POLEN I PERGA ČUVAJU PAMĆENJE I ŠTITNU ŽLEZDU

14.09.2017 | Klinika Magičnog bilja | Pregleda: 2672 | Autor: | 0

Dr Kristina Matesku, biohemičarka i direktorka Instituta za istraživanje i razvoj pčelarstva Rumunije, otkriva koji pčelinji proizvodi pomažu kod najčešćih zdravstvenih problema


Dr Kristina Matesku, biohemičarka, direktorka Instituta za istraživanje i razvoj pčelarstva Rumunije i jedan od najpoznatijih svetskih apiterapeuta, dugo godina istražuje uticaj pčelinjih proizvoda u tretmanu različitih oboljenja. Prenosimo samo neke od njenih zaključaka donetih na osnovu naučnih dokaza i opsežnih studija.

Kako sprečiti gubitak pamćenja, jedan je od najčešćih problema sa kojim se suočavaju stari ljudi?
- Najčešći poremećaj kod starijih ljudi je smanjena memorija. Stupnji obolevanja su vrlo različiti, od privremenog slabljenja poznatog kao ,memorijska rupa, do potpunog gubitka pamćenja koji vodi do duboke usamljenosti. Najčešći uzroci su poremećena moždana cirkulacija i specifični nutritivni nedostatak vitamina E u ćelijama.

Treba naglasiti da je sprečavanje opadanja kognitivnih funkcija veoma teško, ali ne i nemoguće. Matični mleč je veoma bogat vitaminima B grupe i sadrži tragove vitamina E. Vitamin E je vrlo važan kod trofičkih poremećaja u funkcionisanju mozga i nervnih puteva. Tretman matičnim mlečom, kada se pojavi prva ,memorijska rupa, može da bude od koristi. Veoma je važno da terapija bude duga i redovna.
Polen i perga, prirodni derivat polena, takođe su veoma bogati vitaminom B, vitaminom E, fosfolipidima i flavonoidima, čiji nedostatak je uzrok gubitka pamćenja. U polenu i pergi nalaze se velike količine glutaminske kiseline koja je u stanju da pređe krvno-moždanu barijeru i stimuliše neuronsku aktivnost.

Koju terapiju preporučujete kod Parkinskonove bolesti?
- Terapija propolisom u raznim kliničkim ispitivanjima potvrdila je korisne efekte kod akutnih ili hroničnih neuroloških simptomima, naročito kod Parkinsonove bolesti i cerebrovaskularne insuficijencije.
Prema dr Donadiu, interesantni rezultati dobijeni su u lečenju Parkinsonove bolesti dodavanjem matičnog mleča u kombinaciji sa specifičnim lekovima neophodnim za ovu vrstu patologije.

Poznato je dejstvo apiterapije kod benignog adenoma prostate. Koji pčelinji proizvod je pokazao najveću efikasnost?
- Propolis je posebno koristan u svim slučajevima prostatitisa ili benignog adenoma prostate. Efekti lečenja prostatitisa pri primeni ovog proizvoda odlični su zbog njegovog imunostimulativnog, antibakterijskog, antiinflamatornog, anestetičkog i regenerativnog dejstva. Tokom tretmana klinički oporavak je moguć uz brz nestanak bola i zapaljenja.
Kod lečenja adenoma, pčelinji proizvodi su dragocena pomoć, jer smanjuju učestalost mokrenja i omogućavaju pacijentu da spava bez prekida. Međutim, imajte na umu da upotreba pčelinjih proizvoda mora da bude deo komplementarne farmakološke terapije.

Kako možemo pomoći oboleloj štitnoj žlezdi?
- Učestalost poremećaja štitaste žlezde u nekim regionima poprima obrise epidemije. Izlečenje ove bolesti je spor proces i recidivi nisu retki. Terapija autoimunog tiroiditisa samo po sebi jedno je od najvažnijih pitanja za endokrinologiju.
Studije su jasno pokazale da zbog svojih imunomodulatornih svojstava, propolis može da obezbedi pozitivne rezultate kod autoimunog tiroiditisa i dovodi do značajnog broja izlečenja kod osoba obolelih od strume. U oba slučaja, pomaže da se skratiti tretman.
Preporučuje se dodavanje polena ili perge u ishranu osoba koje imaju tegobe sa štitnom žlezdom, jer je polen prirodni derivat joda. U sastav polena (a time i perge) ulazi trijada jod-tirozin-metionin, koja kontroliše pravilno funkcionisanje tiroide.

Koje su apiterapeutske preporuke za respiratorne infekcije?
- Matični mleč je efikasan kod akutnih virusnih infekcija, ali njegova primena mora da bude pažljiva kod osoba koje pate od alergija, a posebno kod onih koji imaju hormonalne poremećaje. Lokalne aplikacije propolisa i perge daju dobre rezultate u tretmanu gornjih respiratornih infekcija, kao što su angina i rinosinusitis.

Kako polen reguliše rad creva?
Studije su pokazale da polen deluje antibiotski protiv nekih sojeva salmonele i kolibaciloze koju izaziva ešerihija koli. To nije iznenađujuće, jer je poznato da pčele pri sakupljanju polena izlučuju enzim glukoza oksidaze. Klinička zapažanja pokazala su upravo regulatorni efekat polena na crevne funkcije.
Propolis, isto tako, pokazuje snažne antiseptičke efekte protiv parazita. Prilikom primene u različitim farmaceutskim oblicima - masti, čepići - propolis ubrzava proces ozdravljenja rektalne fistule, hemoroida ili ulcerozne lezije kada je došlo do krvarenja.
Šta preporučujete kod bolesti želuca?
- Možda je najinteresantnije rezultate kod bolesti želuca pokazao propolis. Nedavne studije dokazale su efikasnost ovog prirodnog proizvoda kod lečenja čira izazvanog helikobakterom.
Zaštitno dejstvo polena protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu odavno je poznato, jer on sadrži flavonoide i pigmente karotenoida. Posebno efikasno delovanje protiv helikobaktera pokazao je manuka med sa Novog Zelanda, koji smanjuje bol i stimuliše zarastanje.

Pčelinji proizvodi olakšavaju hemoterapiju
Studije su pokazale da med, propolis i polen olakšavaju hemoterapiju. Oni stimulišu imuni sistem i fiziološku aktivnost ćelijskih antioksidanasa i poboljšavaju opšte stanje pacijenta. U stvari, oni su odlična podrška za hemoterapiju, koja je, iako vrlo agresivna, apsolutno neophodna, ističe dr Kristina Matesku.


Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem