršavaju stanje za koje još uvek nema trajnog izlečenja. Postoji samo trenutna pomoć da se pacijent bolje oseća, bez crvenila ili masnoće. Na tržištu su prisutni kozmetski preparati kojima seboreja može da se smanji i da osoba izgleda bolje. Sa medicinskim lekovima treba biti oprezan. S obzirom da se ovo stanje ne može trajno izlečiti, zašto onda davati lekove koji imaju i štetnih dejstava za nešto što ima samo privremeni efekat. Ali, nekome i to znači.

Da li možete da pomognete obolelima od psorijaze?
- Svetska zdravstvena organizacija pretprošle godine je, po prvi put, uvrstila jednu kožnu bolest, i to psorijazu, da se ispituje u celom svetu i odobrila materijalna sredstva za to. Psorijaza je sinonim za kožne bolesti. Ima hroničan i nepredvidiv tok. Mnogi zbog nje pate, ali bezrazložno. Danas se psorijaza, uz pametnog doktora i strpljivog pacijenta, uglavnom drži pod kontrolom.

Koje su tzv.vruće teme u svetskoj dermatologiji?
- Svakodnevne bolesti ljudi, a one su brojne. Najčešće su to mladalačke bubuljice, gljivična oboljenja, seboreični dermatitis, neke polne bolesti, ne sve.

Da li su polne bolesti u porastu i koje? Kako se zaštititi?Koje su najčešće zablude?
- Najčešći su genitalni herpes i genitalne polne bradavice, tzv. kondilomi. Međutim, svi zanemaruju jednu polnu bolest koja je češća i od njih, ali ima manje štetne posledice pa nije u žiži interesovanja - trihomonijazu (uzročnik je trihomonas vaginalis). To je najčešća polno prenosiva infekcija. Međutim, zbog značajno manje važnosti i posledica na nju se zaboravlja. Trihomonas se manifestuje obilnim penušavim iscetkom, koji žene lakše primećuju nego muškarci. Kod muškaraca je vrlo oskudna simptomatologija.

Kako razlikovati mladež od melanoma?
- Prosečan čovek može samo da primeti da mu se nešto sa mladežom dešava i da reaguje, da ode kod lekara. Ako se mladež uvećao, krvari, boli, ako se oko njega stvorio novi tačkasti mladež, bilo koja promena zahteva reakciju. Sa brojem mladeža raste rizik za nastanak melanoma - 10 do 20 mladeža povećavaju rizik za 50%, a preko 100 mladeža taj rizik uvećavaju čak za 700%.

Da li je rešenje u uklanjanju mladeža?
- Ako imate veliki broj mladeža, ne možete celu kožu pretvoriti u ožiljke. Doktor mora da bude kritički upućen, da dobro prouči pokazatelje kada mladež treba ukloniti.

Kako da izbegnemo gljivice na nogama? Koji je najefikasniji tretman da ih izlečimo kada već do njih dođe?
- Izvor zaraze za gljivična oboljenja uglavnom su bazeni i sportske dvorane. Oni vrve od gljivica, a da li ćete se zaraziti zavisi od vašeg ćelijskog imuniteta. Ako hoćete da umanjite učestalost oboljenja, onda treba da koristite svoje papuče, da ne idete bosi oko bazena. Čim primetite promene na nogama, treba da se lečite. Ne možete sami da znate, kad vidite promene na noktima, da li su u pitanju gljivice. Verovatnoća da su u pitanju gljvice je 45,7%. Važno je uraditi pregled, a mnogo ljudi se leče samoinicijativno.

Šta sve može da bude u pitanju, a nisu gljivice?
- Slaba cirkulacija, slabija ishrana nokatne ploče, trauma nokatne ploče. Kad ne vežete pertle, što je sad u modi, prsti biju u vrh cipele ili patike. Česte povrede remete krvotok i ishranu noktiju.

Da li pravilnom ishranom možemo da ublažimo određena kožna oboljenja?
- Hrana itekako utiče na zdravlje kože. Morate obezbediti dovoljan unos belančevina, jaja, sira, voća i povrća. Sada je trend da se određuje količina vitamina D u organizmu. Ima mišljenja da je dovoljno da izađete pola sata do sat vremena na dnevnu svetlost pa da obezbedite dovoljnu količinu ovog vitamina.

Šta mislite o prirodnim preparatima koji sadrže ekstrakte bilja?
- Iskustvo naroda u vezi određenih biljaka ima u osnovi opravdanja, ali nema dobru kontrolu. Nemate dobar uvid. Kada kažete melem, pitam se šta sve sadrži taj melem. Kažete čisto prirodno, ali ko nama garantuje da je čisto prirodno. Danas se u te meleme ubacuju čak i brojni kortikosteroidi. Neven pomaže koži, ali samo ako se izvuče njegova aktivna supstanca i ako se ona kategoriše po težini, dozi, aktivnom principu... To je suština nauke.

M. R.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem