PELIN, KANTARION I HAJDUČICA SMANJUJU KISELOST ORGANIZMA

10.10.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 1505 | Autor: | 0

Dr Dušan Vujnović, epidemiolog i jedan od najvećih poznavalaca lekovitog bilja kod nas, otkriva kako da smanjite visok pritisak, ublažite reumu i posledice guste i žitke krvi...


Kao što pokazuje viševekovna praksa narodne medicine, u prirodi skoro da nema oboljenja koje se ne bi moglo lečiti lekovitim biljem. Za razliku od mnogobrojnih sintetičkih farmakoloških preparata, primenom lekovitih biljaka gotovo da nemamo nikakvih negativnih, tzv. pobočnih efekata po zdravlje pacijenta, kaže dr Dušan Vujnović, epidemiolog i nastavlja:
- Lekovite biljke i njihovi preparati veoma su laki za primenu, i ono što je posebno važno kada su u pitanju materijalni izdaci, dostupni su i mnogo jeftiniji. Međutim, ono što moram da istaknem: naši građani su skloni samolečenju, što ne samo da je pogrešno već može biti i veoma štetno. Pre svakog ozbiljnijeg pristupa lečenju lekovitim biljem neophodno je konsultovati se sa svojim lekarom fitoterapeutom (Primum non nocere - važno je da ne naškodi). Ne zaboravimo, lečenje lekovitim biljem mnogo je duži vremenski proces (najmanje jedan do dva meseca), nego lečenje sintetičkim preparatima, pa se rezultati lečenja ne mogu očekivati odmah.

Kod kojih tegoba biljke pokazuju najefikasnije delovanje?
- To su pre svega lekovite biljke čije se dejstvo i efikasnost ispoljavaju u jednom dužem vremenskom periodu (vekovi su nam svedoci) kod tegoba nervnog sistema, regulacije krvnog pritiska, problema sa gastrointestinalnim traktom, poremećajem metabolizma, urogenitalnih organa, kardiovaskularnog i respiratornog sistema, jetre, ginekoloških i kožnih oboljenja, za jačanje organizma.
Nešto manji rezultati postižu se u tretmanu infektivnih bolesti, dok je u poslednje vreme posebno izražena zainteresovanost za biljke koje utiču na prevenciju, ali i u profilaksi tumora. Poslednjih godina tendencija je da se uz tradicionalne lekovite biljke u fitoterapiju uvode i one iz drugih zemalja, čak i iz udaljenih tropskih i azijskih predela. Uprkos njihovoj neospornoj lekovitosti, smatram da ne treba mnogo insistirati na tome jer su za nas najlekovitije one biljke koje rastu kod nas, u uslovima domaće mikroklime, u sinergiji sa organizmima koji sa njima troše iste hranljive materije za svoju ishranu, rast i razvoj.

Tema guste i retke krvi kod nas je veoma malo proučavana, a Vi ste se njome podrobno bavili. Do kakvih ste zaključaka došli? Koje biljke pomažu kod tih stanja?
- Infarkt, insult, tromboflebitis, varikozno proširene vene, hemoroidi... Šta je zajedničko svima njima? Jedan od uzročnika njihovog nastanka je gusta krv. Ona ne može slobodno da protiče kroz krvne sudove ( posebno krvne sudove mozga ) i istovremeno da transportuje hranljive materije i kiseonik. Do zgrušavanja krvi, kao po pravilu, dolazi od nepravilne ishrane, zloupotrebe alkohola, u febrilnim stanjima, tokom teškog fizičkog rada i drugo. U lečenju guste krvi postoje dve grupe lekovitih biljaka koje rešavaju to stanje. U prvoj grupi su one biljke koje sadrže biljne salicilate, kao što su suručica, iva, petoprst, božur, i za razliku od aspirina one nemaju nusefekte. U drugu grupu biljaka spadaju biljke koje sadrže kumarine. Najizrazitiji njihov predstavnik je kokotac (Melilotus officinalis L.), koji savršeno razblažuje krv, ali je u većim dozama, ne zaboravimo, toksičan! Od ostalih biljaka spomenimo ginko i divlji kesten. Za razliku od guste krvi i žitka ili retka krv može isto tako da donose nevolje. Jednom rečju, radi se o oboljenju poznatijem kao trombocitopatija, sa karakterističnim krvarenjima iz nosa, sluznice usne duplje i nepca. Većina pacijenata su zabrinuti i uznemireni zbog povećanog krvarenja iz gastrointestinalnog trakta i materice, posle vađenja zuba i raznih povreda. Čak i kad nije obilno, ono je dugotrajno i opasno po život. Sve dileme razrešiće laboratorija i pretraga trombocita, koji su u ovom slučaju redovno sniženi. Pored pravilne ishrane, žitku krv, važno je znati, zgušnjavaju zeleni čaj, peršun, bokvica, listovi brusnice i grožđa. Ali najbolje sredstvo ipak ostaje kopriva: njen sok se uzima po jedna čajna kašika sa 50 ml mleka ili vode, tri puta na dan pre jela.

Šta smanjuje kiselost organizma?
- Fiziološki, kiselost organizma je pH nivo u našem telu koji varira u zavisnosti od unesene hrane, kao i od načina života. Ona može biti neutralna, kada je pH 7,0. Vrednosti iznad 7 su bazne ili alkalne, a ispod 7 kisele. Nivo kiselosti direktno utiče na zdravstveno stanje i menja se čak i tokom samo jednog dana. Ako je organizam previše kiseo smanjiće se apsorpcija vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, a samim tim smanjiće se proizvodnja energije u ćelijama i regeneracija oštećenih ćelija, što dovodi do pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja. Najčešći simptomi ovakvog stanja su bolovi u zglobovima i mišićima, hronični umor, opstipacija ili dijareja, depresija, slaba koncentracija, alergijske reakcije. Da bi se uspostavila idealna kiselost organizma treba unositi od 60 do 80% hrane koja utiče na stvaranje bazne sredine (voće i povrće) i 40 do 20% hrane koja utiče na stvaranje kisele sredine (meso, jaja, mlečni proizvodi). Najbolji regulatori acido-bazne ravnoteže u organizmu su pluća i bubrezi, koji preko kiseonika i mokraće eliminišu kiselost, odnosno baznost iz organizma. Od lekovitih biljaka preporučio bih: pelin, kantarion, hajdučicu, pitomu nanu, valerijanu, brezovu gljivu, kičicu, sladić, kamilicu, čuvarkuću.

Šta biste preporučili dijabetičarima?
- Mnogo je preparata na tržištu, što dobrih, što imitacija. Ono što je sigurno - izlečenje dijabetesa lekovitim biljkama ne postoji. One su pomoćna lekovita sredstva uz osnovni lek, tablete ili insulin. O dejstvu lekovitih biljaka na dijabetes možemo razgovarati samo ukoliko prethodno dijagnostikujemo kakvo je stanje pankreasa. Ako je sačuvan deo pankreasa, biće velika pomoć i od lekovitog bilja. Ako je pankreas ,mrtav, - nema pomoći ni od lekovitog bilja. Moja preporuka, kada je bilje u pitanju, sledeće je: list i grančice divlje borovnice, mahune od osušenog pasulja, list crnog duda, nadzemni deo ždraljevine, krtola čičoke. Provereno, dokazano u različitim vidovima pripreme. I još nešto, ali važno, nema lečenja dijabetesa bez pravilne ishrane.

Koja je prva pomoć kod visokog pritiska?
- Ono što treba prvo reći to je da je lečenje hipertenzije kompleksno, dugotrajno (doživotno), postojano i obavezno pod nadzorom interniste.
Od lekovitih biljaka u terapiji hipertenzije koriste se glog, zečji trn, plod šipurka, srdačica, hajdučica, bela imela i drugo. Za efikasan tretman predlažem sledeći odvar:
Napraviti mešavinu od po jedne supene kašike osušenih grančica i listova bele imele, po tri supene kašike plodova i cvetova gloga, preslice i usitnjenih čenova belog luka. Sadržaj preliti sa jednom čašom ključale vode. Kuvati još pet minuta, poklopiti i ostaviti da odstoji šest do osam časova. Procediti i uzimati po jednu supenu kašiku četiri puta na dan, na pola sata pre jela. Uz lečenje najvažnije je korigovati ishranu, bez soli i bez masti.

Koje obloge su najefikasnije kod reume?
- Napraviti mešavinu od po 200 g osušenog i usitnjenog korena čička i omana pa preliti sa deset litara vode, poklopiti i kuvati do ključanja. Držati na vatri još petnaest minuta. Procediti i sipati u sud za kupku ili natopiti troslojnu gazu pa prisloniti na obolelo mesto. Isti efekat postiže se i sa oblogama od hajdučice, dvozuba, ovsene slame, pitome nane, koprive, suvih listova oraha.

Šta će nas zaštititi od jesenje depresije i manjka energije?
- Lek broj jedan u tretmanu depresije je kantarion, u svim vidovima, najbolje sam, a može i u kombinaciji sa valerijanom. Manjak energije nadoknadićemo koštičavim lekovitim plodovima koji nam se daruju od rane jeseni do prvih mrazeva. Plodovi trnjine i gloga najukusniji su posle prvih mrazeva.

Koja je, po Vama, obavezna kura pripreme organizma za hladnije dane?
- Pripremiti mešavinu od po tri supene kašike plodova šipurka, tri supene kašike osušenih listova koprive, po dve supene kašike plodova brusnice i borovnice i pola litra vode. Mešavinu dobro izmešati i ujednačiti pa dve supene kašike mešavine preliti sa pola litra ključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji tri do četiri sata. Sadržaj procediti i uzimati po jednu čašu dva puta na dan, tokom pozne jeseni do početka zime, pa i kasnije. Dobar je i tzv. čaj protiv nazeba, u čiji sastav ulazi mešavina od jednog dela pupoljaka breze, dva dela vranilovke, dvozuba, cveta lipe, trave žalfije i tri dela ploda maline.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem